Mažose, neaiškios kvalifikacijos avalynės taisyklose rizikuojate savo batus atiduoti į neprofesonalias rankas, tačiau nežinomose taisyklose gali slėptis ir tikrai kvalifikuoti meistrai. Ieškodami, kur taisyti batus, žmonės dažnai prašo vienas kito rekomendacijų apie gerus avalynės meistrus, nes kokybiškas avalynės taisymas yra tarsi nemaloni loterija.

Jei taisyti, tai tik brangius 

Jei suplyšo batas, reikia įvertinti, ar finansiškai apsimoka jį taisyti. Jei už batus mokėjote nedaug, jo taisymas gali kainuoti tiek pat, kiek nauji batai. 

DELFI skaitytoja Renata Stulgaitytė iš Kauno mano, jog batų taisymas tikrai kainuoja per brangiai: „Manau, jog dažnai kaina neatitinka realių darbo bei medžiagų resursų, kurie yra sunaudojami taisant avalynę. Aš nešu batus taisyti į turgų, tačiau ir ten man atrodo pakankamai brangu, todėl pigių batų taisyti nenešu išvis – tiesiog juos išmetu. Už elementarų kulniuko pakalimą sumoku nemažą sumą, paskutinį kartą mokėjau 6 eurus “, – skundėsi pašnekovė.

Ilja Pučko iš Vilniaus Gedimino pr. įsikūrusios avalynės taisyklos „Batas“, teigia, jog dažniausiai žmonės atneša batus kainuojančius daugiau nei 60 eurų. „Batus būna atneša visokius: ir pigesnius ir brangesnius, tačiau, iš savo patirties galiu pasakyti, jog pigesnių nei 60 eurų būna retai.“

Gerą meistrą rasti sunku

Kartais avalynės meistrai gali pasirodyti nekvalifikuoti ir įtartinos išvaizdos, tačiau nereikia daryti skubotų išvadų, jiems tai nesutrukdo atlikti darbo kokybiškai. Į Kauno šilainių turgaus batų taisyklą avalynę nešanti pašnekovė R.Stulgaitytė mano, jog svarbiausia, kad darbas yra atliktas.

„Šilainių turguje, dirbantys avalynės taisyklos darbuotojai, atrodo, mėgstantys išgerti, tačiau batų man sugadinę nebuvo, darbas visuomet buvo atliktas pakankamai gerai. Jei sugeba susidoroti su savo darbu ir žalingu įpročiu – man tai netrukdo. Aišku, vaizdas nelabai malonus, tačiau gerą avalynės taisymo meistrą už padorią kainą rasti labai sunku.“ 

„Batas“ darbuotojas I. Pučko pritaria idėjai, jog gerą avalynės meistrą rasti sunku: „Jie nemoka ir nenori mokėti gerai taisyti. Jei norėtų, tai bandytų ir jiems galbūt pavyktų. Dauguma gyvena Sovietų sąjungos laikais, mano, jog viską galima sutaisyti su plaktuku ir vinimis.“

Prekybos centruose įsikūrusios taisyklos nėra geresnės

Iš pažiūros prekybos centruose esančios avalynės taisyklos atrodo patikimesnės, tačiau pašnekovė nemano, jog jose taisymas kokybiškesnis. Žmonės dirbantys prekybos centruose gali būti lygiai taip pat nekvalifikuoti, kaip ir pavienėse avalynės taisymo dirbtuvėse. 

„Nemanau, jog prekybos centruose įsikūrusios avalynės taisyklos būtų kažkuo pranašesnės ir pasižymėtų geresne taisymo kokybe. Juk ten dirba tie patys žmonės, kurie gali turėti avalynės taisymo įmonėlę ir daigiabučių kiemuose. Mano nuomone, čia tik nusistatymas.“ – svarstė R.Stulgaitytė.

Kaina neatitinka kokybės

Avalynės taisymo kainos priklauso nuo miesto ir vietos, kur taisykla yra įsikūrusi. Didesniuose miestuose kainos ryškiai šokteli, o jei dar ir įsikūrusi prekybos centre, tuomet mokate ne už kokybę, o už strategiškai patogią vietą. 

Vienas iš populiariausių avalynės taisymo darbų yra kulno pakalimas. PC„Akropolyje“, tokios paslaugos kaina svyruoja tarp 7-12 eurų, kai tuo tarpu, pas paprastą meistriuką galite sumokėti iki 7 eurų.

„Man teko nešti taisyti batus į prekybos centrą, tvarkymas užtruko ilgai, tačiau taisymo kokybė tikrai buvo nekokia. Kaina buvo žymiai didesnė, nei paprastuose avalynės taisymo vietose.“ – netikusia patirtimi dalinosi vilnietė Zita. 

Miesto centre kainos ne ką menkesnės

Vilniaus senamiestyje įsikūrusios avalynės taisyklos „Aliaus dirbtuvės“ paslaugų kainos mažesnės nei prekybos centre esančiose taisyklose, tačiau nežymiai. Čia už populiariausią paslaugą, kulnų pakalimą, kaina svyruoja tarp 6-10 eurų. Olegas Butkinas – šios dirbtuvės meistras, populiarumu nesiskundžia : „Populiarumas yra gan didelis, žmonės žino šią vietą ir eina.“ 

Vilniuje Gedimino pr. avalynės taisykloje „Batas“ bato pakalimas kainuoja nuo 6 iki 9 eurų. „Aplinkui yra batų taisyklų, yra konkurencija, priklausomai nuo to ir kainos svyruoja“ – tikino I. Pučko.

Jei norite pigiau, ateikite anksčiau

Avalynės taisyklų darbo laikas labai įvairus, todėl jei jūsų darbo laikas yra iki 18val. ar ilgiau, privatūs kioskeliai ne jums. Privačiose dirbtuvėlėse įsikūrusių taisyklų darbo laikas trumpesnis. 

Dažniausiai individualios meistrų dirbtuvės užsidaro iki 18val., kai kurie ir anksčiau. Prekybos centre „Panorama“ savo batus taip pat galima pristatyti tik iki 18val. 

Vilniaus prekybos centruose: „Europa“, „VCUP“, „Ozas“ eilinėmis darbo dienomis taisymo paslaugas teikia iki 20val. Ilgiausiai dirbanti avalynės taisykla yra „Akropolyje“, čia ją taiso iki 22val.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (41)