Taikydamas pistoletą jai į veidą, liepė atiduoti viską, ką turėjo su savimi vertingo – telefoną, pinigus, žiedus, net ir rankinį laikroduką, nes jis jam pasirodė brangus. Atsidūrus tokioje situacijoje pats kvailiausias poelgis būtų priešintis, nes Gvatemalos ir Centrinės Lotynų Amerikos plėšikai antrą sykį prieš šaudami negalvoja.

Vienintelis atvejis, kai galima neatidaryti lango ir neatiduoti savo turto, yra jei vairuoji džipą neperšaunamais stiklais. Tokius šarvuotus automobilius JAV ambasada patiki beveik visiems savo darbuotojams šiuose kraštuose. Tačiau visi kiti turi tik kelias sekundes pasirinkti tarp savo gyvybės ir vertybių.

Ši istorija yra viena iš daugelio, kurias iki šiol girdėjau gyvendama Gvatemaloje, o prieš tai – Nikaragvoje, tad jau senokai norėjau parašyti straipsnį apie saugumo situaciją Gvatemaloje ir tuo pačiu Centrinėje Lotynų Amerikoje.

Automobilis. Jei nuomositės automobilį, rinkitės tik tamsiais langais, nes tuomet yra mažesnė tikimybė, kad vagys pamatys odos spalva išsiskiriančius turistus. Antra, niekada nepalikite automobilyje vertingų daiktų, net jei ir trumpam stabtelėsite prie parduotuvės ar baro: vienus pažįstamus lietuvius Meksikoje sekė jau nuo pat nuomos punkto ir kai jie sustojo trumpam užkąsti pakelės greito maisto restorane, iš automobilio išnešė jų visus daiktus kartu su pinigais, fotoaparatais ir planšetiniais kompiuteriais.

Telefonai/ fotoaparatai/ planšetiniai kompiuteriai. Niekada nesinešiokite nei telefonų, nei fotoaparatų ar planšetinių kompiuterių rankoje ar matomoje vietoje (pvz., džinsų kišenėje, ant diržo ar pasikabinę ant kaklo). Laikykite juos kuprinėje ir, tik kai reikia, trumpam išsiimkite. Geriausia tai daryti parduotuvėse ar baruose.

Gatvėje galbūt pamatysite kitus turistus, ypač amerikiečius, pasikabinusius naujausius foto aparatus ar naršančius išmaniuosiuose telefonuose, tikrinant „Google maps“ ar „Ways“. Paskui apie šiuos žmones rašo laikraščiai. Ir, duok Dieve, kad juos „tik“ apvagia. Dažnai nutinka taip, kad policijai siunčia artimiesiems atpažinti nuotraukas. Tokia šiurpi istorija nutiko mano draugei italei, važiavusiai privačiu autobusu iš Gvatemalos į kaimyninį El Salvadorą.

Bevažiuojantį autobusą su automatais sustabdė vietinė mafija ir apiplėšė visus keleivius. Gale sėdėjo amerikietis, kuris atsisakė atiduoti vertybes, tad jį be jokių ceremonijų išvilko lauk ir nušovė, palikdami pakelėje. Tai įvyko 2013 m., maždaug gruodžio mėnesį. Tokiose situacijose reikia atiduoti bent ką nors, tuomet yra gana didelė tikimybė, kad prieš jus nebus panaudotas smurtas: mano draugė italė atidavė 50 dolerių ir savo žiedą nuoširdžiai atsiprašinėdama daugiau nieko neturinti. Plėšikams to užteko. Iš tiesų visi jos likę pinigai ir kitos vertybės buvo pakištos po kėde rankinėje.

Pinigai. Dauguma Centrinės Lotynų Amerikos šalių turi savo valiutas, tačiau daugumoje vietų galima atsiskaityti ir doleriais. Praktinis patarimas: prieš užeidami į parduotuves, barus ir pan. visada paklauskite, ar jie priima dolerius. Atkreipkite dėmesį, kad Centrinėje Lotynų Amerikoje banke negalėsite išsikeisti pinigų, pvz., eurų į dolerius ar vietinę valiutą, nes bankai tai leidžia daryti tik tuomet, jeigu jų sistemoje turite atsidarę sąskaitą – tokiu būdu apsisaugoma nuo padirbtų pinigų.

Iš karto reikia pasirūpinti grynaisiais pinigais, o keisdamiesi prašykite, kad duotų kuo smulkesnėmis kupiūromis ar monetomis. Jei už 5 dolerių vakarienę atsiskaitinėsite 100 dolerių kupiūra, gali nutikti taip, kad jums neturės grąžos arba prašys pačiam/-ai eiti ir ieškoti, kas pasmulkintų. Jei pinigų neišsikeitėte prieš atvažiuodami, tai galite padaryti (1) oro uoste, (2) išsiimti iš kredito / debetinės kortelės bankomatuose, (3) gatvėje ir prie pasienio išsikeisti pas žmones, kurie siūlo „cambio“ (isp. (valiutos) keitimas), jie dažniausiai mosuoja skaičiuotuvu ir keliomis kupiūromis.

Kreditinės kortelės. Prieš važiuodami įsitikinkite, ar jūsų kortelė veikia šalyse, į kurias važiuojate. Beveik visi Lietuvos bankai dėl saugumo sumetimų yra užblokavę daugumą tokių šalių, kad nebūtų įmanoma iš užsienio sukurta netikra jūsų sąskaita ar nukopijuota kortele atsiskaityti.

Draugei ispanei per metus laiko 3 kartus nukopijavo kortelę ir iš jos pavogė apie 5000 eurų. Laimė, kad ispaniška kredito kortelė buvo drausta, tad ji finansiškai nenukentėjo, tačiau labai ilgai užtruko, kol susigrąžino pinigus. Kortele ji atsiskaitinėjo tik restoranuose ir dideliuose prekybos centruose, tačiau kaip liudija jos patirtis, darbuotojų sąžiningumas nuo darbovietės nepriklauso.

Svarbu:

- ar žinote, kam skambinti, jei kortelė būtų pavogta ir ar žinote kaip kortelę užblokuoti;

- vežkitės bent 2 korteles. Ypač patartina, kad viena iš jų būtų kreditinė, nes jei iškiltų problemų oro uoste, debetinės greičiausiai nepriims.

Pinigus ir kreditines korteles visada laikykite su savimi. Labai rekomenduoju pinigines-diržus, kurie visiškai priglunda prie kūno ir yra nematomi po džinsais ar marškinėliais. Kišenėje turėkite 10-20 dolerių smulkioms išlaidoms ar situacijai, jei jus apiplėš. Įsigykite neperšlampamą piniginę-diržą, nes tikrai prakaituosite ir drėgmė gali pakenkti kortelėms.

Saugumo problemos Centrinėje Lotynų Amerikoje yra labai aštrios ir daug vietinių žmonių bei turistų nuo jų nukenčia. Elgiantis protingai ir šaltai mąstant, daugumą situacijų galima išspręsti nukenčiant tik finansiškai.

Apgailestauju, jei ką nors išgąsdino mano straipsnis, tačiau tai yra gyvenimo dalis Centrinėje Lotynų Amerikoje ir čia keliaujant iš tiesų reikia pasiruošti.

Per dvejus metus manęs dar nė karto neužpuolė (patuksenu į medį tris kartus), bet tai laikau sėkme. Su savimi visada nešiojuosi antrą piniginę su keliasdešimt vietinės valiutos kupiūrų (apie 30 Lt) ir antrą telefoną, nes nuo nelaimių niekas nėra apdraustas.

Eugenija - šiuo metu Gvatemaloje gyvenanti ir dirbanti lietuvė. DELFI publikuojamuose autorės tinklaraščio įrašuose - tiek keliautojo dienoraštis, tiek asmeniniai įspūdžiai ir patirtys gyvenant šioje šalyje

„Žinau viską" yra jaunųjų žurnalistų tinklas, sukurtas jaunimo informacijos tinklo Eurodesk Lietuva ir ES programos „Veiklus jaunimas" iniciatyva. Eurodesk pagrindas yra informacija apie finansavimo programas, iš kurių yra finansuojamos jaunimo iniciatyvos, bei mobilumas (studijos, stažuotės, darbas ir savanorystė) Europoje. Programa „Veiklus jaunimas" suteikia jauniems žmonėms neformalaus ugdymo(-si) galimybes bei finansinę paramą jų inicijuotiems bei įgyvendinamiems projektams, skatina Europos šalių jaunimo bendradarbiavimą.

Norite pasidalinti savo kelionių įspūdžiais? Papasakoti atostogų kuriozą ar patarti? Rašykite el.paštu pilieciai@delfi.lt.

Savo mintimis taip pat galite pasidalinti žemiau: