JAV Ambasados Vilniuje sprendimu man teko didelė garbė atstovauti Lietuvai kartu su dar 6 aktyviais Valstybės departamento remiamų mokslo ir mainų programų alumni – nevyriausybinių jaunimo organizacijų nariais, kurie, kaip tikėtina, grįžę dalinsis savo žiniomis ir įgauta patirtimi su bendraminčiais, mokslo įstaigų ir universitetų bendruomene. Vienas iš mūsų vizito siekių – paskatinti ir kitus jaunus žmones domėtis tiek regiono, tiek viso pasaulio politine situacija, ugdyti pilietiškumo sampratą.

Po apsaugos patikrinimo kartu su klausytojų minia kalbos pradžios laukėme salėje, kurioje galima buvo pamatyti nemažai kitų jaunų gimnazistų ir studentų, ambasadorių ir, žinoma, svarbiausius Baltijos šalių politikus (tarp jų – Lietuvos Respublikos prezidentę Dalią Grybauskaitę ir Užsienio reikalų ministrą Liną Linkevičių).

Prezidentui įžengus į salę nugriaudėjo plojimai, o publika netruko atsistoti, taip tarsi atsidėkodama už žiniasklaidoje kasdien skelbiamus JAV ir NATO įsipareigojimus kolektyvinei Baltijos šalių gynybai ir teritoriniam vientisumui (tokius kaip nuolatinės jungtinės pratybos su amerikiečių kariais).

Nors pranešimas turėjo tamsių atspalvių – netrūko griežtos kritikos Rusijos vadovui Vladimirui Putinui dėl intervencijos Ukrainoje bei prisiminimų apie Baltijos šalių okupaciją ir jos metu patirtas represijas, Barackas Obama nepamiršo paminėti valstybingumą atkurti padėjusios Dainuojančios revoliucijos (šio termino autorius Heinz Valk taip pat buvo tarp kviestinių svečių), miško brolių, ginklu gynusių Baltijos šalių nepriklausomybę.

Ne vieno iš mūsų veidus papuošė šypsena išgirdus JAV Prezidentą kalbant apie 25-ąsias metines šiemet šventusį Baltijos kelią, suvienijusį trijų Baltijos šalių piliečius ir įrodžiusį, jog laisvės troškimas – stipresnis už Berlyno sienos betoną. „Būdama Nordea konferencijų salėje su kitais Baltijos šalių atstovais, galėjau pajusti vis stiprėjantį bendrumo jausmą, kai prezidentas B. Obama minėjo mus visus jungusį Baltijos kelią, kelią į nepriklausomybę bei pažadus ją išsaugoti“, – mintimis pasidalino ir Benjamin Franklin Transatlantic Fellows Summer Institute mainų programos dalyvė Modesta Dragašiūtė. Prezidentas patikino, jog su NATO pagalba nė vienai iš Baltijos šalių daugiau neteks patirti priespaudos ir okupacijos.

Džiaugdamasis Baltijos valstybių klestėjimu ir kritikuodamas Rusijos režimo padarinius, prezidentas tikino, jog šalies stiprybė ateina iš demokratijos – sąžiningų rinkimų, nepriklausomos teisėsaugos, žodžio ir spaudos laisvių, galimybės naudotis įvairiais informacijos šaltiniais ir kritiškai mąstyti. Pasak prezidento, būtent šios laisvės, kartu su rinkos ekonomika, atveria galimybes tobulėti, atsirasti inovacijoms (tokioms kaip pasaulį pakeitusiai estų programai „Skype“), skatina visiems atvirą e-valdžios platformą bei startuolių (angl. start-up) bendruomenės plėtrą.

„Kalbos metu salėje jautėsi pasididžiavimas garbia praeitimi bei įkvepiantis, pozityvus nusiteikimas dėl Baltijos šalių ateities. Manau, jog iš Jungtinių Amerikos Valstijų galėtumėm pasimokyti meilės savo šaliai, nesvarbu, ar gyvename Lietuvoje, ar ne“, – sakė viena iš mūsų delegacijos narių, ASSIST programos alumni Laura Pajuodytė.

„Užtikrindamas, jog turime tvirtą palaikymą iš NATO, JAV prezidentas dar kartą įrodė, jog turime nebijoti ir ateitį kurti patys”, – sakė delegacijos narė Modesta.

Džiaugiuosi, jog prezidento apsilankymas, pažadai ir keliami tikslai kolektyviniam saugumui ateityje jau kitą dieną ėmė virsti realybe – ketvirtadienį NATO viršūnių susitikime Velse buvo pasirašytas Jungtinių ekspedicinių pajėgų steigimo ketinimų protokolas.

Eglei Čiurlytei, taip pat gyvai stebėjusiai šią kalbą, gilų įspūdį paliko prezidento B.Obamos žodžiai, jog Baltijos šalys yra pavyzdys visoms bekovojančioms dėl laisvės valstybėms, taip pat ir Ukrainai, kad nepasiduodant ir kovojant už savo tautą, galima tapti tvirta, konkurencinga šalimi, kurios nuomonė būtų girdima ne tik kaimynių tarpe, bet ir pasaulyje.