Nepaisant to, kad dietologai vengia šio termino naudojimo savo praktikoje, spaudos puslapiuose jį galima sutikti vis dažniau.

Superproduktų esmė – koreguoti kasdieninę mitybą. Kadangi šie maisto produktai pasižymi didesniu sveikatai naudingų komponentų kiekiu, jie stipriai sumažina neteisingos mitybos ir fizinio aktyvumo stygiaus padarinius, taip pat jie apsaugo nuo neigiamo aplinkos poveikio, ypač dideliuose miestuose. Kitaip tariant, nors tai nėra vaistai ar vitaminai, tačiau šie produktai sistemingai gerina sveikatą.

Kiekvienas sezonas reikalauja peržiūrėti dietą ir papildyti ją tam tikrais ingredientais. Tai ypač aktualu pavasarį, kai organizmas po žiemos reikalauja vitaminų pastiprinimo.

Taigi šį pavasarį savo racioną derėtų paįvairinti šiais produktais.

Kininio ožerškio uogos (goji)

Manoma, kad šis superproduktas, auginamas derlinguose Himalajų slėniuose, padeda veiksmingai kovoti su antsvoriu ir didina moterų libido. Be proteino, kuris kituose vaisiuose sutinkamas labai retai, kininio ožerškio uogos turtingos antioksidantų, vitaminų, taip pat pasižymi pačiomis įvairiausiomis gydomosiomis savybėmis.

Ne veltui uogos, išoriškai primenančios razinas, kinų medicinoje seniai naudojamos kaip vaistas. Ne taip seniai mokslininkai įrodė, kad jose taip pat yra elementų, leidžiančių užkirsti kelią vėžinių ląstelių formavimuisi. Kininio ožerškio uogomis galima gardinti sriubas, salotas, valgyti jas vienas arba spausti iš jų sultis.

Kinkanai

Pavasarį taip pat labai naudinga valgyti kinkanus – tai tropinis citrusinių šeimos vaisius, išoriškai primenantis mažyčius apelsinus. Kinkanai auga Kinijoje, Japonijoje, Graikijoje ir JAV pietuose. Jie vis dažniau naudojami kulinarijoje. Tai dietinis produktas, turtingas vitaminų ir mineralų, riebalų rūgščių ir eterinių aliejų.

Dėl didelės vitamino C koncentracijos kinkanai ypač rekomenduojami pavasarį ir rudenį, nes stiprina imunitetą ir padeda kovoti su sezoninėmis depresijomis. Taigi, kelios skiltelės kinkano kaip deserto papuošimas tikrai teigiamai paveiks jūsų sveikatą.

Granatai

Užvaldė pavasarinė melancholija ir silpnumas? Tokiu atveju reikia skubiai apsirūpinti granatais – tai nuostabus vaisius, kuriame esantys estrogenai padeda kovoti su depresija ir kelia organizmo tonusą keičiantis sezonams. Šiame sultingame vaisiuje gausu vitaminų С ir B, jame taip pat yra organizmui būtinų mangano, fosforo, geležies, jodo ir kalcio. Granatai puikiai numalšina troškulį, gerina apetitą ir stimuliuoja kraujagyslių darbą, taip pat stiprina imuninę sistemą.

Nedaug kalorijų turinčios granatų sultys yra viena geriausių kraujo krešėjimą gerinančių priemonių, todėl seniai yra rekomenduojamos sergant širdies, kepenų, inkstų ligomis ir tiems, kurių aukštas arterinis spaudimas.

Kanapės

Neseniai į superproduktų lyderių gretas išsiveržė ir kanapės (svarbu to nepainioti su joms gimininga marihuana). Tai kanapių šeimos augalas, kuriame nėra cheminių medžiagų, marihuanai suteikiančių psichotropinį poveikį. Rytinis vaisių kokteilis su kanapių baltymu (jis parduodamas miltelių pavidalu), kuriame gausu vitaminų, suteiks energijos visai dienai, o kanapių sėklos puikiai gali pakeisti riešutus ir saulėgrąžų sėklas pavasarinėse žalumynų salotose.

Šparagai

Tai tikras geros nuotaikos užtaisas. Šparagai – idealus pavasario meniu ingredientas. Keliuose šios žalios daržovės stiebeliuose yra 70 procentų vitamino K dienos normos, o jis būtinas sveikiems kaulams ir geram tonusui, taip pat 20 procentų vitamino А, kuris stiprina imunitetą. Tačiau svarbiausias šparagų privalumas – juose gausu folio rūgšties, kuri būtina kiekvienam organizmui.

Pupos

Kai planuojate savo pavasario racioną, neverta pamiršti ir ankštinių augalų. Tai turbūt vienas seniausiai auginamų augalų planetoje, jame gausu ląstelienos ir geležies, todėl pupos dažnai puikuojasi daugelio pasaulio šalių patiekaluose. Tai tikras proteinų generatorius, mažinantis cholesterolį, stimuliuojantis seksualumą ir deginantis riebalus (tai itin aktualu po žiemos sezono). Mokslininkai taip pat įrodė, kad suvalgius ankštinių augalų organizme iškart pradeda gamintis laimės hormonai.

Tapk DELFI Gyvenimo draugu „Facebook“ ir sek naujienas ant savo sienos!

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (3)