R.T.Erdoganas per pirmąjį oficialų renginį naujoje prezidentūroje pasveikino garbingus svečius su Respublikos diena, minint modernios Turkijos įkūrimą 1923 metais ant Osmanų imperijos griuvėsių.

Tas kompleksas, įsikūręs Beštepės (Penkių Kalvų) rajone, buvo pramintas „Ak Saray“ – Baltaisiais rūmais.

Didžiulė rezidencija, kaip pranešama, atsiėjusi 350 mln. JAV dolerių (apie 950 mln. litų), turi tūkstantį patalpų, kurių bendras plotas – 200 tūkst. kvadratinių metrų. Rūmų architektūroje derinamas modernizmas ir viduramžių Seldžiukų dinastijos tradicijos.

Tačiau R.T.Erdoganas atšaukė trečiadienio vakarą turėjusį vykti priėmimą dėl avarijos vienoje kasykloje pietinėje Karamano provincijoje, per kurią po žeme įstrigo 18 kalnakasių.

„Nebūtų tinkama surengti šį priėmimą tokiu metu“, – R.T.Erdoganas sakė žurnalistams naujuose rūmuose, prieš išvykdamas į nelaimės vietą.

Kaip praneša Turkijos žiniasklaida, kvietimai į tą priėmimą buvo išsiuntinėti 2,5 tūkst. porų.

Šie rūmai tapo naujaisiais Turkijos prezidentų namais, žymėdami istorinį atotrūkį nuo prezidentūros Čankajos rajone Ankaros centre.

Sekuliarios valstybės simbolis

Čankajos kompleksas buvo Turkijos prezidentų rezidencija nuo pat šiuolaikinės respublikos įkūrėjo Mustafos Kemalio Ataturko laikų ir tapo pažangios sekuliarios Turkijos valstybės simboliu.

Joje gyveno ir dirbo 12 Turkijos prezidentų – pradedant M.K.Ataturku ir baigiant R.T.Erdoganu.

Persikėlimas į naujuosius rūmus, anot R.T.Erdogano, simbolizuoja jo siekį kurti „naująją Turkiją“.

Tačiau opozicija naujuosius rūmus laiko dar vienu ženklu, kad R.T.Erdoganas išduoda Turkijos sekuliarųjį paveldą, įtvirtintą M.K.Ataturko, kuris respublikoje griežtai atskyrė religiją nuo valstybės.

Opozicija kaltina R.T.Erdoganą, kuris tapo prezidentu rugpjūtį, po ilgiau nei dešimtmetį trukusio darbo premjero poste, primetant Turkijai laipsnišką islamizaciją ir paminant demokratijos vertybes.

Jiems dar vienu iššūkiu tapo prezidento sprendimas atidaryti rūmus minint Respublikos dieną – pačią didžiausią šventę sekuliariajai stovyklai.

Trys opozicijos partijos ragino boikotuoti prezidento priėmimą.

„Nesusitepsite savo vardo“

„Jeigu ten neisite, nesutepsite savo vardo“, – sakė pagrindinės opozicinės Respublikonų liaudies partijos (CHP) vadovas Kemalis Kilicdaroglu.

Iš pradžių planuota, kad Beštepės komplekse įsikurs Turkijos premjeras, tačiau premjeras Ahmetas Davutoglu ir jo administracija dabar įsikurs Čankajoje.

„Ak Saray“ pavadinimas taip pat yra žodžių žaismas su valdančiosios Teisingumo ir plėtros partijos (AKP), kurią jos sekėjai vadina AK partija, pavadinimu.

Naujasis kompleksas taip pat kelia pasipiktinimą žaliesiems aktyvistams, nes prieš jo statybas buvo iškirsti šimtai medžių, nors tas rajonas buvo vienas iš geriausiai išsilaikiusių sostinės žaliųjų plotų.

Be to, rūmai buvo pastatyti sklype, kuriame M.K.Ataturkas pasodino mišką, kurį vėliau padovanojo valstybei. R.T.Erdoganas kovą neatsižvelgė į teismo nurodymą sustabdyti tas statybas.