Paskutinį spalio ketvirtadienį „Židinio“ bibliotekoje svečiavęsis garso terapijos praktikas, gongo meistras bei menininkas Raimundas Binkauskas kvietė panevėžiečius į nepamirštamų įspūdžių kelionę į savo vidų garso terapijos seanso metu.

Šis renginys buvo puiki proga ne tik daugiau sužinoti apie garso įtaką žmogui, jo gydomąjį poveikį, bet taip pat ir galimybė pasinerti į nuostabų, holistinį Gongo garsą ir kiekviena kūno ląstele patirti jo atpalaiduojantį poveikį.

„Maudynės Gonge, tiksliau, maudynės Gongo Garse – tai garsinės meditacijos rūšis, kai, skambant muzikai, tarsi maudomasi garsuose. Kadangi garsas yra vibracija, o šiuo atveju – darni vibracija, ji sukuria atitinkamą poveikį mūsų kūnui, emocijoms, jausmams, yra tarsi mikromasažas“, – pasakojo menininkas.

Kol nekeliavo garso takais, R. Binkauskas ragino susirinkusius neapsiriboti girdėjimo pojūčiu, pajusti garsą ne vien klausa, bet ir kūnu, visa savo esybe. „Gali pamiršti pirmą bučinį, bet pirmo gongo niekada nepamirši“, – renginio dalyvius viltingai nuteikė gongų terapija jau 9 metus užsiimantis R. Binkauskas.

Atlikę kelis kvėpavimo pratimus, užsimerkę ir atsipalaidavę, nėrėme į garsą. Sunku nusakyti žodžiais, kokius garsus skleidė nuostabus bronzinio disko pavidalo gongas. Pradžioje girdėjome minkštą, švelnų AUM skambesį, vėliau – vis stipresnį ir stipresnį, slepiantį savyje daugelį tonų ir garsų. Pusvalandį trukusiose „maudynėse“ skambėjo ir kiti instrumentai: dainuojantys Tibeto dubenys, Šiaurės Amerikos indėnų fleita, afrikietiškas instrumentas kalimba, dambreliai, šruti dėžutė, įvairūs būgneliai, kriauklė, gamtos garsus atkartojantys instrumentai ir kt.

Aukšti ir žemi, švelnūs ir intensyvūs, paslaptingi ir egzotiški bei harmonizuojantys jų sąskambiai leido panirti į pačias įvairias būsenas ir mėgautis garsu. Žmonių patirtys buvo labai individualios, asmeniškos ir nepakartojamos. Kiekvienas renginio dalyvis, klausydamasis ir pasinerdamas į garsų virpesius, patyrė skirtingas emocijas, išgyvenimus, jausmus, regėjo skirtingus vaizdinius.

Vieniems nustojo skaudėti galvą, kojas, po kūną plito maloni šiluma, kitiems – maudė dantys, ėmė dilgčioti raumenys, treti regėjo spalvas ar vaizdinius. Garso terapijos praktikas aiškino, kad tokia skirtinga reakcija ir patirtys – normalu. Kiekvienas iš mūsų individualiai ir natūraliai priimame skleidžiamus skirtingus garsus, kurie sukelia pačias įvairiausias organizmo reakcijas bei vibracijas, priklausomai nuo mūsų vidinės būsenos, nusiteikimo, poreikių. Nepaisant skirtingų potyrių, visi iki vieno jautėsi prisotinti garsu, pailsėję, nurimę.