Pasirodo, barzdos, kaip ir drabužiai – vieną sezoną gali būti madingos vienokios, kitą – kitokios.

Tačiau nepaisant vyraujančių madų, kiekvienas tikras vyras privalo savo barzdą prižiūrėti kaip savo automobilį – su didele meile ir be jokios atvangos. Dalinamės keletu patarimų, kaip tai daryti taisyklingai, pritaikant barzdą prie veido formos ir išvengiant nevalyvo benamio įvaizdžio.

Labas barzdai ir sudie blogiems įpročiams

Nepamirškite higienos. Nepamirškite, kad barzdos higienai reikia skirti tiek pat dėmesio, kiek jo skiriate plaukams: ji taip pat nusipelno šampūno ir kondicionieriaus. Tiesa, neužmirškite barzdos deramai išskalauti, kad išvengtumėte pleiskanų.

Neleiskite barzdai išsausėti. Išsausėjusi barzda tikrai nepridės jūsų išvaizdai estetikos ir žavesio, tad nepamirškite jos tinkamai drėkinti. Tam galite naudoti veido kremą. Taip pat pasirūpinkite, kad ji visad būtų sušukuota – įsigykite specialias šukas tankiais šereliais. Po kurio laiko intensyvesnio šukavimo, barzdos plaukai ims patys gulti taip, kaip to norite jūs.

Formavimas. Šis žingsnis turėtų būti vienas smagiausių. Jei planuojate auginti ilgą barzdą, be skutimo mašinėlės tikrai neišsiversite, tačiau teks naudoti ir paprastą skutimosi peiliuką: juo patartina formuoti plaukus ant kaklo bei skruostų. Tiesa, jei vis dėlto nenorite apsiimti formavimu patys, pasiteiraukite savo kirpėjo, ar jis teikia tokias paslaugas, arba rinkitės šios srities profesionalus. Nors kartą pasėdėti po profesionalaus barzdaskučio skutimo peiliu – kiekvieno stilingo vyro užduotis.

Jeigu vis dėlto nusprendėte atsisveikinti su barzda…

Tinkamai paruoškite veido odą skutimui. Daugelis vyrų pamiršta tai padaryti arba neteikia tam didelės reikšmės. Visų pirma, turėtumėte pasirūpinti odos sušildymu tam, kad atsivertų joje esančios poros, tad karštas dušas prieš skutantis – puiki išeitis.

Išsirinkite tinkamas skutimosi priemones. Nors prieš skutimąsi naudojamos putos yra labai populiarios, nederėtų pamiršti, kad jas reikėtų rinktis pagal savo odos tipą, kaip ir kitas odai skirtas priemones. Jei jūsų oda yra linkusi į riebumą, patartina naudoti skutimosi muilą (rekomenduojamas muilas, gaminamas iš molio). Sausai odai labiausiai tinka įvairūs geliai, ypač sudėtyje turintys migdolų aliejaus, apsaugančio nuo išsausėjimo.

Kalėdų senelio barzdelei – NE. Tikriausiai kiekvieno galvoje išlikęs vaizdas iš skutimosi putų reklamų: žavus vyras jose niekad nepasirodo be iš putų susidariusios „barzdelės”. Atminkite, tai tėra rinkodaros sukurtas stereotipas, nes toks kiekis putų nepadės nei jums, nei jūsų odai.

Išsirinkite tinkamą skustuvą. Turint tokį milžinišką skustuvų pasirinkimą, jame nepasiklysti ir išsirinkti tinkamiausią tampa vis sudėtingiau, tad dažnai pasikliaujame tuo, ką pamatome ir išgirstame reklamose. Vis dėlto derėtų nesileisti suklaidinamiems: penkių ašmenų skustuvai ne visada yra geresni už dvigubus ašmenis turinčius skustuvus. Kreipkite dėmesį ne į ašmenų skaičių, o jų kryptį.

Skustuvas arčiau odos nebūtinai reiškia geresnį nuskutimą. Anaiptol! Derėtų vengti stipraus peiliuko spaudimo prie odos, kadangi tai gali atnešti tik nemalonumus: įpjovimai, sudirginimas, sukrešėjusio kraujo likučiai – turbūt visai ne tokio rezultato tikitės po skutimosi. Verčiau keletą kartų švelniai perbraukite per tą pačią vietą ir būkite kantrūs.

Šerelių storis – individualus dalykas. Vienų veido odos šereliai plonesni, kitų – storesni. Jei esate iš tų, kurie turi storesnius šerelius, ir po skutimosi vis tiek juos matote, negalvokite, jog nusiskutote ne iki galo. Susitaikykite su tuo, kad tam tikrose veido odos vietose jie visuomet bus šiek tiek regimi, tad bandyti juos šalinti – bergždžias reikalas. Negana to, taip galite paskatinti matomų įdubimų atsiradimą skutimosi zonoje.

Apsišlakstyti vandeniu neužtenka. Neskubėkite dingti iš vonios kambario, vos nusiskutę ir šaltu vandeniu nuplovę nuskustą zoną. Paimkite rankšluostį ir pusę minutės paskirkite veido uždengimui. Taip „uždarysite” poras ir apsaugosite nuskustą odą nuo uždegimų. Taip pat patartina naudoti specialų aliejų ar balzamą, sudėtyje turintį Aloe Vera ar mentolio ekstrakto.