Žiemą jis kas mėnesį lygino savo renovuoto namo sąskaitas už šildymą su greta stovinčių lygiai tokių pat dviejų namų gyventojų sąskaitomis. Šalčiausią praėjusios žiemos mėnesį Lazdynų 2 A namo sąskaitos buvo du kartus mažesnės.

„Kitais mėnesiais, kai nebuvo taip šalta, mokėjome nuo trijų iki penkių kartų mažiau už kaimynus. Žodžiu, namo modernizacijos efektas milžiniškas. Patys to nesitikėjome, ir pagal projektą net neatrodė, kad bus taip gerai“, - džiaugėsi S. Staliūnas.

Daugiabutis Lazdynų gatvėje buvo baigtas renovuoti 2013 metų spalį. S. Staliūnas prisimena, kad stogo tvarkyti užlipę statybininkai juokais klausė, ar vanduo bėga visuose butuose, ar tik kai kuriuose – tokios prastos būklės buvo stogas.

Tačiau per mažiau negu penkis mėnesius buvo apšiltinti namo pamatai, sienos ir stogas, pakeisti karšto ir šalto vandens vamzdynai, visa šildymo sistema, laiptinės langai ir durys, ventiliacijos kanalai buvo paaukštinti bei pravalyti mechaniškai ir chemiškai. Visi balkonai buvo apšiltinti iš vidaus ir pagal vieną projektą sudėti vienodi šilti langai.

Namo šildymo sistemos renovacijai buvo pasirinktas efektyvus ir greitai atsiperkantis „Danfoss 1“ šildymo sistemos sprendimas.

„Renovacijos metu kiekviename bute prie kiekvieno radiatoriaus buvo įrengti davikliai, kurie tuo pačiu metu atlieka ir termometro funkciją, ir reguliuoja, kad kambaryje būtų ne daugiau kaip 22 laipsniai šilumos. Kai kurie gyventojai anksčiau pasididino radiatorių skaičių, bet šita nauja technologija viską suniveliuoja. Koks radiatorius bebūtų, šilumos daviklis tieks tiek šilumos, kad temperatūra kambaryje būtų tokia, kokia nustatyta. Todėl dabar vieno sąskaita kitas žmogus nelaimi“, - sakė S. Staliūnas.

Dalis Lazdynų 2 A namo gyventojų iš karto sumokėjo visą sumą už modernizaciją, daliai jų buvo pritaikytos kompensacijos, likusieji moka maždaug 80-90 litų per mėnesį, priklausomai nuo buto ploto.

S. Staliūnas džiaugiasi, kad po renovacijos ne tik pasikeitė daugiabučio išvaizda, bet ir namo gyventojai susibūrė į tvirtą bendruomenę, kartu rengia talkas, rūpinasi aplinka. Pamatę gerą pavyzdį sukruto ir kaimyninių daugiabučių gyventojai. Jie taip pat panoro atnaujinti namus.

Didžiausias modernizuoto namo gyventojų rūpestis dabar – kaip apsaugoti sienas nuo grafičių paišytojų. Žmonės net įrengė stebėjimo kameras ir kol kas tai padeda.