„Nors daugiabučio sienos - pusės metro storio, tačiau žiemą jos taip įšaldavo, kad žmonėms net patalynė prie sienų prišaldavo. Namą būtinai reikėjo renovuoti“, - pasakojo G. Kavaliauskas.

Tačiau susitarti su namo gyventojais nebuvo taip lengva. Net ir šaldami, marijampoliečiai įtariai žiūrėjo į renovaciją. G. Kavaliauskas organizavo kelis susirinkimus, tačiau vis atsirasdavo prieštaraujančių. Galiausiai bendrijos pirmininkas nusprendė eiti ir kalbėtis su kiekvieno buto gyventojais atskirai. Tuomet jam pavyko įtikinti žmones, kad nekokybiškai pastatytą dvylikaaukštį būtina modernizuoti. Jis surinko 87 procentus renovacijai pritariančių gyventojų parašų.

Dabar marijampoliečiai džiaugiasi apšiltintu ir atnaujintu namu bei mažomis sąskaitomis už šildymą.

Dvylikaaukščio sienos buvo apšiltintos, visi balkonai užsandarinti ir įstiklinti, pakeisti langai ir durys, renovuota šildymo sistema: įrengti termo ir balansiniai ventiliai. Kiekvienas namo gyventojas dabar gali reguliuoti šildymą savo bute.
Modernizuotas namas V. Kudirkos g., Marijampolėje

„Penkeri metai praėjo po namo renovacijos. Visi gyventojai dabar labai patenkinti, negavau nė vieno skundo, kad kas blogai būtų padaryta. Dabar gyvename šiltai, o sąskaitos už šildymą sumažėjo 60 procentų. Net skambina ir sako: junk šildymą jau, vis tiek tos mūsų sąskaitos juokingos. Vienas kaimynas balkone net oranžeriją įsirengė. Gražiausios gėlės net žiemą žydi“, - džiaugėsi namo bendrijos pirmininkas.

Dvylikaukščio renovacija kainavo 1,64 mln. litų. Gyventojai paskolą modernizacijai ėmė 10-čiai metų ir dabar kas mėnesį vidutiniškai moka po 120 litų, priklausomai nuo buto ploto.

Iš viso Marijampolėje yra modernizuoti 6 daugiabučiai. Šiuo metu 16 daugiabučių modernizuojami ir dar 16 namų ruošiami dokumentai modernizacijai pradėti.

„Gyventojams trūksta gerų pavyzdžių, kad jie patikėtų renovacijos nauda. Bet darbai vyksta. Turėjome planą modernizuoti iš viso 66 daugiabučius, bet kol kas nežinia, ar tai pavyks“, - sakė Marijampolės savivaldybės Turto valdymo skyriaus vyriausia specialistė Birutė Domarkienė.