Butus nuperka greitai

Pasak nepriklausomo nekilnojamojo turto eksperto Ramūno Juškos, susidomėjimas renovuotais butais yra labai jaučiamas.

„Juos labai greitai nuperka, tad yra didelis tokių butų trūkumas“, – DELFI pasakojo ekspertas. Vyras teigė, kad minėtų butų kainos už nerenovuotų yra 30 proc. didesnės.

Pasak pašnekovo, tokia paklausa yra dėl patogumo: žmonės nėra linkę taupyti, žinodami, kad jiems nereikės rūpintis kanalizacijos ar elektros sistemos pakeitimais.

„Žmonės taupo savo laiką ir nervus. Ieškodami būsto pirkėjai nebenori tokiais darbais rūpintis artimiausioje ateityje“, – pasakojo R. Juška.

Pasak NT agentūros „Dupro group“ direktoriaus Dariaus Bieliūno, renovuotų butų paklausa egzistuoja nuo to momento, kai žmonės įsitikino renovacijos nauda.

„Kaip ir senos bei naujos statybos namų butai turi konkrečius pirkėjus, taip susiformavo ir renovuotuose namuose esančių butų paklausa. Padaugėjo žmonių, ieškančių būsto už žemesnę kainą, tačiau gaunančių naujos statybos namo privalumų, pavyzdžiui, šiltesni namai ar mažesni būsto išlaikymo kaštai“, – DELFI pasakojo ekspertas.

Domisi sienų apšiltinimu

Kaip pastebi D. Bieliūnas, norintys įsigyti butą dažniausiai domisi atliktų renovacijos darbų sąrašu. Tiesa, kai kurie teiraujasi apie tai, kokia medžiaga ir kaip kokybiškai apšiltintos yra namo sienos. Apie pastarąjį dalyką nemažai klausinėja buto besidairantys namo kampe.

,,Pavyzdžiui, jeigu butas kampinis, žmonėms tai ypač aktualu, nes dažna kampinių butų problema yra drėkstančios išorinės namo sienos, o tai tampa pelėsio atsiradimo priežastimi. Žmonės nori įsitikinti, kad įsigijus būstą jiems neteks susidurti su tokiu nemalonumu“, – teigė D. Bieliūnas.

Norintys butus pirkti pirmame namo aukšte labiausiai kreipia dėmesį į tai, kaip apšiltintas rūsys: senos statybos namuose sutinkama problema – šaltos grindys.

Pasak ekspertų, dažniausiai užduodamas klausimas renkantis renovuotą butą – sąskaitos už būsto šildymą. Pašnekovas rekomendavo: prieš perkant butą vertėtų šildymo sąskaitas atidžiai peržvelgti kartu su buto savininku.

NT ekspertas patarė atkreipti dėmesį į renovacijos metu atliktus darbus: kas konkrečiai buvo tvarkoma, ar namas renovuotas iš pagrindų, ar pakeisti seni namo vamzdynai, ar modernizuota pati namo šildymo sistema, kaip kokybiškai apšiltintas namas.

,,Reikėtų atsižvelgti, ar renovacija padėjo išspręsti rimtas namo problemas. Nėra gerai, jei vertinamas vien tik vizualinis vaizdas“, – patarė D. Bieliūnas.

Reikia patikrinti energinio naudingumo sertifikatą

Būsto energijos taupymo agentūros Projektų įgyvendinimo kokybės priežiūros skyriaus vedėjas Edvardas Petrauskas informavo, kaip išvengti minėtų nemalonumų dėl šildymo išlaidų.

Jo teigimu, prieš įsigyjant renovuotą būstą vertėtų peržvelgti pastato energinio naudingumo sertifikatą.

,,Yra devynios energinio naudingumo klasės. Renovuotų butų energinio naudingumo klasė turėtų būti C“, – DELFI pasakojo BETA atstovas.

Skyriaus vedėjas pateikė pavyzdį: nerenovuoti, iki 1993 metų statyti namai turi E klasę. Tad jei išvysite tokią klasę renovuoto būsto sertifikate, vadinasi, šis pastatas neatitinka reikalavimų.
„Jei šildymo sistema nėra pakeista, vadinasi, sunaudojama daugiau energijos, tad ir sąskaitos bus atitinkamai didesnės“, – sakė E. Petrauskas.

Minėtą dokumentą pirkėjui privalo parodyti namo administratorius.