Oleksandras Jakimenka, vadovavęs Ukrainos Saugumo tarnybai (UST) iki kruvinų protesto įvykių, nuvertusių V. Janukovyčių, buvo vienas iš keturių asmenų, kurių turtas buvo įšaldytas prieš metus, bet kurių pavardžių nebėra atnaujintame ES sankcijų sąraše.

ES pareigūnai nei patvirtino išbrauktas pavardes, nei paaiškino, kodėl jų nebėra sąraše. Tačiau diplomatai ir ES pareigūnai yra sakę, kad kai kuriems ukrainiečiams sankcijos būsiančios atšauktos dėl to, kad trūksta įkalčių, įrodančių jų dalyvavimą valstybės lėšų švaistyme, kuriuo ir grindžiamos minėtos sankcijos.

Naujoji Kijevo valdžia kaltino 50-metį O. Jakimenką sąsaja su civilių žudymu per Maidano protestus pernai vasarį ir reikalavo, kad Maskva išduotų jį.

O. Jakimenkos įpėdinis UST vadovo poste praėjusią vasarą kaltino jį ginklų tiekimu prorusiškiems kovotojams ir vadino jį „Išdaviku Nr.1“.

Pats V. Janukovyčius, jo vyresnysis sūnus ir du buvę premjerai yra tarp asmenų, kuriems lėšų įšaldymas pratęstas dar metams, nurodoma ES oficialiajame žurnale, kuriame skelbiamos ketvirtadienį ES narių priimto sprendimo detalės.

Iš 22 V. Janukovyčiaus šalininkų, kuriems pernai buvo paskelbtos sankcijos, naujajame paskelbtame sąraše nebeliko keturių: O.Jakimenkos, Oleksio Azarovo, buvusio premjero Mykolos Azarovo sūnaus, ir dviejų buvusio prezidento patarėjų – Ihorio Kalinino bei Andrijaus Portnovo.

ES: viskas juda tinkama kryptimi

ES diplomatijos įgaliotinė Federica Mogherini viešėdama konferencijoje Rygoje sumenkino papildomų sankcijų Rusijai galimybę, tačiau priminė, kad bus raginama pilnai įgyvendinti susitarimą dėl taikos, praneša „EUbusiness“.

Praėjusį mėnesi tarpininkaujant Prancūzijai ir Vokietijai, Minske Rusija ir Ukraina pasirašė taikos susitarimą. Paliaubų kai kur laikomasi, tačiau situacija vis dar nėra stabili.

F. Mogherini komentavo, kad nors paliaubos dar nėra iki galo įgyvendintos, bet viskas juda tinkama kryptimi. Paklausta apie tolimesnių sankcijų Rusijai galimybę, diplomatė patvirtino, kad tokia galimybė egzistuoja. Jos manymu, sankcijos bus taikomos, tol, kol bus pastebėtas aiškus lūžis. Vis dėlto ji ragino pradėti nuo pilno sutarties įgyvendinimo. Šią akimirką svarbiausia taikos užtikrinimas, sunkiosios ginkluotės atitraukimas ir Europos saugumo ir bendradarbiavimo organizacija (ESBO) misijos konfliktinėje zonoje sustiprinimas.

Vokietijos užsienio reikalų ministras Frankas-Walteris Steinmeieris išreiškė panašią nuomonę. Norint pasiekti taiką, reikia įdėti dar daugiau pastangų ir sustiprinti ESBO veiklą, įsitikinęs jis.

„Vokietijos pozicija labai aiški- viskas priklauso nuo Minsko susitarimo įgyvendinimo. Šiuo metu bandome procesą pagreitinti. Būtent šiam, o ne sankcijų klausimui, skiriame daugiausiai dėmesio“,– kalbėjo Vokietijos atstovas.

Didėjant įtampai Rytų Ukrainai, ES pasekė JAV pavydžiu ir vyriausiems Rusijos bei Ukrainos pareigūnams pritaikė sankcijas: sąskaitų įšaldymą ir kelionių apribojimus.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (72)