„Tai, ką dabar mėgina padaryti V. Putinas, tarptautinės teisės kalba vadinama agresijos legalizavimu. Vadinamojo „humanitarinio konvojaus“, „taikdarių būrių“, „Nepaprastųjų situacijų ministerijos padalinių“ įvedimas – vienas iš Rusijos vadovybės išbandytos svetimų teritorijų užgrobimo metodikos etapų“, – pareiškė A. Illarionovas.

„Iš pradžių svetimoje teritorijoje ima šeimininkauti diversantai ir teroristai, po to paaiškėja, kad jie negali pasipriešinti šalies, kurioje jie veikia, ginkluotosioms pajėgoms – tada jiems į pagalbą atskuba vadinamieji „taikdarių būriai“, „humanitarinės misijos“, „Nepaprastųjų situacijų ministerijos konvojai“, kurių tikrasis tikslas – legalizuoti separatizmą, terorizmą ir aneksijas. Šis scenarijus gerai žinomas, šią metodiką agresorius taikė jau anksčiau – Abchazijoje, Pietų Osetijoje, Padniestrėje“, – pridūrė buvęs V. Putino patarėjas.

Andrey Illarionov
A. Illarionovas priminė, kad ir Krymo aneksija, ir teroristų palaikymas Donbase, ir V. Putino paskelbtas „humanitarinis Nepaprastųjų situacijų ministerijos konvojus“ visiškai atitinka agresijos apibūdinimą, nurodytą 1974 m. gruodžio 14 d. JTO Generalinės asamblėjos rezoliucijoje Nr. 3314.

„Joje nurodytas vienas iš agresiją apibrėžiančių požymių: ginkluotųjų vienos valstybės pajėgų ar kitų jėgos struktūrų padalinių dislokavimas kitos valstybės teritorijoje be šios sutikimo, nepriklausomai nuo to, kaip tos ginkluotosios pajėgos vadinamos, net ir taikdarių, humanitariniais ar konvojaus būriais. Nors gerais tikslais vykdomo darbo, man rodos, konvojumi nepavadinsi“, – pabrėžė jis.

„Tai sunkus nusikaltimas ir iš tarptautinės teisės perspektyvos, ir iš Ukrainos bei Rusijos Federacijos baudžiamųjų kodeksų perspektyvos. Ukrainos vadovybei nederėtų pamiršti, kad kompromisas su agresoriumi neišgelbsti nuo agresijos. Jis tik pablogina susiklosčiusią padėtį“, – mano ekspertas.

Kaip skelbia „Obozrevatel“, rugpjūčio 11 d. Kremliaus spaudos tarnyba pranešė, kad Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas per pokalbį telefonu su Europos Komisijos pirmininku José Manueliu Barroso pareiškė, kad Rusija kartu su Tarptautinio Raudonojo Kryžiaus Komiteto atstovais siunčia į Ukrainą humanitarinį konvojų.

Rusijos Federacijos Užsienio reikalų ministerijos vadovas Sergejus Lavrovas pareiškė, kad Rusijos humanitarinė operacija suderinta su Kijevu ir bus vykdoma su Raudonojo Kryžiaus palaikymu.

O Ukrainos nacionalinio saugumo ir gynybos taryba pareiškė, kad šios iniciatyvos nuopelnus V. Putinas nori priskirti sau dėl reputacijos gerinimo.