Terliotojų siekis yra tas, kad jų šedevrus pamatytų kuo daugiau žmonių. Aišku, mes negalime reklamuoti kokių nors dažų gamintojų, tačiau pastatų savininkams tikrai galime patarti, rekomenduoti sienas perdažyti specialiais dažais. Nuo tokių fasadų terliones labai lengva nuplauti tiesiog vandeniu, taigi, jos greitai būtų panaikintos ir grafitininkai prarastų norą piešti“, – teigė Klaipėdos savivaldybės Viešosios tvarkos skyriaus vedėja Kristina Vintilaitė.

Jai antrindamas uostamiesčio meras Vytautas Grubliauskas tikino, jog pirmiausia būtų galima paeksperimentuoti – tokiais dažais nudažyti fasadus tų pastatų, kurie yra dažniausiai išterliojami. Tuomet esą ir taptų aišku, ar tokia priemonė kovojant su terliotojais yra veiksminga.

„Faktas tas, kad problemą, kai terliojami pastatų fasadai, žmonių turtui daroma žala, reikia spręsti. Su pirmaisiais pavasario ženklais kai kuriems padidėjo noras piešti ir terlioti. Pavasario laukiame, o terlionių – ne. Klaipėda turi būti švarus miestas“, – tvirtino Klaipėdos meras.

Klaipėdos apskrities vyriausiojo policijos komisariato viršininkas Alfonsas Motuzas teigė, jog pareigūnai terliotojams išaiškinti ir gaudyti skiria didelį dėmesį.

„Esame sudarę specialią darbo grupę, kuri būtent ir tiria nusikaltimus nuosavybei. Taip šiuos, regis, smulkius nusikaltimus pakėlėme į aukštesnį kuravimo lygį“, – teigė A. Motuzas.

Jis pritarė, jog reikia ieškoti naujų formų, kaip kovoti su terliotojais, nes bausmės jų neatgraso. Teismai už tokius nusikaltimus skiria tik baudas. Terliotojai dar turi atlyginti padarytą žalą, todėl policijos pareigūnai laukia visų, nuo grafitininkų nukentėjusių pastatų savininkų pareiškimų.

Anot specialios darbo grupės, skirtos tirti grafitininkų nusikaltimus, vadovo, Klaipėdos apskrities vyriausiojo policijos komisariato Kriminalinės policijos nusikaltimų nuosavybei tyrimo valdybos viršininko Zigmo Turskio, terliotojus galima suskirstyti į dvi kategorijas. Viena jų – 12-14 metų paaugliai, kita – pilnamečiai, kurie piešdami ant sienų nori išreikšti save.

Neseniai Klaipėdoje buvo išterliota keliolika pastatų. Ant visų jų nupiešti pelikanai.

Anot Z. Turskio, gauja, galėjusi tai padaryti, jau identifikuota, tačiau pasakoti plačiau jis nenorėjo, kad nepakenktų tyrimui, nes šią gaują siekiama sulaikyti darant nusikaltimą.

„Tikiu, kad bendrų policijos ir Viešosios tvarkos skyriaus pastangų dėka uostamiestis taps švaresnis“, – viltį išsakė V. Grubliauskas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (30)