Po darbo, poilsio ir švenčių dienomis daugiausia pažeidžiamos žvejybos ir medžioklės taisyklės. Tai rodo ir Valstybinės aplinkos apsaugos tarnybos (VAAT) sukaupta statistika.

GRYNAS.lt pateikia šių metų sausio mėnesio duomenis. VAAT gavo 529 pranešimus. Į 93 pranešimus aplinkosaugininkai reagavo po darbo valandų, poilsio ir švenčių dienomis.

Redakcijos žurnalistų kalbinti VAAT pareigūnai pastebi, kad po darbo valandų regionų aplinkosaugininkai dažniausiai siunčiami tikrinti informacijos apie žvejybos ir medžioklės pažeidimus. „Praėjusį mėnesį pasitvirtino net 84 proc. ne darbo metu gautų pranešimų", - tokią informaciją pateikė VAAT specialistai.

Jų teigimu, kaip ir anksčiau, sausį galimybe bet kuriuo metu pranešti apie aplinkosaugos pažeidimus aktyviausiai naudojosi Vilniaus, Kauno ir Klaipėdos regionų gyventojai.

„Džiugu, kad kuo toliau tuo daugiau atsiranda neabejingų žvejų, kurie praneša apie pastebėtus pažeidimus. Žvejai supranta, kad kuo mažiau bus nelegalios žvejybos, tuo daugiau žuvies bus ateityje, didėja žmonių ir žvejų sąmoningumo lygis. Piliečiai pradeda suprasti, kad pranešti apie pažeidimus nėra blogai, greičiau priešingai. Be to, nemaža dalis gyventojų pranešimų apie pažeidimus iš tiesų pasitvirtina", - GRYNAS.lt komentavo VAAT pareigūnai.

Su sąmoningų piliečių pagalba išsiaiškinama daugybė aplinkosaugos pažeidimų, nelegalios medžioklės, žvejybos, brakonieriavimo atvejų. Taigi, GRYNAS.lt kviečia visus nelikti abejingai ir pranešti apie pastebėtus aplinkosaugos pažeidimus, nes taip jūs galite padėti apsaugoti gamtą, rodyti aplinkai draugišką požiūrį.

Be to, gyventojai raginami pranešti ne tik apie nelegalios medžioklės bei žvejybos atvejus bei ir apie aplinkos taršą, plastiko, popieriaus bei kitų atliekų deginimą, kuris itin aktyvus būna pavasarį ir kurį draudžia teisės aktai.

VAAT pareigūnai tikino, kad į pažeidimus visuomet yra labai greitai sureaguojama. Į įvykio vietą atvažiavę pareigūnai sustabdo pažeidimą ir imasi reikiamų priemonių, kad pažeidėjas būtų nubaudžiamas.

Primename, kad Valstybinės aplinkos apsaugos tarnybos Pranešimų priėmimo centras dirba visą parą, taip pat poilsio ir švenčių dienomis. Pranešti apie pažeidimus galima tel. (8-5) 273 2995 arba bendruoju pagalbos telefonu 112.