Kaip rašo dienraštis "Panevėžio rytas", tai bus vienas iš retesnių atvejų Lietuvoje, kai gyvenamųjų namų bei įstaigų apsupti bokštai turės labai tiksliai griūti į numatytą vietą.

Specialistai jau dabar būsimus darbus vadina "aukštuoju pilotažu". Juos atliks valstybinė įmonė "Detonas".

Darbų užsakovas - bendrovė "Baltisches Haus". Įsigijusi kino teatro pastatą ir jį nugriovusi, ji žada jo vietoje statyti "Iki" prekybos centrą.

Patys biržiečiai nerimauja dėl ketinamų griauti vandens bokštus. Būsimas sprogdinimas juos, ypač gyvenančius netoli miesto centro, verčia nuogąstauti, ar neišlakstys jų namų langai, neįskils sienos. Taip pat su baime spėliojama, kaip galingas sprogimas paveiks šiam kraštui būdingus karsto procesus, ar jie nesustiprės.

Tiek Biržų rajono, tiek įmonės "Detonas" vadovai tvirtina, kad sprogdintojai 99,9 proc. garantuoja pastatų ir žmonių saugumą. Rizika vertinama 0,1 procento.

Bendrovės "Detonas" technikos direktorius Juozas Trukšnys sako, kad pasirašydama sutartį su užsakovais įmonė prisiima atsakomybę už savo veiksmus bei kylančias problemas ir esant reikalui nuostolius kompensuos.

"Imsimės visų saugumo priemonių, darysime ne tik tai, kas numatyta projekte, bet ir viską, ko prireiktų papildomai", - dienraščiui teigė J.Trukšnys.

Biržų rajono savivaldybės Architektūros ir urbanistikos skyriui jau yra pateiktas bendrovės "Detonas" darbuotojų parengtas dviejų vandentiekio bokštų ir kino teatro pastato nugriovimo projektas.

Mūrinis, baltų silikatinių plytų, mažesnis vandens bokštas yra 32 metrų aukščio. Jis sudarytas iš dviejų dalių - kamieno bei 8 metrų skersmens rezervuaro. Bokštas bus verčiamas vakarų kryptimi, kertant jo ašį. Prieš tai hidrauliniu kūju bus išgriaunami mūriniai bokšto priestatai ir nupjauti metaliniai vamzdžiai, esantys bokšto viduje.

Šis statinys neturi šeimininko. Sprogdintojai įsitikinę, kad nugriauti mūrinį bokštą nebus sunku.

Tačiau kitas bokštas sprogdintojams kelia nerimą, nes jis yra monolitinis gelžbetoninis, kurio aukštis - 52,7 metro.

Bokšto viršuje yra šešiakampė tuščiavidurė prizmė su briaunomis kampuose. Likusi bokšto viršutinė dalis yra piltuvo formos, čia yra 10,7 metro aukščio ir 15 metrų skersmens gelžbetoninis rezervuaras. Bokšto viduryje per visą jo kamieno aukštį yra įrengti metaliniai vamzdžiai bei sraigtiniai metaliniai laiptai, apačioje - durų anga.

Šis bokštas bus verčiamas šiaurės vakarų kryptimi. Jis bus griaunamas pakertant sprogdinimo būdu ir nuverčiant. Siekiant, kad galingas statinys nuvirstų kuo tiksliau, jo viršuje bus pritvirtintas ir įtemptas nukreipiamasis lynas su įtempiamu balastu. Prieš tai bokšto viduje bus nupjauti metaliniai vamzdžiai.

Tai, kas liks iš dviejų aukštų mūrinio buvusio kino teatro pastato, numatoma baigti nugriauti savaeigiais ekskavatoriais su hidrauliniu kūju ir gelžbetonio karpymo žirklėmis.

Gelžbetoninis bokštas statytas 1982 metais, nebenaudojamas nuo 1998-ųjų.

Savivaldybės nuosavybės specialios paskirties bendrovės "Biržų vandenys" naudotas bokštas "Iki" tinklo savininkams buvo parduotas maždaug už 200 tūkstančių litų.

Ant šio bokšto prieš keletą metų, sudarius ilgalaikę sutartį, buvo įrengta telekomunikacijų bendrovės "Bitė GSM" bazinė stotis. Sužinoję apie bokštų nugriovimą, įmonės vadovai šiuo metu skubiai ieško vietos, kur galėtų perkelti savo stotį.

Prie bokštų atvežus sprogmenis bus nustatyta 20 metrų draudžiamoji zona, o žmonės ir mechanizmai galės būti ne arčiau kaip 50 metrų. Visi privažiavimo keliai bus uždaryti.

Bokšto sprogdinimo dalis iš išorės bus uždengiama dvigubu tvoros tinklu, šalia esančių pastatų pirmo aukšto langai - mediniais skydais. Saugus atstumas pagal skeveldrų pasklidimą - 75 metrai. Šioje zonoje yra 20 pastatų.

Kol vyks sprogdinimo darbai, kai kurios įstaigos nedirbs. Prieš kelias valandas iki sprogdinimo pradžios policija iš namų evakuos draudžiamoje zonoje esančių namų gyventojus.

Karsto regione gyvenantys ir ne kartą kentėję dėl smengančios žemės žmonės svarstė, kodėl nėra atliekami tyrimai, ar smūgis nepaveiks karstinių procesų.

Biržų rajono meras Regimantas Ramonas įsitikinęs, kad tokie tyrimai nereikalingi, nes bus sprogdinama virš žemės paviršiaus, be to, bokšto griūties smūgį į žemę sumažins kino teatro pastatas.

Biržų regioninio parko geologė Dangutė Kučinskaitė įsitikinusi, kad, bus ar nebus poveikio aplinkai, galima būtų atsakyti tik atlikus išsamius geologinius tyrimus.

"Jei tuštumų nėra, viskas bus gerai. Bet jei yra, gali suskilinėti mieste esančių namų pamatai arba jie deformuosis", - svarstė geologė.

Gelžbetonio, betono, mūro, lauko riedulių ir kelmų sprogdinimu užsiimančios bendrovės "Detonas" darbuotojai tikina, kad Biržuose sprogdinimas turėtų vykti sklandžiai. Nerimą kelia vienintelis dalykas - viena didžiojo bokšto gelžbetonio kepurės dalis gali kristi į šalia esančią Vytauto gatvę. Dabar sprendžiama, kaip to išvengti.