Ji įsitikinusi, kad nuo tada, kai namai nebekvepia mamos keptu pyragu ir kada nebesusirenkama, kaip ji sako, paklegėti prie vieno stalo, reikėtų sunerimti. Bendrystė su gimine tampa kaip niekada aktuali artėjant gražiausiai pavasario šventei – šv. Velykoms.

Z. Kelmickaitei šv. Velykos nuo pat vaikystės asocijuojasi su švara namuose ir margučiais. Ji pasakoja, kad šeimoje visi laukdavo prisikėlimo ryto, kada eidavo į bažnyčią, o grįžę sėsdavo prie šventinio stalo. Linksmiausia šv. Velykų dalis būdavo susijusi su margučiais – jų daužymu ir ridenimu.

Pasak jos, nuo senų laikų šv. Velykos būdavo švenčiamos artimųjų rate, o šiandien paplitusio įpročio švęsti su draugais nebūdavo – į svečius žmonės eidavo tik antrą šv. Velykų dieną. Z. Kelmickaitė sako, kad tradicija šventes praleisti dideliame giminės rate po truputį nyksta, todėl artėjant šv. Velykoms rengiamas linksmiausios giminės konkursas vėl gali priminti seną tiesą, kad Lietuva – draugiškų giminių kraštas. Norintiems laimėti linksmiausios giminės titulą tereikės pasidalinti akimirka iš artimųjų švenčių ir įrodyti, kad būtent jie moka išradingiausiai ir įsimintiniausiai švęsti.

„Šiais laikais giminės ryšiai sutrūkinėję arba visai nutrūkę, ir tai yra didžiausia drama. O juk taip smagu susėsti visiems prie stalo, paklegėti, pašnekėti. Pagirti močiutę, mamą, tetą, kurios iškepė pyragą, arba padėkoti tėčiui, kuris ištraukė ilgai saugoto ir brandinto vyšnių vyno. Tai ir yra šeimyniška ir giminiška“, – sako Z. Kelmickaitė, kuri tapo viena iš šiemet pirmą kartą rengiamo konkurso komisijos narių.

Kad šv. Velykos yra šeimos suėjimo į vieną vietą šventė, sutinka ir Algis Kairys, skonio meistras, kulinaras, „Daumantų“ pagardų kūrėjas bei vienas konkurso komisijos narių.

„Šią pavasario šventę iki šiol švenčiame mamos name kartu su visa gimine. Stengiamės išlaikyti tradicijas. Žinoma, susitikti lengviau tiems, kurie gyvena netoli vienas nuo kito. Bet jei gyveni mieste, o tėveliai – kaime, susirinkti sunkiau, tam reikia specialių progų – švenčių. Linksmiausios Lietuvos giminės rinkimai šį atstumą, tikiu, gali sumažinti. Ką gali žinoti, gal jau pirmąją šv.Velykų dieną būtent jūsų giminė vėl susės prie bendro vaišių stalo“, – sako A. Kairys.

Už linksmiausią giminę galės balsuoti kiekvienas užsukęs į oficialią konkurso svetainę. Gimines taip pat vertins komisija, kurią sudarys muzikologė Zita Kelmickaitė, aktorė Donata Rinkevičienė ir skonio meistras Algis Kairys.

Linksmiausios giminės konkursas prasidės kovo 16 dieną, o linksmiausia šalies giminė bus paskelbta kovo 31 dieną.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (59)