Lenkija penktadienį paskelbė neįsileisianti į savo teritoriją ryšius su Rusijos prezidentu Vladimiru Putinu palaikančio baikerio klubo narių.

Rusijos užsienio reikalų ministerijos pranešime sakoma, kad Maskva „ryžtingai smerkia“ Lenkijos sprendimą neleisti įvažiuoti tiems baikeriams.

Ministerija pridūrė, kad toks veiksmas gali būti laikomas „šventvagišku“ ir nukreiptu prieš Sovietų Sąjungos karius, didvyriškai kovojusius su naciais per Antrąjį pasaulinį karą.

Mėgins įvažiuoti į Lenkiją arba keis maršrutą per Baltijos šalis

Rusijos baikerių klubo „Naktiniai vilkai“ nariai, anot žiniasklaidos, antradienį dar kartą mėgins įvažiuoti į Lenkiją ir tęsti savo „Pergalės žygį“ iš Maskvos į Berlyną. Tačiau gali būti, kad bus keičiamas maršrutas, tarkim, per Baltijos šalis ar Suomiją, pranešė žinių stotis TVN 24.

Lenkijos užsienio reikalų ministerija jau penktadienį pareiškė, kad neįsileis Kremliui lojalių baikerių. „Naktiniai vilkai“ pirmadienį buvo sustabdyti Lenkijos ir Baltarusijos pasienyje. 10 asmenų grupė esą neatitiko formalių kriterijų, reikalingų įvažiavimui į šalį. Pasienio apsaugos atstovas priminė, kad piliečiai iš ES nepriklausančių šalių gali būti neįleidžiami, jei neturi kelionės ar nakvynės vietos dokumentų arba vizos, arba jei jų kelionės tikslas nėra aiškus.

Užsienio reikalų ministerija Varšuvoje argumentavo, kad nebuvo pateikti tikslūs duomenys apie planuojamą kelionės programą ir galimą baikerių nakvynės vietą. Neturint šio informacijos esą „negali būti garantuotas jų saugumas“.

Rusijos užsienio reikalų ministerija tai griežtai sukritikavo. Motociklininkai turėjo galiojančias Šengeno vizas, tačiau lenkų pareigūnų buvo tikrinami kelias valandas, pareiškė ministerija pirmadienio vakarą. Be to, pasienio poste buvo dislokuoti kareiviai. Tai esą sudarė įspūdį, kad maža Rusijos piliečių grupė laikoma „pavojinga“. Maskva pareikalavo vyriausybės Varšuvoje paaiškinimo.

DELFI primena, kad Lenkija oficialiai perspėjo kolegas iš Baltarusijos, kad į šalį neįsileis visos grupės – 15 motociklų, dviejų lengvųjų automobilių ir mikroautobuso.

„Tikrinant nustatyta, kad jie neatitinka įvažiavimo į Lenkiją ir buvimo šalyje reikalavimų“, – sakė pasienio tarnybos atstovas Dariuszas Sienicki.

Anksčiau vienas iš žygio dalyvių sakė, kad Lenkijos pasieniečiai labai rimtai kalbasi su baikeriais iš Rusijos.

„Norite sužinoti, ko klausia? Visokių dalykų: kur važiuojate, kodėl, ar ketinate pasilikti ilgiau, kiek jūsų“, – savo paskyroje „Živoj žurnal“ parašė vienas iš „Naktinių vilkų“.

Kaip informuoja lenkų dienraštis „Super Express“, Baltarusijos ir Lenkijos Terespolio pasienio punkte kontrolės daugiau kaip tris valandas laukė apie 10 „Naktinių vilkų“ narių.

Lenkų pasieniečiai ypač skrupulingai tikrino kiekvieną rusų motociklininką, rašo dienraštis „Super Express“.

Kaip sakė šios Lenkijos pasienio perėjos atstovas spaudai, baigiama kontrolės procedūra.

„Nė vienas iš 10 motociklininkų negaus leidimo įvažiuoti į mūsų šalį. Pagrindinė priežastis – rusų motociklininkai neįvykdė Lenkijos keliamų reikalavimų, nors visi turi Šengeno vizas“, – cituojamas pareigūnas.

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1758)