Toks sprendimas priimtas iš minėtųjų vietų pasirodžius pranešimams, kad rusų antskrydžiai nukreipti prieš kovotojų grupuotes, kurios neturi nieko bendro su „Islamo valstybe“, skelbia UNIAN.

Kaip skelbia „Bellingcat“, tyrėjai analizavo visų antskrydžių vaizdo įrašus, kuriuos savo paskyroje svetainėje „YouTube“ iki spalio 25 dienos paskelbė Rusijos gynybos ministerija.

„Galime užtikrintai pareikšti, kad dauguma rusų įvykdytų antskrydžių buvo nukreipti prieš pozicijas, kurias užima sukilėlių kovotojai, neturintys nieko bendro su „Islamo valstybe“, tačiau keliantys tiesioginę grėsmę Sirijos valdančiajam režimui ir jo vadovui Basharui al Assadui.

Be to, „Islamo valstybės“ pozicijos antskrydžių taikiniais buvo pasirinktos labai retai: iš 60 antskrydžių, įamžintų vaizdo įrašuose, tik vienas buvo nukreiptas prieš „Islamo valstybę“ ir tiksliai toje vietoje, kurią nurodė Rusijos gynybos ministerija.

Kiti 14 antskrydžių taip pat įvykdyti vietose, kurias ir įvardijo pareigūnai, tačiau tos teritorijos nėra kontroliuojamos „Islamo valstybės“, – teigiama pranešime.

Skelbiama, kad tyrėjai pradėjo medžiagos autentiškumo nustatymo procesą, ėmėsi rinkti susijusius įrodymus.

„Buvo analizuojami visi be išimties oficialiai skelbiami vaizdo įrašai, kiekvienu atveju mums buvo svarbūs tokie dalykai: deklaruojama antskrydžio vieta, deklaruojama antskrydžio data, pasirengimo antskrydžiui data. Tikslų pasirengimo antskrydžiui laiką padėjo nustatyti iš „Amnesty International“ gautas „YouTube DataViewer“, – paaiškino „Bellingcat“ atstovai.

Taigi, remdamiesi minėtomis detalėmis ir geografinės analizės rezultatais, ekspertai galėjo tiksliai nustatyti kiekvieno antskrydžio tikslą ir nustatė neatitikimus.

Kalbant apie neatitikimus, šiai kategorijai priklauso deklaruojamos ir tikrosios antskrydžio vietos nesutapimai bei faktas, kad antskrydžiai vykdyti ne prieš „Islamo valstybės“ pozicijas, nors būtent taip teigiama vaizdo įrašų aprašuose.

„Mūsų tyrimas atskleidė štai ką: visais atvejais, išskyrus vieną, kai deklaruojamas tikslas sutapo su tikruoju, mums minėtose teritorijose nepavyko nustatyti „Islamo valstybės“ buvimo. Tais atvejais, kai deklaruojama antskrydžių vieta nesutapo su tikrąja, ten taip pat nebūta „Islamo valstybės“ pozicijų. Kalbant apie antskrydžių taikinius, dažniausiai Rusijos gynybos ministerija vadina juos „Islamo valstybės“ pozicijomis, tačiau dažnai kalbama ir apie „teroristus“ arba „kovotojus“, – skelbia „Bellingcat“.

Tyrimo rezultatai išryškino dvi pasikartojančias tendencijas. Pirmiausia nuo rugsėjo 30 dienos iki spalio 11 dienos buvo paviešinta daugiau vaizdo įrašų nei laikotarpiu nuo spalio 12 iki spalio 21 dienos. Visų antra, paviešintuose vaizdo įrašuose pastebimos pauzės.

„Po to, kai buvo įvykdyti pirmieji antskrydžiai prieš „Islamo valstybės“ pozicijas, per ateinančias dvi savaites pasirodė pranešimų ir apie „kovotojų“ taikinius“, – skelbia ekspertai.

Remiantis turimais duomenimis, galima teigti, kad daugiausia antskrydžių vykdyta prieš taikinius, esančius Chamos, Idlibo ir Latakijos provincijose, kur „Islamo valstybė“ neveikia.

Pirmosios dvi minėtosios provincijos kontroliuojamos įvairių opozicijos grupuočių, besipriešinančių B. al Assado režimui. Tyrimas atskleidė, kad daugumos vietų, nukentėjusių nuo Rusijos antskrydžių, „Islamo valstybė“ nekontroliuoja.

Skelbiama, kad įrodymų apie tikruosius taikinius pateikė ir patys Rusijos pareigūnai: internete skelbiamas detalus antskrydžių žemėlapis atskleidė, kad dauguma antskrydžių buvo įvykdyti Idlibo ir Chamos provincijose, kurias Rusijos gynybos ministerija deklaruoja kaip „rajonus, kontroliuojamus kitų (su „Islamo valstybe“ nieko bendro neturinčių) neteisėtų ginkluotų grupuočių.

DELFI primena, kad nuo rugsėjo 30 dienos Rusijos karinės oro pajėgos vykdo antskrydžius Sirijoje, kurių tikslu įvardijamas siekis „sunaikinti „Islamo valstybės“ pozicijas“.