Jei manai, kad visus savo studijų metus praleisi vėjais, nes faktas, kad kiti nesistengia, verčia ir tave atsainiai žiūrėti į mokslus – nepasinaudok valstybės teikiama nauda. Jei manai, kad dėstytojai nesuteikia reikalingos informacijos kiekio – nesinaudok jų paslaugomis. Jei manai, kad visur tik korupcija ir net atsakingas studentas negaus papildomų galimybių tobulėti – tai ir žiūrėk į savo pustuštę stiklinę.

Studijų pabaigoje visus tris ar ketverius metus prastudentavę ir vos penketui pusmečius baigę studentai piktinasi, jog darbdaviai jų nenori. Ale, reikia patirties.

Toks iki skausmo nejuokingas anekdotas: „Ką tik baigiau studijas, o darbdavys prašo dviejų metų patirties“. Tinginy tu. Praktikos vietų pilna ir kiekvienas, kuris netingi bent minimaliai pajudinti pirštuką, po studijų aukštojoje mokykloje turi bent metų ar dviejų stažą. Gal ir neapmokamą, tačiau greta teorinių žinių – pilnas bagažas praktinių, kurios atveria plačius kelius į darbo rinką.

Būk nepakeičiamas

Sakoma, kad nepakeičiamų nėra, tačiau verslininkai patvirtintų, kad dažniausiai po savo ranka visada turi žmogų, be kurio sunkiai įsivaizduotų savo veiklą. Būkite tokiu. Parodykite, kad galite pasiekti kur kas daugiau nei visi kiti. Manote, kad tai ne Jūsų jėgoms? Tai kokiu tikslu stojate į aukštąją mokyklą, jei save nuvertinate ir manote, kad nesate pajėgus būti pranašesnis nei kiti? Jei pats savimi netikite, kodėl turėtų patikėti darbdavys?

Rask savo nišą

Perspektyvos perspektyvos... Taip dažnai kartojamas žodis, kad net pykinti nuo jo gali pradėti intensyviau nei nuo didelio kiekio aliejuje keptų bulvyčių. Kas iš to, kad specialybė perspektyvi, jei tavęs nedomina. Niekada niekada NIEKADA specialistas nedirbs gerai to, ko nemyli. Galite pasirinkti net ir obuolių rinkėjo profesiją. Tačiau, jei jums tai neš malonumą – neabejotinai pavyks iš to uždirbti.

Dirbk sau ir dėl savęs

Manote, kad sau dirba tik tie, kurie yra labai geri savo srities specialistai, juolab turi daug pinigų pradiniam įnašui, žinoma, įtakingų pažįstamų, kurie padeda greičiau pasekti tikslą. Taip taip... Vėl viskas kitiems taip paprasta. Jei pats kažką darytum, tai tikrai nepasisektų. Lietuvoje veikia programa, kurios metu jauniesiems verslininkams suteikiamos didelės pinigų kompensacijos. Galiausiai, su individualia veikla dirbti gali bet kas... Patys jauni žmonės užsidaro duris, laiko rankeną iš vidaus ir tuo pačiu metu beldžia, kad jas kas atidarytų.

„Apie neįmanomus dalykus mes paprasčiausiai negalvojame“

Neturi laiko veikti tai, ką norėtum? Tai gal turi pinigų?

Neturi pinigų daryti tai, ką norėtum? Tai gal turi laiko?

Nieko nėra neįmanomo. Nieko. Viskas rankose, kurias galite valdyti patys. Svarbiausia turėti tikslą, kuris jus nuvestų link konkrečių rezultatų. Laukimas, kol atsitiks jūsų gyvenime kažkas patogaus – baisiausias spendimas, kurį galite pasirinkti.

Bijote eiti, nes galite įlipti į balą? Peršokite ją. Čia ir dabar. O ką tu veiksi perskaitęs straipsnį?

DELFI už šio rašinio turinį neatsako, nes tai yra subjektyvi skaitytojo nuomonė!