Atlyginimai bus perskaičiuojami darbuotojo naudai

Anot Maksimo Saveljevo, advokatų kontoros „Raidla Lejins & Norcous“ vadovaujančio teisininko, advokato, darbuotojams nėra pagrindo nerimauti dėl besikeičiančios valiutos - darbuotojų interesus saugo LR euro įvedimo įstatymas. 

Maksimas Saveljevas
Įstatymas numato, kad darbo sutartyse nustatyti darbo užmokesčio dydžiai litais nuo euro įvedimo dienos perskaičiuojami į eurus darbuotojo naudai, apvalinant iki euro cento. Tais atvejais, kai skaitmuo po paskutinio skaitmens, iki kurio apvalinama, yra didesnis už 0, prie paskutinio skaitmens pridedamas vienetas arba nustatomas naujas dydis, tačiau ne mažesnis už buvusį litais nustatytą dydį, perskaičiuotą į eurus. 

Vadinasi, įstatymas reikalauja iš darbdavių konvertuojant darbuotojų atlyginimus daryti tai darbuotojų naudai bei vadovautis aiškiais įstatyme numatytais atlyginimo konvertavimo reikalavimais.

Jeigu darbdavys nekeičia darbuotojo atlyginimo, tik tiksliai konvertuoja jį į eurus pagal numatytus reikalavimus, jis neprivalo informuoti apie tai darbuotojų, gauti jų sutikimą ar derinti darbo sutarties pakeitimų. Tačiau, aiškumo ir teisinio tikrumo dėlei bei siekdamas išvengti galimų ginčų, darbdavys galėtų išleisti įsakymą, kuriame būtų detalizuojamos atlyginimo konvertavimo į eurus nuostatos, supažindindamas visus darbuotojus su tokiu įsakymu pasirašytinai, o kiekvienam darbuotojui pateikti atskirą pranešimą, kuriame būtų nurodomas to darbuotojo atlyginimo dydis eurais po jo konvertavimo. 

Kaip alternatyva, darbdavys gali pasirašyti su darbuotojais jų darbo sutarčių pakeitimus, kuriuose darbuotojų atlyginimai būtų išreikšti eurais, atlikus konvertavimo operaciją pagal nustatytus konvertavimo reikalavimus. Atlyginimai turės būti mokami tik eurais nuo 2015 metų sausio 1 d.

Sumokėti anksčiau galima, bet mažinti - ne

Darbdaviui neleidžiama sumažinti darbuotojo atlyginimo dėl konvertavimo. Tuo atveju, jeigu darbuotojo atlyginimas mažinamas dėl kitų priežasčių arba didinamas, toks darbo užmokesčio pakeitimas turėtų būti suderintas su darbuotoju, įforminant šį susitarimą darbo sutarties pakeitimu.

Reikia nepamiršti, kad apie naujų darbo apmokėjimo sąlygų nustatymą darbdavys turi raštu pranešti darbuotojams ne vėliau kaip prieš vieną mėnesį iki jų įsigaliojimo. Atlyginimo mokėjimo valiutos pakeitimas nelaikytinas naujų darbo apmokėjimo sąlygų nustatymu.

Tuo atveju, jei darbo sutartyje nustatyta fiksuota darbo užmokesčio mokėjimo už praėjusį mėnesį data arba datos kitą mėnesį, susitarus su darbuotoju, darbdavys gali paankstinti darbo užmokesčio mokėjimą už 2014 metų gruodį, atlikdamas šį mokėjimą dar gruodį litais. Tačiau tam rekomenduotina gauti darbuotojo sutikimą, jeigu sutartyje aiškiai nurodoma, kad darbo užmokestis mokamas kito mėnesio nustatyta data.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (52)