„Laimėti geriausio someljė Baltijos šalyse titulą – didžiulė garbė. Kadangi šiandien varžybose pasirodžiau pirmasis iš keturių, turėjau puikią galimybę stebėti kitus kandidatus ir manau, kad varžybos buvo tikrai įtemptos, o kiekvienas iš kandidatų – išmanantis tai, ką daro, ir labai patyręs. Dėl to aš ypač didžiuojuosi, kad geriausio Baltijos šalių someljė titulas jau trečius metus iš eilės liko Latvijoje“, – sakė K. Reitupsas.

Lietuvai šiame konkurse atstovavo Narimantas Miežys (viešbučio „Kempinski Hotel Cathedral Square Vilnius“ someljė), Albertas Koncijalovas (UAB „Liviko“ vyno konsultantas) ir Martynas Pravilonis (specializuotų gėrimų parduotuvės „Vyno klubas“ vyno ekspertas).

„Šių metų varžybose buvo juntama didelė įtampa ir kiekvienas iš finalo dalyvių buvo vertas pergalės. Per devynerius metus, kai organizuojamas konkursas, gėrimų kultūra žymiai pagerėjo, o „Vana Tallinn Grand Prix“ tapo svarbiausiomis someljė varžybomis Baltijos šalyse“, – teigė „Liviko“ valdybos pirmininkas Janekas Kalvis.

Pirmąją varžybų dieną visi dvylika dalyvių laikė teorinių žinių testą. Keturi teste geriausiai pasirodę someljė tęsė varžybas kitą dieną finaliniame etape, kuriame turėjo patiekti putojantį vyną iš „magnum“ dydžio butelio, parinkti geriausiai su maistu derantį vyną, aklai degustuoti vynus, kitus gėįrimus bei atsakyti į įvairius klausimu.

„Someljė pasaulį Baltijos šalyse šios varžybos itin išplėtė, praturtindamos tiek konkurso dalyvių, tiek ir komisijos narių patirtį. Būtent „Vana Tallinn Grand Prix“ – pirmajam someljė čempionatui Baltijos šalyse – buvo surinkta profesionali tarptautinė komisija. Taip nuo pat pradžių buvo užtikrinta, kad varžybos atitiks tarptautinius standartus ir praplės dalyvių žinias“, – sakė Estijos someljė asociacijos prezidentė ir čempionato komisijos narė Kristelė Nõmmika.

Šiose varžybose dalyvavo po tris geriausius someljė iš visų trijų Baltijos šalių ir svečiai iš Rusijos, Austrijos ir Norvegijos. Dalyvius vertino tarptautinė komisija, kuriai vadovavo Austrijos someljė asociacijos prezidentė Annemarie Foidl.

„Šis konkursas – jau antrasis, kuriame turėjau galimybę dalyvauti kaip komisijos narė. Nuo 2009 metų Baltijos šalyse galime stebėti akivaizdų didžiulį someljė darbo kokybės pakilimą. Kandidatams nedaug trūksta iki geriausių Europos someljė, nes jie privalo daug žinoti, jie turi būti greiti, lankstūs, be to, produktų, kuriuos jie privalo išmanyti, įvairovė yra be galo didelė. Kiekvienas iš dalyvių pasirodė puikiai ir aš manau, kad bendradarbiavimas tarp šalių buvo sėkmingas. Tam, kad laimėtų konkursą, dalyvis privalo būti charizmatiškas, profesionalus, patraukliai atrodyti scenoje ir jam turi šiek tiek sektis. Tačiau esu tikra, kad kiekvienas iš kandidatų gali didžiuotis bet kuria šiame konkurse užimta vieta“, – sakė Austrijos someljė asociacijos prezidentė A. Foidl.

Geriausias Baltijos šalių someljė K. Reitupsas buvo apdovanotas 1000 eurų vertės kelione į jo pasirinktą vyno regioną. Antrąją vietą užėmusiam K. Markiiui buvo įteiktas rankų darbo kardas šampanui atidaryti (angl. sabrage sword), o trečioje vietoje likęs K. Veskis apdovanotas someljė rinkiniu su „Riedel“ taurėmis. Kiekvienam čempionato dalyviui buvo įteikta knygos formos dovanų dėžutė su „Vana Tallinn“ ir išskirtiniu parkeriu.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)