38 metų kauniečiui kalėjimo vartus atvėrė Lietuvos apeliacinis teismasteisėjas Viktoras Kažys galutine ir neskundžiama nutartimi nutarė, kad Alytaus policijos policininko Arnoldo Jurašiaus nužudymu kaltinamas vyras baudžiamosios bylos baigties gali laukti laisvėje.

„Suėmimas yra išimtinė kardomoji priemonė, kuri turėtų būti taikoma tik tais atvejais, kai kitomis kardomosiomis priemonėmis neįmanoma užtikrinti įtariamojo, kaltinamojo ar nuteistojo dalyvavimo procese, netrukdomo ikiteisminio tyrimo, bylos nagrinėjimo teisme ir nuosprendžio įvykdymo, taip pat siekiant užkirsti kelią naujoms nusikalstamoms veikoms“, – nutarė teisėjas V. Kažys.

Tokia teisėjo nutartis pribloškė nušauto policininko šeimą. Pasak jiems atstovaujančio advokato Vytauto Sirvydžio, nukentėjusieji baiminasi, kad V. Trakanavičius gali pasislėpti nuo teismo. „Žinoma, tai nėra dažnas dalykas, bet tokių atvejų vis dar pasitaiko“, – sakė jis.

Apie netikėtą teismo sprendimą sužinojęs advokatas prisipažino, kad sieks, jog kaltinamajam būtų skirtos kitos kuo griežtesnės kardomosios priemonės.

Tuo metu labai sunkiu nusikaltimu kaltinamą V. Trakanavičių į laisvę paleidęs teisėjas savo nutartyje nurodė, kad kaltinamajam teistumai jau yra išnykę, o nusikalstamos veikos padarymo aplinkybės nesudaro pakankamo pagrindo daryti išvadą, kad kaltinamasis, būdamas laisvėje, bėgs (slėpsis) nuo teismo.

Pasak teisėjo, V. Trakanavičiaus baudžiamąją bylą dėl tyčinio nužudymo nagrinėjantis Kauno apygardos teismas „pernelyg sureikšmino nusikalstamos veikos, kurios padarymu kaltinamas V. Trakanavičius, sunkumą, jos padarymo aplinkybes bei jam galimai gresiančios bausmės griežtumą.“

„Vien nusikaltimų, kurių padarymu asmuo įtariamas (kaltinamas), sunkumas negali būti pagrindu taikyti griežčiausią kardomąją priemonę, kai kitos bylos aplinkybės neduoda pagrindo manyti, kad įtariamasis (kaltinamasis) bėgs (slėpsis)“, – pažymėjo teisėjas V. Kažys.

Argumentuodamas, kodėl V. Trakanavičius turi būti paleistas į laisvę, teisėjas taip pat pabrėžė, kad kaltinamojo šeiminiai ryšiai nėra nutrūkę, jis iki sulaikymo kartu gyveno su buvusia sutuoktine, turėjo nuolatinę gyvenamąją vietą, po santuokos nutraukimo su buvusia sutuoktine susilaukė sūnaus, kaltinamasis dalyvauja abiejų vaikų auklėjime, juos išlaiko, daugiau nei dešimtmetį dirbo.

„Šios aplinkybės rodo kaltinamojo V. Trakanavičiaus pakankamai tvirtus socialinius ryšius, byloje nėra duomenų, kad kaltinamasis turi ryšių užsienyje, kuriais pasinaudodamas galėtų slapstytis nuo teismo, be to, po nusikaltimo padarymo kaltinamasis liko nusikaltimo vietoje, nebandė bėgti, priešintis apsaugos darbuotojams ir policijos pareigūnams“, – teisėjui nekyla abejonių, kad V. Trakanavičius pasislėps nuo teisingumo.

V. Trakanavičiaus baudžiamoji byla dar nagrinėjama Kauno apygardos teisme. Jam pateikti kaltinimai dėl to, kad jis 2013-ųjų gruodžio 19-ąją, apie 1.40 val., viešoje žmonių susibūrimo vietoje – lošimo automatų salone „AdmiralClub“, būdamas apsvaigęs nuo alkoholio, be jokios dingsties iš jam priklausančio šaunamojo ginklo – pistoleto „Viking MP-446“ policininkui A. Jurašiui šovė į krūtinę. Pareigūnas netrukus mirė.

Incidento metu lošimo namuose buvo apie dešimt žmonių. Policininkas buvo nušautas ne tarnybos metu ir iš savigynai išduoto ginklo.

V. Trakanavičius kaltinimus dėl nužudymo pripažįsta, tačiau teigia, kad policininką nušovė netyčia – esą jis A. Jurašiui tik norėjo parodyti ginklą, bet šis staiga iššovė.