Oficianto nešina, staliuką kava pasiekia porcelianiniame puodelyje, puodelio lėkštutėje pasitinka staigmena - marcipaninis sausainis. Viskas atrodo tobula. Atsipalaiduojate ir pasiruošiate pasimėgauti akimirka su kava. Pirmasis gurkšnis nuslysta gomuriu ir staiga... idiliška akimirka išgaruoja, nes suprantate, jog likusį gėrimą tiesiog norite išpilti.

Plintant kavos kultūrai, specializuotų kavos namų asortimente galima rasti iš ties įvairiausių bei sodriausių aromatų ir skonių kavos, tačiau iki šiol bendresnės specializacijos kavinės yra likusios plintančios kavos kultūros nuošalyje, teigia „Kavos draugas“ vadovas Aurimas Vainauskas, kuris įsitikinęs, jog pagrindinė šio fenomeno ištaka yra baristų kvalifikacijos trūkumas bei neišmanymas, kaip tinkamai naudotis pusiau automatiniais kavos aparatais.

„Daugiau kaip metus mūsų kolektyvas, keliaudamas po Lietuvos miestus, įvairiose bendros specializacijos kavinėse degustavo kavą bei pagal iš anksto nustatytus kriterijus vertino paruošto gėrimo kokybę. Iš viso buvo aplankytos 47 įvairių miestų kavinės, kuriose buvo ragaujama espresso ir kapučino kavos. Kavos kokybė nepradžiugino, tačiau labiausiai nustebino įsišakniję mitai apie kavą ir kavos aparatų eksploataciją, kurie ir sudaro pagrindines prielaidas prastai kavos kokybei“, - pasakoja A. Vainauskas.

Specialisto teigimu, įsišaknijusius mitus lemia apmokymo naudotis aparatais trūkumas. Dažnai platesnės specializacijos kavinės kavos aparatus nuomojasi. Aparatų nuomotojai dažniausiai tėra suinteresuoti užtikrinti savo kavos tiekimą, tuo tarpu apmokymams dėmesio neskirdami visai, o kavinės, besinuomojančios aparatus nėra suinteresuotos jų priežiūra, nes tiesiog tai ne jų daiktas, suges – bus pakeistas.

„Juokingiausias mitas, kurį teko išgirsti, kad po kavos paruošimo kavos tirščius reikia palikti rankenėlėje (tamperis), neva taip yra geriau. Bandėme paaiškinti, kad tokia eksploatacija kenkia ne tik kavos skoniui, bet ir aparatui, tačiau po kurio laiko apsilankę toje pačioje vietoje supratome, kad į mūsų patarimus atsižvelgta nebuvo. Nemaloniausia, jog dėl tokių priežasčių labiausiai nukenčia klientas, kuris už kavą kavinėje sumokėjęs pakankamai didelius pinigus, už tai kokybiško gėrimo nesulaukia“ – pasakoja A. Vainauskas.

Parduodant kavos aparatus, didelis dėmesys skiriamas atitinkamam apmokymui, kaip profesionaliai eksploatuoti prietaisą, kaip jį valyti, siekiant užtikrinti aukštą kavos kokybę bei prietaiso ilgaamžiškumą.

„Kita įdomi istorija pasitaikė apsilankius vienoje specializuotų kavos namų tinklo kavinėje, kai pabandžiau užsisakyti espresso kavos. Užsisakęs gėrimo pasidomėjau, kokių espresso kavos rūšių gali pasiūlyti? Barista sureagavo atsakydama, kad su pienu arba be pieno. Patikslinau, jog norėčiau sužinoti, iš kokių rūšių pupelių gali padaryti gėrimą? Kadangi šios informacijos nežinojo, pakvietė vyresniąją baristą, kuriai uždavus tą patį klausimą, pastaroji pasiėmė kavos mišinį ir sudėtį pradėjo skaityti nuo etiketės. Pasidomėjus, kokiomis proporcijomis yra pagamintas mišinys, sulaukiau atsakymo, kad vanduo ir kava. Po kelių akimirkų suprato, kad lyg ir ne to klausiau, tad pasitikslino ar kalbama apie pupelių mišinį? Patvirtinus, tiesiog pagūžčiojo pečiais ir pasakė nežinanti“, - pasakojo A. Vainauskas.

„Prie mokymų prižiūrėti kavos aparatą būtini ir baristų kursai, kurių metu suteikiami profesionalaus kavos ruošimo pagrindai, o siekiant pradėti tinkamai ruošti kavą, reikalinga ne mažesnė nei vienerių metų darbo patirtis“, - teigia specialistas, kuris papasakojo ir kaip kiekvienam kavos mėgėjui atpažinti, ar jam pateikiama kava yra paruošta profesionaliai.

„Kaip ruošiant espresso kavą pamatyti, ar viskas atliekama teisingai? Plikant teisingai paruoštą kavą matosi, kad bėga tiršta šviežio, šilto medaus tąsumo kava. Jei stebėtume teisingą espresso kavos paruošimą, permatomame kavos puodelyje matytume, kad bėgant gėrimui pirmiausiai matosi karamelinės spalvos puta, kuri tik baigus kavos užpylimą susisluoksniuoja į kavą ir jos paviršių dengiančią putą. Patikrinti galime ir kitu būdu. Paruoštame puodelyje gali matytis tik dvi spalvos: kavos ir tamsiai rudos su raudonumo atspalviu, vietomis pereinančios į aukso spalvą putos. Jei kavos putoje pastebimas dar vienas atspalvis, ruošimo procese kažkur įsivėlė klaida“, – pasakoja specialistas.

Paprasčiausias būdas norint patikrinti, ar ragaujamas kapučino gėrimas yra paruoštas profesionaliai - kavos puodelyje su šaukštuku reikia pabandyti nubraukti pieno putą, kad pasimatytų kavos paviršius. Jei to padaryti nepavyksta – gėrimas paruoštas tinkamai. Profesionaliai suplakta pieno puta būna saldi ir mėgstantiems kavą gerti su cukrumi, ji atstoja reikiamo saldumo dozę.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (19)