„Šiandien pavyko atsitiktinai užfiksuoti neeilinį kadrą. Paprastutė rupūžė sugauna už save didesnę žuvį. Labai pasisekė, kad turėjau po ranka kamerą. Man tai buvo naujiena, nes maniau, kad jos maitinasi lervutėmis, uodais ir panašiai. O gal čia tik draugiškas pasigalynėjimas?“, – stebėjosi GRYNAS.lt skaitytojas Ignas Marcinkevičius.

Jis sakė, kad netikėtą vaizdą nufilmavo Trakų rajone, Trakaežeryje. „Po darbo nusprendžiau pažvejoti valandėlę. Dieną prieš tai filmavau su kamera, todėl ji užsiliko švarke ir buvo po ranka“, – pasakojo skaitytojas.

GRYNAS.lt kreipėsi į Kauno T. Ivanausko Zoologijos muziejaus Roplių skyriaus vedėją Nataliją Avyžienę. Jos nupasakotas vaizdelis nenustebino.

„Taip gali būti tik pavasarį, nes yra neršto metas. Rupūžės neršia – tiesiog patelių galbūt yra mažiau negu patinėlių, ir jie labai nekreipia dėmesio, tad gali užlipti tiek ant patelės, tiek ant patinėlio, tiek ant žuvies. Žuvis – judanti, tad galbūt rupūžė galvojo, kad tai patelė. Čia kaltas poravimasis“, – sakė N. Avyžienė.

Pasiteiravus, ar rupūžė gali žuvį tokiu būdu pasmaugti, N. Avyžienės atsakė, kad taip nutikti neturėtų. „Nebent užspaustos žiaunos ir žuvis negali kilnoti žiaunadančių ir apsirūpinti deguonimi“, – paaiškino ji.

Kaip sako mokslininkai, dauguma rupūžių visai neturi dantų. Visgi daugeliui tai nėra mieli gyvūnai, kadangi jų akių vyzdys horizontalus, galvos šonuose už akių dvi stambios išpūstos nuodų liaukos – parotidai. Oda rauplėta ar karpota. Joje taip pat yra liaukų, išskiriančių nuodingą skystį. Nuo varlių rupūžės skiriasi tuo, kad trumpesnės užpakalinės kojos. Todėl rupūžių šuoliukai trumpi.

Šie gyvūnai paplitę visuose žemynuose. Rupūžės aktyvios daugiausia prietemoje ir naktį. Dieną slapstosi duobėse, urveliuose, po akmenimis arba užsikasa į žemę. Veisimosi metu gyvena vandenyje, kitu laiku – dažniausiai sausumoje. Sunaikina daug žemės ūkio kultūrų kenkėjų.

Šeimoje yra apie 450 rūšių. Lietuvoje gyvena 3 rūšių rupūžės, priklausančios vienai tikrųjų rupūžių genčiai: nendrinė rupūžė, pilkoji rupūžė ir žalioji rupūžė. Nendrinė rupūžė yra įtraukta į Lietuvos raudonąją knygą.

Kaip atskirti nendrinę rupūžę nuo kitų rūšių? Jų kūno viršus yra žalsvai rusvas. Išilgai nugaros eina balta ar šviesiai gelsva juostelė, oda rauplėta, nugara ir šonai išmarginti stambiomis žalsvai rudomis ir smulkiomis rusvomis su juodais apvadais dėmėmis. Šios rupūžės gyvena smėlio kopose, pušynuose, smėlingose vietose.