Pradėjau pastebėti, kad kai kurie rusakalbiai be jokių klausimų, moki tu, ar nemoki, parduotuvėje ir ne tik kreipiasi savo gimtąja kalba. Kartą neapsikentęs dėl prieš mane užlindusio į eilę žmogaus, po to, kai jis grubiai kreipėsi į kasininkę, lietuviškai paklausiau, kiek metų jis gyvena Lietuvoje. Išgirdau atsakymą, kad čia gimė ir koks mano reikalas.

Paklausiau, ar neišmoko paklausti parduotuvėje kasininkės, ar ji kalba rusiškai, ir ar per tiek laiko nėra įmanoma išmokti lietuvių kalbos. Atsakymas išvertus į lietuvių kalba buvo maždaug toks, kad tuoj „gausiu į snukį“, ir sunkiai išverčiami rusiški keiksmažodžiai. Nešiau kailį lauk, kiek išgaliu.

Vėliau sutikęs bendraamžius draugus rusus, kurių turiu nemažai, uždaviau klausimą - kodėl gi kai kurie jūsų vyresni bendrataučiai vengia mokytis valstybinės kalbos? Sulaukiau įdomaus atsakymo - todėl, kad mūsų kalba pagal kažkokią statistiką yra neva antroje vietoje pagal sudėtingumą po kinų kalbos, nors pažįstu korėjietį, ispaną, kurie pagyvenę metus Lietuvoje ramiai susišneka lietuviškai.

Paklausęs savo mamos, kodėl ji, paklausus rusiškai ar lenkiškai, stengiasi atsakyti kita kalba, gavau štai tokią tolerancijos pamoką - džiaukis, kad moki daug kalbų, o jei jie nemoka, tai jų problema... Taip, mes lietuviai – tolerantiški, apatiški, kartais patriotai, bet be savigarbos ir nepilietiški (...). Beje, Vakaru Ukrainoje ir sovietiniais laikais ukrainiečiai atsisakydavo kreipiantis rusiškai atsakyti rusų kalba.

Nuvažiavus į bet kokią kitą šalį stengiamės išmokti bent kelias pagrindines mandagumo frazes tos šalies kalba. Kaipgi kai kurie kitakalbiai negali prieš besikreipdami bent paklausti ar kalbate rusiškai/lenkiškai?(...)

DELFI už šio rašinio turinį neatsako, nes tai yra subjektyvi skaitytojo nuomonė!

Turite panašios patirties? Esate atsidūrę situacijoje, kai kalbėdami lietuviškai patyrėte priekaištų, kad nemokate kalbos, kuria bendrauja kitas? O gal konfliktas kilo Jums prakalbus rusiškai, lenkiškai ar kita kalba? Papasakokite, ar kada nors esate patyrę bėdų dėl nesutarimų su kitataučiais kaimynais? Gal tai – tik teigiama patirtis? Laukiame Jūsų minčių el.paštu pilieciai@delfi.lt.

Savo mintimis taip pat galite pasidalinti žemiau: