Vilniaus regiono aplinkos apsaugos departamento Gyvosios gamtos apsaugos inspektorius Darius Liepis praėjusį penktadienį išaiškino šį pažeidimą. Į žuvivaisininką akys nukrypo gavus išankstinės informacijos apie galimus pažeidimus.

Primename, kad šiuo metu negalima nei žvejoti laukinių lašišų, nei jas gabenti be atitinkamų dokumentų. Lašišų neršto metu yra stiprinamos aplinkos apsaugos pareigūnų pajėgos rizikingose vietose, tamsiu paros metu tikrinami įtartini automobiliai, prie to prisideda ir kitos institucijos, pavyzdžiui, policijos pareigūnai, valstybės saugomų teritorijų darbuotojai.

Aplinkos ministras teigė, kad kitos žuvivaisos įstaigos gali jaustis ramios – jos krečiamos nebus.

„Pareigūnai turėjo išankstinę informaciją apie galimai neteisėtą veiklą ir tai nebuvo planinis patikrinimas. Po šio incidento kitos žuvivaisa užsiimančios įmonės kažkokio ypatingo dėmesio nesulauks, nebent gausime kažkokį signalą ar nusiskundimą, tuomet darysime neplaninį patikrinimą ir siųsime pareigūnus į vietą. Jei nebus gauta nusiskundimų, tai nebus ir neplaninių patikrinimų“, – kalbėjo K. Trečiokas.

Žuvivaisa užsiima Žemės ūkio ministerija, o išteklių apsaugą – Aplinkos. Anot ministro, tokia praktika nėra ydinga ir pažeidimas atsitiko ne dėl jos.

„Manau, kad kaip tik yra gerai, kad viena institucija atsakinga už tikslų įgyvendinimą – valdymą, o Aplinkos ministerija atsakinga už kontrolę. Dabar dvi institucijos pasidalino darbais, o tai leidžia efektyviau atlikti savo užduotis. Jei mūsų ministerija būtų atsakinga ir už žuvivaisą, ir už jos kontrolę, tuomet galimai sulauktumėme priekaištų iš aplinkinių dėl neefektyvaus darbo, o galbūt ir atlaidumo“, – teigė ministras.
 
Pažeidimą padaręs pareigūnas guodėsi, kad žuvų galvas vežė sąnarių ligomis sergančiam šuniui, tačiau, jei bus įrodyta jo kaltė, tai nebus jokia lengvinanti aplinkybė. Įtarimą kelia ir tai, kad žuvys buvo vežamos slapčia – po automobilio sėdyne. Pasak ministro, pareigūnai negali rodyti tokio pavyzdžio.

„Esu įsitikinęs, kad šis brakonieriavimo atvejis bus principingai ištirtas ir už jį bus taikoma atitinkama atsakomybė. Nesvarbu kas brakonieriavo: eilinis žmogus ar pareigūnas. Manau, kad pareigūnams turėtų būti taikomi griežtesni reikalavimai ir nuobaudos nei kitiems piliečiams. Galiu tik pasidžiaugti, kad seniau tokių atvejų, kai pareigūnai pasinaudodavo savo tarnybine padėtimi ir iš balos išlipdavo sausi, pasitaikydavo dažniau, tačiau praktika rodo, kad tokių atvejų mažėja, nes kontrolė yra vykdoma atsakingai“, – pasidžiaugė ministras.