"Tai liūdna Kalėdų dovana Lietuvos žmonėms", - šeštadienį Seime surengtoje spaudos konferencijoje pareiškė J.Olekas, komentuodamas Valstybinės energetikos kainų reguliavimo komisijos ketvirtadienį priimtą sprendimą dėl naujų elektros energijos perdavimo ir paskirstymo tarifų.

Komisija pritarė, kad nuo sausio 1-osios gyventojai už elektros energiją mokėtų vidutiniškai 1,5 cento brangiau, o didieji vartotojai - 1 centu mažiau. Komisijos nustatyti tarifai galiotų iki 2002 metų kovo 31 dienos.

Nuo kitų metų balandžio ketinama prašyti kainą didinti dar vidutiniškai 4 centais (21,4 proc.) už kWh. Anksčiau "Lietuvos energija" siūlė kainą didinti vidutiniškai 6 centais, tačiau nesutikus su tuo Vyriausybei, buvo nusileista.

"Prieš dvi savaites mums sakė, kad kainos nesikeis. Tuo metu mums niekas nepasakė, kad kainos kils dviem etapais", - teigė J.Olekas kalbėdamas apie anksčiau vykusį susitikimą su "Lietuvos energijos" ir Valstybinės energetikos kainų reguliavimo komisijos vadovais.

Socialdemokratinės koalicijos frakcijos vadovas pareiškė, jog socialdemokratų netenkina ir 4 centų padidėjimas. "Mes manome, kad 4 centai yra per daug. Mes turime apginti žmones nuo papildomų tarifų augimo", - teigė jis.

Priešingu atveju, socialdemokratų nuomone, didėjant elektros energijos kainoms, turi didėti ir socialinės išmokos. "Tai yra principinis reikalas", - pažymėjo J.Olekas.

Socialdemokratinės koalicijos frakcija sudarė parlamentaro Valentino Greičiūno vadovaujamą komisiją, kuri turėtų išsiaiškinti elektros energijos tarifų klausimus ir pateikti pasiūlymus.

J.Olekas spaudos konferencijoje paragino prezidentą Valdą Adamkų atkreipti dėmesį į Valstybinės energetikos kainų reguliavimo komisijos ir jos vadovo Vidmanto Jankausko veiklą. Komisijos pirmininką skiria prezidentas. Seimas neturi įtakos komisijos vadovo skyrimui, tačiau Vyriausybė gali nepritarti komisijos siūlymams.