Anot parado repeticijos liudininkų, daugelis išgirtų „Uralvagonzavod“ gamintų „Armata“ tankų bokštelių detalių pagaminta iš labai į kartoną panašios medžiagos.

Įtartinų detalių nuotraukos paskelbtos socialiniame tinkle „Twitter“ ir keliuose tinklaraščiuose.


Kaip praneša by24.org, repeticiją matę žmonės teigia, kad ant tankų šarvų, kurie pagal reikalavimus turi būti labai stori, buvo matyti įlenkimų, o „plieniniai“ lakštai esą akivaizdžiai vibravo papūtus vėjui.

Ant „Armata“ bokštelių parado repeticiją stebėjusieji įžiūrėjo įtartinų plyšių. Be to, kai kur matėsi neaiškios siūlės.

Repeticijos stebėtojams susidarė įspūdis, kad kai kurios tankų detalės pagamintos iš kartono, priklijuotos ir visai neseniai nudažytos chaki spalvos dažais.

Nuotraukas komentuojantys specialistai atkreipia dėmesį, kad „Armata“ tankai tikrai nėra panašūs nei į gamyklinį, nei juo labiau į kovinį tanko pavyzdį: jie kur kas labiau primena didelio gabarito prototipo maketą, skirtą akims dumti.

Reikšmingiausia „kovinė“ naujojo rusų tanko „Armata“ charakteristika – jo kaina. Remiantis vien oficialiais duomenimis, kiekvienas šio tipo tankas Rusijos mokesčių mokėtojams kainuoja 8 mln. JAV dolerių (7,17 mln. eurų).

Pavyzdžiui, amerikiečių tanko „Abrams M1“ kaina siekia 1,4 mln. JAV dolerių (1,26 mln. eurų), vokiečių „Leopard 2“ – 2 mln. JAV dolerių (1,79 mln. eurų), naujausias ukrainiečių „Oplot“ – 2,3 mln. JAV dolerių (2,06 mln. eurų), izraeliečių „Merkava“ – taip pat 2,3 mln. JAV dolerių (2,06 mln. eurų).

Kitaip tariant, už kiekvieną kartoninį „Armata“ tanką galima nupirkti penkis amerikiečių „Abrams“, o už likusius 700 tūkst. JAV dolerių (apie 628 tūkst. eurų) dar ir degalų atsargų, kurių pakaktų metams, ironijos neslepia by24.org.

Remiantis Rusijos žiniasklaidos pranešimais, „T-14 Armata“ yra pirmasis trečiosios kartos tankas, kurio maksimalus greitis siekia net 90 kilometrų per valandą. Tankas aprūpintas 7,62 milimetrų automatiniu šautuvu, taip pat galima instaliuoti ir 152 milimetrų kalibro pabūklą. Skelbiama, kad „Armata“ bus pats galingiausias iš visų tankų.