Po posėdžio NSGK vadovas Artūras Paulauskas pareiškė, kad šešėlį konkurso skaidrumui metęs buvęs kariuomenės vadas Valdas Tutkus sakė netiesą.

NSGK pirmininkas Artūras Paulauskas po komiteto posėdžio žurnalistams sakė, kad kilusios abejonės buvo išsklaidytos. „Ir visi pasisakymai buvusio kariuomenės vado, kad jis žinojo apie rezultatą, tikrai netiesa, nes pasiūlymai labai atidžiai svarstomi, kol kas vyksta rinkos analizė, sprendimų nėra, mes aptarėme kriterijus, aptarėme geriausius variantus, bet tai turi pasakyti specialistai, ekspertai ir jie, manau, priims patį geriausią sprendimą“, – kalbėjo A. Paulauskas.

A. Paulausko nuomone, šiandien vykdoma įsigijimo procedūra yra skaidri. Jis nesiryžo vertinti, ko savo pasisakymais siekė V. Tutkus.

Krašto apsaugos ministras Juozas Olekas irgi kartojo, kad neskaidrumo nėra.

„Galiu patvirtinti pirmininko žodžius – aš pats šiandien nežinau, kas bus pasiūlytas kaip geriausias variantas, kiekvienas galime sakyti, kad kažką žinojome, vienas iš dvylikos būsime tas, kuris pataikėme“, – sakė J. Olekas.

J. Olekas teigė nesąs V. Tutkaus advokatas ir nesiryžo vertinti, ko šis savo pareiškimais siekė. Jo nuomone, Lietuvos gynybos ir saugumo pramonės asociacijos asociacija (LGSPA) turi įsivertinti, ar jai tinkamai atstovavo direktorius. „Manau, kad šiuo atveju asociacija, labiau direktoriaus kai kurie pasakymai padarė meškos paslaugą pačiai asociacijai, ir krašto apsaugai, ir pačiam įsigijimui“, – aiškino ministras.

Sprendimo dėl pėstininkų kovos mašinų įsigijimo laukiama spalį, sandorio vertė sieks apie 300 mln. eurų. Su kuo pradėti derybas ir kokia forma, turės rekomenduoti Valstybės gynimo taryba. Visuomenei žadama paaiškinti, kodėl pasirinktas vienas ar kitas gamintojas. Bus renkamasi iš 12 gamintojų pasiūlymų.

Abejones dėl šio pirkimo skaidrumo rugsėjo pradžioje iškėlė LGSPA direktorius, buvęs kariuomenės vadas V. Tutkus. Viešu laišku jis pareiškė jau prieš metus žinojęs, kad bus pasirinktos vokiškos pėstininkų kovos mašinos „Boxer“. Jis teigė, kad „Boxer“ kaina gali būti 35 proc. didesnė negu kitų kompanijų pasiūlymai. Be to, „Boxer“ atstovė kompanija „Artec“ esą atmetė Lietuvos kompanijų pasiūlymus prisidėti prie kovos mašinų gamybos, aptarnavimo.

Pirmadienį DELFI aprašė, kaip skambiai trenkęs durimis ir pabandęs atsistatydinti iš LGSPA direktoriaus pareigų, V. Tutkus galėjo turėti ir savų interesų, proteguodamas tam tikras įmones.

Trečiadienį LGSPA pranešė, kad V. Tutkus atleistas iš asociacijos vadovo pareigų.

DELFI primena, kad Vyriausybė praėjusių metų rugpjūtį Krašto apsaugos ministerijai leido skelbti pėstininkų kovos mašinų įsigijimo konkursą. Tai gali būti didžiausias sandoris Lietuvos kariuomenės istorijoje.