Kai įprasite prie tikro šampano kokybės – sunkiai rasite alternatyvų tarp putojančių vynų, o jei ir rasite, jis bus tiek pat brangus, kaip ir šampanas...

Pradėkite nuo atviro, neįmantraus šampano.

Venkite neaiškios reputacijos gamintojų, kol neturite patirties.
Patiekdami elkitės taip pat pagarbiai, kaip tiekdami prašmatnaus raudonojo vyno butelį.

Pasirūpinkite tinkama temperatūra – 6-10 ºC. Kuo žemesnės temperatūros vyną patiekiate, tuo delikatesnis, neutralesnis jis atrodys ir atvirkščiai, norėdami pasimėgauti aromatais, nevėsinkime per stipriai – 10-12 ºC.

Ragaukite iš kokybiškų ir tinkamų taurių. Siauriausios fleitos formos taurės nepadės pasimėgauti aromatų puokšte. Pabandykite ragauti iš baltojo vyno taurės.

Šampanas – įkvėpėjas

Kaip šampanas tampa išskirtiniu putojančiu vynu? Pirmiausia jo žaliava – Chardonnay, Pinot Noir ir Pinot Meunier – noksta vėsiomis sąlygomis. Šampanė yra šiauriausias Prancūzijos regionas. Tad sudėtingos gamybos technologijos rezultatas nebus užgožtas turtingos aromatų puokštės, o „įrėmintas“ delikataus derliaus charakterio. Tuo tarpu rūgštis vyne yra ypač išraiškinga ir dėl vėsaus klimato, ir dėl kalkinės kilmės dirvožemio.

Kokybę ir stilių stipriai įtakoja ilgas brandinimas po antrosios fermentacijos butelyje. Šampanėje minimalus brandinimo periodas yra 15 mėnesių, tačiau save gerbiantis vyndarys net bazinį šampaną brandina porą metų.

Be menkiausio nukrypimo atkartojus šį sudėtingą procesą kitame vyno regione, putojančio vyno kaina prilygs šampano kokybei ir kainai, bet ne charakteriui.

Cremant – už Šampanės ribų

Kadaise šis terminas buvo naudojamas pačioje Šampanėje. Juo buvo žymimas žemesnį angliarūgštės kiekį turintis šampanas – lyg „pusiau putojantis“. Nuo 1975 m. Cremant (tarti „kreman“) reiškia putojantį vyną pagamintą už Šampanės ribų – kituose Prancūzijos regionuose: Elzase, Luaroje, Burgundijoje, Langedoke (Limoux), Ronoje (Die), Juroje.

Cremant gaminamas iš tipiškų vynuogių veislių, apibrėžtų konkretaus regiono vyno įstatymais.

Tad kiekvieno regiono vyno stilius bus unikalus.

Derlių privaloma skinti rankomis.

Antroji fermentacija kaip ir Šampanėje turi būti vykdoma butelyje.
Putojimas švelnesnis dėl paprastai žemesnio angliarūgštės lygio.

Cava – tarptautinis pripažinimas

Pirmoje 19 a. pusėje kelios ispanų vyndarių šeimos ėmėsi gaminti putojantį vyną šampano pavyzdžiu. Vynas netrukus sulaukė dėmesio ir apdovanojimų. Toliau sekė ne tik gamybos taisyklių, kontrolės įstatymo kūrimas, bet ir vardo įteisinimas bei tinkamų vynuogynų apibrėžimas. Cava tapo vienu populiariausių putojančių vynų pasaulyje!
Cava vynas daromas tradiciškai – antroji fermentacija vyksta butelyje.

Didžioji dalis šio putojančio vyno pagaminama Penedeso regione.
Dominuoja vietinės vynuogių veislės – Macabeo, Parellada, Xarello, bet gali būti naudojama ir Chardonnay.

Aromatų puokštė išsiskiria minkštų vaisių aromatais, kvepia kriaušės, melionas, abrikosai.

Minimalus brandinimas butelyje trunka 9 mėn.

Prosecco – madistas iš Veneto ir Friulio

Prosecco pavadinimas žinomas nuo romėnų laikų. 20 a. pradžioje Prosecco reiškė ir vietovę, ir vynuogių veislę, ir gamybos technologiją – tai buvo putojantis vynas gaminamas iš Prosecco vynuogių šiaurės Italijoje. Putojančiam Prosecco populiarėjant jo šlove pelnėsi ir kitose teritorijose užaugintas Prosecco vynuogės derlius... Kaip tuomet mums atskirti tikrąjį tradicinį Prosecco nuo pagaminto bet kuriame Italijos kampelyje? 2009 m. Prosecco vynuogių veislei buvo sugrąžintas senasis jos vardas Glera. Nuo šiol Prosecco pavadinimas gali atsirasti tik to vyno etiketėje, kuris užaugintas ir padarytas apibrėžtoje teritorijoje Venete ir Friulyje.

Prosecco gaminamas Charmat metodu – antroji fermentacija vykdoma ne butelyje, o didelėje plieno talpoje.

Naudojamas Glera vynmedžių derlius.
Auginamas apibrėžtoje teritorijoje Šiaurinėje Italijoje.

Išraiškingai aromatingas, būdingos gėliškos natos, švelni rūgštis, minkštumas.

Šampanas ir Cremant, Cava, Prosecco – tai populiariųjų ketveriukė, tačiau vyndariai įvairiuose pasaulio regionuose sėkmingai gamina putojantį vyną. Mums laikas pamiršti, kad putojantis vynas yra neįpareigojantis šventės, vakarėlio atributas. Tai gali būti sudėtingas, stebinantis, ilgaamžis, vertas aukščiausios kokybės maisto, prašmatnus vynas...

Keliaudami paragaukite Franciacorta iš Lombardijos Italijoje, Cap Classique iš PAR, pietinės Britanijos putojančio vyno ir kitų vyndarių šedevrų visame pasaulyje.