Apie tai DELFI pranešė netoliese esanti skaitytoja.

Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamente informavo, kad pranešimas apie Vilniaus g. 35 įgriuvusį pastatą gautas 13.59 val.

Į įvykio vietą buvo išsiųstos gelbėjimo tarnybos bei medikai. Pranešimų apie žuvusius ar sužeistus žmones negauta.

„Ką tik prieš mus nugriuvo pusė pastato, pusė namo sienos, - pranešė skaitytoja. - Panašu, kad ten pamatus atkasinėjo. Lyg ir rekonstrukcija vyko.“

„Ten – negyvenamas namas, dirbusieji žmonės buvo išėję, apie nukentėjusius informacijos nėra. Medikų brigada budi“, - DELFI patvirtino Greitosios medicinos pagalbos stotis.

Po nelaimės iš pastato buvo evakuota apie 20 žmonių. Vyninės „Franki“ direktorė Ieva Paulionytė pasakojo, kad evakuacija iš pastato vyko ramiai.

„Pamatėme gaisrinę ir greitąją, o pasiteiravus, kas nutiko ir ar mums saugu likti, pradėta evakuacija. Kiek kalbėjau su personalu, vienas padavėjų pajuto keletą virpesių, bet tikrai niekas neišgyveno siaubo, klientai valgė ir net nepajuto, kad kažkas nutiko. Mes esame nutolę nuo griūties vietos“, - kalbėjo ji.

Pasak pašnekovės, prieš išeidami vyninės darbuotojai spėjo visur išjungti techniką, žmonės atsiskaitė už maistą.

Pastatas bus saugomas visą parą, o antradienį renkasi specialistų komisija, kuri spręs, ar pastatą saugu naudoti toliau nuo griūties įsikūrusiems verslams.

Dėl ko sugriuvo rekonstruojamo namo dalis, dar aiškinsis ekspertai. Iš pradžių manyta, kad nelaimę galėjo paspartinti gausiai iškritęs sniegas, tačiau ši versija iš karto buvo atmesta, kai pastatą apžiūrėjo gelbėtojai.

Griūtį buvo galima numatyti

Vilniaus centre esančio namo griūtį buvo galima nuspėti. Tuo įsitikinęs DELFI skaitytojas Mykolas, bene kasdien dviračiu pravažiuojantis pro dabar jau įgriuvusį pastatą.

„Labai dažnai kelią fiksuoju „GoPro“ kamera – peržiūrėjau kelis paskutinius kartus, kada buvau pajungęs kamerą, ir matosi, kad gruodžio 12 d. įtrūkimų nebuvo, o gruodžio 30 d. - jau gerai plyšys kairiame kampe matosi, jeigu žiūrėti į pastatą iš Pylimo g. pusės. Suprantama, įgriuvo dešinė pusė, bet pagal tą įtrūkimą galima buvo numatyti, kad kažkas smunka ir galima griūtis“, – redakcijai rašė Mykolas.

Medikų pagalbos niekam neprireikė

Įgriuvusiame name buvo įsikūrusi vyninė „Franki“ - po nelaimės jos darbuotojai evakuoja žmones ir laikinai stabdo darbą. Kada ji vėl galės pradėti dirbti – kol kas nežinoma.

Šiame pastate yra įsikūrusi individuali įmonė Ezoterinis centras, su šios bendrovės atstovais susisiekti nepavyko.

Į įvykio vietą atvyko keli medikų ekipažai, tačiau pagalbos bent jau kol kas niekam neprireikė.

„Darbininkai ramiai vaikšto, mėgina susitvarkyti, policija nieko labai arti neprileidžia. Matau porą greitųjų mašinų, bet atrodo, kad pas juos niekas nesikreipė. Panikos nėra, nematau ir labai susijaudinusių žmonių“, - pasakojo vietoje esantis Mindaugas.

Jis sako, kad iš pastato buvo evakuota apie 20 žmonių, jie – nenukentėjo. Žmonės evakuoti iš pastate įsikūrusios vyninės ir šalia esančio administracinio pastato.

„Registrų centro“ duomenimis, pastatas yra negyvenamas, tai reiškia, kad jame nėra butų.

Name yra keturios administracinės ir negyvenamos patalpos. Dalis jų – nuomojama.

Viena patalpų, kurios plotas – daugiau nei 1400 kv. m priklauso bendrovei „Juozapas pas žurnalistus“, su šia įmone dėl nuomos sutartis buvo sudariusios trys kitos įmonės.

Daugiau nei 260 kv. m priklauso bendrovei „Mikroskopinės odontologijos centras”, dar beveik 200 kv. m – Lietuvos žurnalistų sąjungai.

Didžiausią patalpų dalį valdančios įmonės „Juozapas pas žurnalistus“ atstovas ūkio reikalams DELFI patvirtino, kad jų turimas turtas nuo griūties nenukentėjo.

Lietuvos žurnalistų sąjungos patalpos taip pat nuo griūties nenukentėjo.
„Kol kas dar mūsų patalpos nenukentėjo. Buvau įvykio vietoje, gelbėtojai labai greitai griūties vietą izoliavo“, - sakė Lietuvos žurnalistų sąjungos pirmininkas Dainius Radzevičius.

Įgriuvo odontologų valdoma dalis

Darbai buvo vykdomi bendrovės „Mikroskopinės odontologijos centras“ patalpose, darbų rangovas nekilnojamojo turto bendrovė „Infrasta“, subrangovai - „Nivara“.

Kol kas nėra aišku, kodėl dalis pastato griuvo. Šiuo metu kaip tik buvo vykdomi pastato sutvirtinimo darbai.

„Sunku pasakyti, dėl ko įvyko griūtis. Pastatas yra senovinis, buvo statytas skirtingais laikotarpiais, tai apsunkino darbus. Pamatai buvo taip pat silpni, kaip ir būna senoviniuose pastatuose, tad buvo daromi sutvirtinimo ir rekonstrukcijos darbai“, - DELFI kalbėjo „Mikroskopinės odontologijos centro“ atstovė.

Pašnekovė sako dabar besidžiaugianti tik vienu – kad išvengta žmonių sužalojimų ar aukų.

„Tikiuosi, kad artimiausiu metu paaiškės daugiau, pati pirminę informaciją radau internete. Mums svarbiausia, kad žmonės nenukentėjo. Pastatą bus galima atstatyti“, - kalbėjo ji.

Ne pirma nelaimė Vilniaus senamiestyje

Tai - ne pirma griūtis sostinės senamiestyje, apie tai DELFI skelbė anksčiau.

2007 m. sausį Vilniaus Senamiestį sudrebino vieno Šiaulių gatvės daugiabučio sienos griūtis. 1899 metais statyto namo siena sugriuvo šalia statant naują daugiabutį, o apniokoto namo gyventojai ilgiems mėnesiams buvo netekę savo būstų. Žmonių aukų buvo išvengta.

Nelaimės priežastis tyrusi Vilniaus miesto savivaldybės komisija buvo konstatavusi, kad namas griuvo pastato pagrindą paplovus vandeniui, o vandentiekio avarija įvyko dėl netinkamai vykdytų kolektoriaus statybos darbų pažeidus vandentiekio šulinį. Šiuo metu namas yra suremontuotas.

Dar vienas incidentas įvyko taip pat Vilniaus Senamiestyje. 2008 m. lapkričio 25 d. Vilniuje Bazilijonų g. 3, parduotuvės „Maxima“ sandėlyje įgriuvo grindys. Į atsivėrusią maždaug 2,5 metrų gylio duobę nugarmėjo dvi tuo metu patalpoje buvusios darbuotojos. Jas ištraukė atvykę ugniagesiai gelbėtojai, rimtesnių sužalojimų moterys nepatyrė.