„Oficialiai leista nuimti skulptūras restauravimui, toks gautas Kultūros paveldo departamento leidimas. Logiškai galvojant, po restauravimo jos turi atsirasti savo vietoje, o į povandenines tėkmes aš nesigilinu – jau pradeda jas dalinti, viskas vyksta netvarkingai“, – DELFI sakė Seimui pavaldžios, kultūros paveldo politiką formuojančios komisijos pirmininkė. Pirmadienį R. Šimašius paskelbė sulaukęs prašymų atiduoti skulptūras eksponavimui: jis neslėpė, kad savivaldybė skulptūrų neketina restauruoti.

Gražina Drėmaitė
Politikų kalbas, kad skulptūros ant tilto nebus grąžintos, G. Drėmaitė vadina „Šimašiaus politika“. G. Drėmaitė primena, kad jei savivaldybė, kaip užsimena meras, neskirs pinigų restauracijai, tą gali padaryti Kultūros paveldo departamentas.

Pirmiausia ji siūlo palaukti, ką dėl skulptūrų nuspręs naujos sudėties Nekilnojamojo kultūros paveldo vertinimo taryba. Ankstesnė taryba sovietinėms skulptūroms šiemet nusprendė palikti teisinę apsaugą. Naujos sudėties taryba ketiną šį klausimą dar kartą nagrinėti vasaros pabaigoje arba rudenį.

„Kol skulptūros yra Kultūros vertybių registre ir yra pagal įstatymą saugomos valstybės, niekas neturi spekuliuoti visokiomis kitokiomis mintimis arba siekiais“, – įsitikinusi G. Drėmaitė.

Paveldosaugininkė sako, kad skulptūrų klausimu yra per daug politikos – norėtųsi, kad būtų laikomasi galiojančių įstatymų.

DELFI primena, kad skulptūros „Žemės ūkis“, „Pramonė ir statyba“, „Taikos sargyboje" ir „Mokslo jaunimas“ ant Žaliojo tilto stovėjo nuo 1952 metų. Naktį iš pirmadienio į antradienį jas baigta nukelti.