Atidarymo ekspozicija ir instaliacijas, kurios buvo pristatytos atvykusiems svečiams

Antradienį Berlyno menų akademijoje atvykusiems lankytojams buvo pristatyta atidarymo ekspoziciją ir instaliacijos, kurios yra projekto, pavadinimu „Schwindel der Wirklichkeit“ (liet. Dvejonė dėl tikrovės) dalis. Projekto „Schwindel der Wirklichkeit“ tema kelia klausimus: ar tai, ką mes matome, yra tikra? Ir ar viskas yra tikra, jeigu mes to nematome ir negirdime? Ar mes galime pasitikėti savo pojūčiais ir ar potyriai yra būtini tikrovės išaiškinimui?

Šiais klausimais ir buvo galima vadovautis, dalyvaujant ir stebint pateiktas instaliacijas. Buvo pristatyta 39 menininkų ar jų grupių darbų, kuriuose išreiškiama, kaip aktualus menas įsimaišo į visuomenės gyvenimą. Kaip ir buvo galima tikėtis, atvyko labai daug žmonių, todėl labiausiai pasisekė atvykusiems laiku ir nevėlavusiems, nes jie pirmieji pateko į ekspozicijų sales ir galėjo patys pirmieji patirti bei apžiūrėti projekte pristatytą parodą. Atvykusiems vėliau teko laukti, kol ekspozicijų sales paliks anksčiau atėjusieji, ir spaustis laiptų apačioje foje.

Parodoje daug dėmesio skiriama lankytojo ir kūrėjo darbų kontaktui, nes lankytojas nėra pasyvus stebėtojas. Jis savo veiksmais prisideda prie menininko kuriamo darbo, todėl dažnai be lankytojų aktyvumo kai kurie darbai netektų savo vertės ir prasmės.

Galima būtų išskirti kelias pristatytų darbų grupes. Instaliacijos su veidrodžiais, „Game art“ (video žaidimų menas), tarp kurių buvo netgi senasis visiems gerai žinomas „Vištamušis“ ir karo simuliacijos žaidimai, skirti kareiviams treniruotis, video filmavimas ir projekcijos bei fotografijos (paprastos ir judančios).

berlin_art_week_2014
Toliau verta paminėti kelis kūrinius, kurie straipsnio autorei labiausiai įsiminė ir tuo pačiu atskleidė ar leido suprasti projektui iškeltus uždavinius. Jau nebe pirmą kartą atliekama meninė instaliacija (pirmą kartą atlikta 1977 m.), kai dviejuose šalimai esančiuose kambariuose, kuriuos skiria siena, sėdi ir skaito knygą vienodai apsirengę broliai dvyniai. Jie yra filmuojami, o šalia matomas ekranas, kuriame transliuojamas kito kambario vaizdas. Tokiu būdu parodos lankytojams suteikiama galimybė matyti iš karto abu dvynius – vieną gyvai, o kitą – ekrane, ir stebėti, kaip skiriasi jų knygos skaitymo ypatumai.

Kitas darbas, susidedantis iš kelių dalių: trijų kamerų, sustatytų į eilę, filmuojančių parodos lankytoją, ekrano, kuriame šis mato savo atvaizdą trimis spalvomis ir projektoriaus perteikiamo vaizdo ant didžiulės sienos, kurią jau mato visi parodos lankytojai. Tokiu būdu dalyvis pats savo trispalviu atvaizdu sukuria instaliaciją ir nuo jo veiksmų priklauso, ką matys parodos lankytojai.

Instaliacijos naudojant veidrodžius ypač paveikios, nes matomas savo paties atspindys elgiasi ne taip, kaip tikimasi, todėl kyla tikrumo ir iliuzijos klausimas. Kaip pavyzdys gali būti kambarys, į kurį įleidžiama po kelis žmones ir patenkama koridoriumi. Visos kambario sienos yra veidrodžiai, o priešais viršuje kabo ekranas, kuriame transliuojamas filmuojamas kambario vaizdas. Atrodytų, nieko ypatingo, bet vaizdas transliuojamas ne tiesiogiai, bet atsiliekant 10-15 sekundžių, todėl tai, ką pasimaivei prieš veidrodį, ekranas parodys vėliau ir tai galbūt jau pamatys naujai į kambarį užsukę žmonės. Tokiu būdu sukuriamas netikrumo pojūtis, nes atrodo, kad dabartis kartojasi kelis kartus.

Berlyno meno savaitės pabaiga bus pažymėta žymaus menininko Hamish Fulton projektu-eisena. Tokio tipo eisenas menininkas organizuoja nuo 1967 m. Šiemet Berlyne tai bus 800 einančių žmonių eisena nuo Brandenburgo vartų, prasidedančia Didžiojoje gatvėje (Straße des 17. Juni). Ši eisena skirta 25 metams po Berlyno sienos griuvimo pažymėti, ir vadinama simboliniu pavadinimu „Walking East Walking West“ (liet. einant į rytus, einant į vakarus). Ja atkreipiamas dėmesys į Berlyne stovėjusią sieną, kuri tuomet buvo Šaltojo karo įrankis, atskyręs žmones.

Šiandien, pasitelkiant menines išraiškas, prisiminimai apie Berlyno sieną panaudojami norint sutelkti žmones kartu, sujungti skirtingų kultūrų žmones bendroms mintims ir idėjoms. Čia paminėti tik keli darbai, pristatyti meno savaitės atidaryme ir vykstantys uždarymo dieną. Tačiau meno savaitės renginių gausa ir įvairovė yra ypatingai didelė.

Berlyno meno savaitė organizuojama kiekvienai metais rugsėjo mėnesį puikiai pateisina Berlyno kaip kultūros ir renginių didmiesčio Europoje titulą.