Pasipiktinę sunkvežimių vairuotojai bei ūkininkai blokavo greitkelius ir naftos saugyklas visoje Europoje. Jie reikalauja iš savo vyriausybių sumažinti degalų kainas.

Energijos kainos pakilo kartu su pasaulinėmis nevalytos naftos kainomis. Tiesa, antradienį buvo šioks toks atokvėpis, kai naftos barelio kaina nukrito 1 doleriu. Tai lėmė augančios gavybos požymiai naftą tiekiančiose šalyse.

Tačiau degalų stygius artimiausiomis dienomis dėl to nesumažės. Britaniją faktiškai paklupdė nedaugelio kelių vežėjų bei ūkininkų protesto akcijos, kurios lėmė panišką degalų pirkimą visoje šalyje.

Taip pat nukentėjo Belgija ir Vokietija. Antradienį vakare Belgijos profsąjungų vadovų ir vyriausybės derybos dėl aukštų benzino kainų tebebuvo aklavietėje. Airijos ir Ispanijos sunkvežimių vairuotojai bei ūkininkai taip pat ruošiasi protesto akcijoms.

Britanijos premjeras Tony Blairas (Tonis Bleras) antradienį pareiškė, kad aštriausia krizės dalis bus įveikta per 24 valandas. Tai jis žadėjo po derybų su naftos bendrovėmis, kurios buvo raginamos imtis ryžtingesnių veiksmų blokadoms pralaužti.

"Teisėtas protestas yra viena, o bandymai sustabdyti šalies gyvenimą - visai kas kita", sakė premjeras.

Vyriausybė nenusileido demonstrantų reikalavimams sumažinti valstybinį energetikos mokestį, kuris sudaro maždaug tris ketvirtadalius benzino kainos. Britus dar labiau spaudė ir augančios naftos kainos. Čia už degalus ir šiaip mokama daugiau negu kitose Europos šalyse.

T. Blairo poziciją parėmė įtakinga Transporto ir kitų darbininkų profsąjunga (Transport and General Workers Union), žengdama neįprastą kairiajai darbo organizacijai žingsnį. Britanijos pramonės konfederacija taip pat parėmė premjerą, tačiau ateityje ragino mažinti energetikos mokestį.