Istorija skaičiuoja trečią dešimtį

Iškart po nepriklausomybės atkūrimo Salminų šeima įkūrė nedidelę kavinę.

„Tuomet nedidelėje kavinėje stovėjo trys stalai“, - DELFI pasakoja Vidmantas Salminas. Dabar jis ir dvi sesės valdo šeimos restoraną. Prieš šeimos prisidėjo sesių vyrai, vaikai.

Salminai nesutinka, kad „Tigrasa“ būtų vadinama restoranu.

„Tai greičiau valgykla, kavinė, bet ne restoranas“, - kuklinasi V. Salminas.

Kilus idėjai atidaryti kavinę, pavadinimą padiktavo tai, kad V. Salmino mama gimusi tigro metais, tad ir pavadinimo ilgai neieškota. Iš pradžių klientams buvo siūlomos plonapadės, kas praėjusio amžiaus paskutiniame dešimtmetyje buvo naujiena, picos. Priedus klientai galėjo pasirinkti patys – tuo metu tai taip pat buvo naujiena.

Cepelinų era

Garsieji cepelinai valgiaraštyje atsirado praėjus pusmečiui po kavinės atidarymo.

„Per šeimos susibūrimus visuomet verdame cepelinus arba koldūnus. Nusprendėme ir klientams pasiūlyti cepelinų“, - pasakoja V. Salminas. Pamažu cepelinai tapo firminiu „Tigrasos“ ženklu.

Praėjus keleriems metams po atidarymo „Tigrasa“ gerokai išsipėlėtė – pastatytas trijų aukštų tuomet modernus pastatas, kavinės plotas gerokai išsiplėtė. Tačiau ne viskas buvo taip paprasta, kaip gali pasirodyti.

V. Salminas prisimena, kad norint prisitraukti klientus cepelinų porcija buvo parduodama už tokią kainą, kad savininkams likdavo vos 10 lito centų. Bulvės buvo skutamos rankomis.

Tačiau klientų vis daugėjo, o cepelinai vis didėjo.

Šiandien vienas „Tigrasos“ cepelinas prieš 45 minutes trunkantį virimą sveria pusę kilogramo. Išvirus svoris padidėja dar 100 gramų. Ir tai svoris be padažų. Žmonės kalba, kad cepelinų valgymo rekordas vyrų tarpe – 5 cepelinai. Buvo ir moteris, kuri įveikė net 4 didžkukulius.

Tačiau eilinis valgytojas turėtų būti sotus sukirtęs ir du cepelinus. Kai kam visiškai pakaks ir vieno.

Vienu metu kavinėje gali būti pamaitinta net 400 žmonių. Tam per dieną kartais prireikia ir pusės tonos bulvių. Tiesa, šiuo metu jos į kavinę pristatomos jau nuskustos. Tačiau virėjos, iš kurių kelios dirba kavinėje bene nuo pat jos įkūrimo, didžiąją dalį darbo atlieka rankomis.

Paslapties nėra

V. Salminas nusišypso paklaustas, kokia jo šeimos verslo paslaptis.

„Jokios paslapties nėra – tai didelis ir sunkus darbas“, - sako V. Salminas. Vyras pasakoja, kad kartais jo darbo diena trunka ir 14, ir 17 valandų. Kiek ramiau būna žiemos sezono metu – tik tuomet šeimos nariai ištaiko progą atostogoms.

Tačiau vasaros sezono metu – pats darbymetis. Nesenai „Tigrasa“ gerokai išsiplėtė – kavinės teritorijoje įrengta zona vaikams, aplinką jaukesne padaro alpinariumas su fontanais.

Kampe matosi ir nemažas surūdijęs laivas. Tačiau tai – ateities projektas. V. Salminas svarsto, kad iš metalo laužo nupirktas laivas taps dar viena atrakcija vaikams, arba baru.

Kainos

Didžioji dalis sriubų kavinėje kainuoja 1,9 EUR. Žuvies kepsniai – po 4,5 EUR.

Vieno cepelino su mėsa porcija kainuoja 2,9 EUR. Už du didžkukulius teks susimokėti 5,8 EUR. Mažieji cepelinai su mėsa kainuoja nuo 1,5 iki 3 EUR už didesnę porciją.

Firminio kavinės kiaulienos kepsnio kaina siekia 4,80 EUR už mažą porciją ir euru daugiau už didelę. Panašiai kainuoja ir kiti kiaulienos kepsniai.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (344)