Žinoma, Lietuviškų kanalų, kurie Rusijoje ir taip nerodomi, niekas neišjunginėja. Tačiau populiarus Rusijos TV tinklas „TNT“ sumanė vartotojams iš Lietuvos blokuoti prieigą prie savo siužetų internete, portale rutube.ru.

Apie tai informavo DELFI skaitytojas, mėgdavęs internete pasižiūrėti „TNT“ transliuotus rusų komikų pasirodymus.

„Kartais mėgdavau pažiūrėti rusų „Comedy club“ laidas internetu. Tik va šiandien manęs laukė staigmena. „TNT“ kanalas užblokavo mūsų regionui galimybę tai daryti“, - rašo skaitytojas.

Ir iš tiesų – iš Lietuvos neprieinami ne tik „Comedy club“, bet ir visų kitų „TNT“ tinklui priklausančių laidų įrašai.

„TNT“ atjungė prieigą prie šio video iš tavo regiono/šalies. Tikrai gaila, labai norėtume tau jį parodyti“, - tokį tekstą, vietoj „TNT“ laidų, mato vartotojai iš Lietuvos.

Ar Lietuva – vienintelė „TNT“ užblokuota šalis, rutube.ru vartotojams nepranešama. Kiti įrašai, nepriklausantys „TNT“ grupei, portale yra rodomi.

Beje, „TNT“ puslapyje laidos vartotojams iš Lietuvos penktadienio rytą dar buvo prieinamos. Tačiau priešpiet Lietuvos laiku vartotojams iš mūsų šalies „išsijungė“ ir vaizdo įrašai oficialiame televizijos puslapyje.

„TNT“ kanalas priklauso puikiai žinomai žiniasklaidos grupei „Gazprom Media“, kurios ryšių su Kremliumi aiškinti turbūt nereikia.

„Atjungė“ ir latvius, ir estus, ir kitus

Prieigos prie „TNT“ laidų neturi ir vartotojai iš kitų dviejų Baltijos šalių.

DELFI grupės žurnalistai iš Latvijos bei Estijos patvirtino, kad prieiga vartotojams iš jų šalių taip pat išjungta.

Lietuvos žurnalistų sąjungos pirmininkas Dainius Radzevičius, šiuo metu viešintis Austrijoje, DELFI informavo, kad „TNT“ įrašai neprieinami ir šioje šalyje.

Bus daugiau?

Politologas Nerijus Maliukevičius DELFI teigė, jog yra kelios versijos, kuriomis galima paaiškinti tokį „TNT“ elgesį vartotojų iš Baltijos šalių atžvilgiu. Viena iš jų – nauja Rusijos autorinių teisių politika.

Nerijus Maliukevičius
„Būtų įdomu, ar tai nėra susiję su autorinių teisių momentais – kad nebenori transliuoti šių laidų į kitus regionus“, - kalbėjo N. Maliukevičius.

Pašnekovas neatmeta galimybės, kad netrukus tas pats gali nutikti ir su kitais „Gazprom Media“ valdomais kanalais – pavyzdžiui, „NTV“. Vis dėlto jis neslepia, jog Rusijos sprendimas blokuoti savo kanalus šalims, kurių auditorijas siekia paveikti, atrodytų tikrai keistai.

„Jeigu vertinti informacinių karų kontekste, būtų kaip tik keista (blokuoti prieigą - DELFI). Manau, iš Kremliaus pozicijos, iš „Gazprom Media“ pozicijos būtų kaip tik logiška atidaryti visus įmanomus kanalus laisvai prieigai ir taip išlaikyti auditorijas“, - svarstė N. Maliukevičius.