Aukščiausia istorijoje žmogaus sukelta temperatūra siekė 4 mln. °C. Tai yra 250 000 kartų didesnė už temperatūrą, esančią Saulės šerdyje. Ši temperatūra buvo pasiekta Niujorke, Brukheiveno nacionalinėje laboratorijoje. Tuo tarpu žemiausia kada nors užfiksuota oro temperatūra laboratorijoje siekė -273 °C.

Temperatūros matavimas Celsijais paplitęs visur, išskyrus JAV. Pavadinimas suteiktas šią matavimo sistemą 1742 m. sukūrusio Anderso Celsijaus garbei.

Norint Celsijaus vienetais nurodytą temperatūrą paversti į Farenheito sistemą, turimą skaičių reikia padalyti iš 5, padauginti iš 9 ir pridėti 32.

1922 m. Libijoje užfiksuota aukščiausia temperatūra Žemėje +58 °C.

1983 m. liepos 21 d. Antarktidoje užfiksuota žemiausia temperatūra Žemėje -89,2 °C.

Rankos jaučia šaltį žemesnėje negu 20 °C temperatūroje, o tampa sugrubusios žemesnėje nei 12 °C.

1641 m. buvo sukurtas pirmasis uždaras termometras. Šis išradimas priklauso didžiajam Toskanos kunigaikščiui Ferdinandui II.

Kylant aukštyn, temperatūra mažėja.

Vidutinė pasaulio klimato temperatūra yra 15 °C.

„Absoliutus nulis“ – teorinė temperatūra, nurodanti sąlygas, kurioms esant nė viena medžiaga neturi šilumos energijos. Ši temperatūra prilygsta -273,16 °C.

Dažnai abejojama, ar visuotinis atšilimas tikrai susijęs su žmonių veikla. Pagrindinės JAV mokslo agentūros, įskaitant NASA ir NOAA, tvirtina, kad žmonių veikla daro tam didžiulę įtaką.

Tapk DELFI Gyvenimo draugu „Facebook“ ir sek naujienas ant savo sienos!