Dažniausi iškylantys klausimai apie medžių sodinimą būna šie: kada sodinti, kokio gylio duobę kasti, kaip dažnai juos reikia laistyti.

Ekspertų teigimu, ypač svarbu įsigyti gerus sodinukus, kuriuos rekomenduojama sodinti rudenį, nukritus lapams, arba ankstyvą pavasarį, dar nepradėjus žydėti augalams. 

Kita, ne mažiau svarbi sodinimo aplinkybė - tinkamas duobės iškasimas, paruošimas. Ji turi būti ne itin gili, dažniausiai kasama apie 30 centimetrų gylio. Svarbu, kad joje medžio šaknys galėtų augti laisvai.

Būtina paminėti tai, kad iškasus ir pasodinus sodinuką į gilesnę duobę, tikėtina, kad šaknims trūks deguonies ir tai trukdys joms augti. Paėmę už sodinuko kamieno, įtvirtinkite jį duobėje švelniai. Užkasdami šaknis naudokite trąšas, kurias gausiai užliekite vandeniu.

Pasodinus medį būtina atsiminti, kad jį gausiai laistyti vertėtų kartą per savaitę.

Vaismedžiai 

Ne mažiau populiaru savo nuosave sklype yra sodinti vaismedžius. Kad medis geriau augtų, mokslininkai rekomenduoja sumaišyti viršutinį ir apatinį dirvos sluoksnius. Tai pagerins augimą, nes viršutiniuose dirvos sluoksniuose daug daugiau naudingų medžiagų ir mikroorganizmų.

Geriausia vaismedį sodinti rudenį, tuomet jis bus apsaugotas nuo saulės nudegimų. Galima nubalinti medžio kamieną arba prie kamieno iš pietinės pusės priglausti sukaltas lenteles. 

Medžiai atgaivins nuosavą sklypą, sukurs pavėsį ir džiugins jus ne vienerius metus. Juos sodinkite drąsiai ir gausiai, juk jie sumažina užterštumą, drėkina orą, tarnauja kaip puiki užuovėja, be to, šiek tiek izoliuoja nuo triukšmo.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (4)