Realizuoti sunku

Kupiškio rajone ūkininkaujantis Jonas Pakalnis DELFI pasakojo apie salyklinių miežių realizacijos problemas.

„Šie metai yra vidutiniai, miežių derlius buvo gana neblogas, tačiau nėra, kur priduoti produkcijos ir nėra aukštų kainų. Laukiam, kol pakils kainos, tuomet ir parduosime. Su realizacija turime problemų. Mes salyklinius miežius parduodame salyklą gaminančioms įmonėms, bet konkurencijos šioje rinkoje mažai. Mes turime nemažus kiekius salyklinių miežių, šiais metais 400 tonų, todėl parduodame juos didelėms įmonėms“, - sakė J. Pakalnis.

Ūkininkas teigė, kad derliui nepakenkė šią vasarą buvusi sausra: „Mums sausra nepakenkė, baltymų yra ne per daug, salykliniams miežiams to ir reikia, kad nebūtų daug baltymų. Ir daigumas geras, ir baltymų yra – viskas su miežiais gerai.“

Anot pašnekovo, jei ne galvosūkis dėl realizacijos, ši niša būtų tobula: „Kai miežių salyklą gaminančioms įmonėms labai trūko, jos mums aiškino, kaip tai pelninga ir užsiėmė agitacija, bet kada visi daug prisiaugino, paklausos neatsirado. Be to, jie atsiveža miežių ir iš kitų šalių. Blogai, kad salykliniams miežiams Lietuvoje visiškai nėra konkurencijos.“

Ūkininkas teigė, kad praeitais metais buvo nemažai nuostolių: „Pernai salyklinių miežių turėjome žymiai daugiau nei šiemet, tačiau supirkimą vis atidėliojo, o galiausiai pasakė, kad gali tik pavasarį supirkti. Birželio mėnesį man jau reikia ruoštis naujam derliui, turiu išsivalyti sandėlius, atlikti dezinfekciją. Man jau nebėra laiko, o ir garantijų neturiu. Todėl pardaviau kaip pašarinius, o auginau kaip salyklinius. Kaina buvo mažesnė, todėl turėjome nuostolius. Nėra pas mus tvirto požiūrio į salyklinius miežius.“

Apynių niekas nebeaugina

Lietuvos apynių augintojų draugijos Kęstutis Obelevičius pasakojo, kad apyniai yra tapę deficitiniu augalu ir juos augina mažai žmonių.

„Dėl mažų apynių spurgų supirkimo kainų, importo ir iš dalies augintojų, kurie nesirėmė mokslo laimėjimais ir nepaisė auginimo paruošimo technologijomis, kaltės apynių auginimas tapo nuostolingas. Todėl dauguma augintojų apynynų plantacijas sunaikino“, - teigė mokslininkas.

Apyniai yra daugiamečiai, dvinamiai, vijokliniai augalai. Jų stiebai pagal laikrodžio rodyklę vyniojasi ant atramų ir užauga iki 7–12 m aukščio. Pašnekovas pabrėžė, kad šie augalai užauga per 120–150 dienų ir subrandina derlių. Apyniai vienoje vietoje gali augti 50 ir daugiau metų. Norint gauti gerą spurgų derlių, rekomenduojama parinkti saulėtą, nuo vėjų apsaugotą vietą. Apyniai mėgsta priesmėlio arba lengvo priemolio žemes.

Vis dėlto K. Obelevičius pastebi, kad vis daugiau ūkininkų susidomi apynių auginimu, tačiau juos gąsdina didelės investicijos į apynyno įrengimą. Apynynui įrengti reikalingi stulpai, vielos. Tai – brangus dalykas. Tačiau pasiremiant mokslo laimėjimais toks ūkininkavimas gali duoti nemažą pelną.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (121)