Psichologai teigia, kad tėvų nesutarimus vaikai jaučia ir pastebi jau nuo pirmųjų gyvenimo metų. Kuo dažniau vaikas girdi piktus, garsius ginčus, tarpusavio įžeidimus, mato, kad tėvai naudoja fizinę prievartą vienas prieš kitą arba nustoja kalbėtis, tuo didesnė tikimybė, kad tai neigiamai paveiks jo raidą.

Tyrimai rodo, kad tėvų konfliktų, jei jie nuolat pasikartoja, pasekmės vaikams gali būti labai įvairios – pyktis, nerimas, liūdesys, miego, dėmesio sutrikimai. Vėliau, jau vaikui paaugus, tėvų konfliktų pasekmės lemia prastesnius jo socialinius, bendravimo, problemų sprendimo įgūdžius.

Psichologai taip pat pastebi, kad kai kuriose situacijose netgi įprastai nekonfliktuojantys tėvai pritrūksta valios ir nemokėdmi taikiai susitarti į tarpusavio ginčus įtraukia vaiką. Su šia problema kartais susiduria besiskiriančios šeimos.

Pasak teisininkės Inetos Janušytės, ne visada kasdienius tėvų kivirčus pavyksta išspręsti taikiai – kartais tokius konfliktus, kuomet vaikai dėl tėvų nesutarimų patiria psichologinį smurtą, tenka spręsti teisme.

„Ne visuomet tėvai sugeba draugiškai nuspręsti, kaip po skyrybų rūpinsis savo vaiku. Šioje situacijoje labai svarbu, kad tėvai racionaliai įvertintų, kuris iš jų sudarys geresnes sąlygas vaiko vystymuisi. Tėvai turėtų suprasti, kad atsisakę asmeninių interesų ar ambicijų ir taikiai priėmę sprendimą jie apsaugos savo vaiką nuo papildomo streso. Kitu atveju, įsikišus teismui, vaikas įtraukiamas į ginčo procesą, kyla psichologinio smurto grėsmė“, – teigia I. Janušytė.

Teisininkė priduria, kad dar vienas kraštutinis tėvų tarpusavio konflikto tipas, dėl kurio vaikas patiria didelį stresą – vieno tėvų sprendimas išvykti gyventi į užsienį.

„Teismas gali padėti apsispręsti tėvams, kai vienas jų ketina emigruoti ir dviese jie negali rasti geriausio sprendimo dėl tolimesnės savo vaiko globos. Net ir šioje situacijoje galima rasti būdą, kuris mažiausiai paveiks vaiką bei padės taikiai juo rūpintis ateityje“, – sako I. Janušytė.

Tėvams, nerimaujantiems, kad dėl jų tarpusavio konfliktų gali nukentėti vaikai, psichologai pataria įvertinti kelis svarbiausius dalykus: kaip dažnai šeimoje pasitaiko ginčų ir kaip tėvams juos pavyksta spręsti. Specialistų teigimu, konfliktų šeimoje išvengti neįmanoma, todėl reikėtų išmokti juos spręsti taip, kad kuo greičiau pavyktų draugiškai ir pagarbiai baigti ginčą. Matydami tėvų pavyzdį, kai konflikto metu ramiu tonu ir kiek įmanoma pozityviau sutariama dėl bendro sprendimo, vaikai įgys vertingos patirties ir naudosis ja ateityje patys.

Smurto prieš vaikus problemą spręsti kviečia socialinis projektas „Būkime stipresni už smurtą prieš vaikus“. Projekto metu bendradarbiaujant su psichologais, teisininkais, socialinės apsaugos specialistais, pedagogais visuomenei bus pristatytos svarbiausios smurto prieš vaikus temą nagrinėjančios aktualijos. Projekto iniciatorius – Socialinės apsaugos ir darbo ministerija. Kiekvienas, palaikantis kovos su smurtu prieš vaikus idėją, kviečiamas jungtis prie pilietinės iniciatyvos socialiniame tinkle „Facebook“ adresu  https://www.facebook.com/BukimeStipresniUzSmurtaPriesVaikus.

Šaltinis
Temos
Projektas „Būkime stipresni už smurtą prieš vaikus“
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją