„Arbūzuose yra dietinės ląstelienos, kuri gerina virškinimą, taip pat kalio – mineralo, kuris reguliuoja kraujospūdį“, – teigia medikė Cynthia Sass.

Skaitytojų dėmesiui – keli faktai, kurių jie galbūt nežinojo apie arbūzus.

Arbūzuose daugiau likopeno negu žaliuose pomidoruose

Vienoje arbūzų gabalėlių stiklinėje – 1,5 karto daugiau likopeno nei dideliame pomidore, t.y. 6 miligramai (pomidore – 4 miligramai). Likopenas – superantioksidantas, saugantis nuo laisvųjų radikalų jūsų ląsteles ir imunitetą. Yra tyrimų, rodančių, kad raudonuose vaisiuose ir daržovėse esantis likopenas saugo nuo širdies ligų ir nuo kelių rūšių vėžio. Patarimas – kad gautumėte maksimalų kiekį likopeno iš arbūzo, valgykite jį kambario temperatūros.

Arbūzų sultys sušvelnina raumenų skausmus

Ispanijoje atlikti tyrimai parodė, jog arbūzų sultys ramina raumenis po intensyvios treniruotės. Maždaug valandą prieš treniruotę suvalgę 400 g arbūzo sportininkams po treniruotės mažiau maudė raumenis, o visą dieną buvo mažesnis širdies plakimas.

Taip yra todėl, kad arbūzuose yra citrulino, kuris gerina kraujagyslių veiklą, mažina kraujospūdį. Kadangi arbūzas atpalaiduoja kraujagysles, amerikiečių mokslininkai netgi prilygina jo poveikį viagros poveikiui. Na bet jei norite gauti citrulino, žinokite, kad daugiausia jo yra žievėje.

Vaisius ir daržovė

Arbūzas – saldaus skonio vaisius, išaugantis iš sėklų. Jis giminingas moliūgams ir agurkams. Kadangi arbūzas yra ir vaisius, ir daržovė, galima valgyti ir jo žievelę.

Arbūzas – vandens šaltinis

Arbūze yra 91,5 proc. vandens. Tikrai daug, ypač turint omenyje, kaip dehidratacija kenkia mūsų organizmui. Žurnale „The Journal of Nutrition“ išspausdintame tyrime rašoma, kad net dėl vidutinės dehidratacijos moterims skauda galvą, joms sunku susikoncentruoti, vargina prasta nuotaika.

Yra ir geltonų arbūzų

Sunku patikėti, kad būna ne raudonų arbūzų, bet taip yra. „Yellow Crimson“ rūšies arbūzų vidus yra geltonas, skonis panašus į medaus. Tiesa, geltonų arbūzų maistinė vertė nežinoma.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (8)