Suimtas 64 metų Wojciechas Janowskis, kuris taip pat iki penktadienio buvo Lenkijos garbės konsulas Monake, šią savaitę „pripažino savo dalyvavimą“ nužudant Helene Pastor, nurodė B.Robinas.

W.Janowskis laikomas arešte nuo pirmadienio, kai buvo suimtas kartu su 22 kitais asmenimis policijos, tiriančios ataką, per kurią daug kartų buvo šauta į H.Pastor, kai ji gegužės 6-ąją važiavo iš ligoninės Prancūzijos Rivjeros mieste Nicoje. Sunkiai sužeista moteris mirė gegužės 21 dieną.

Per tą išpuolį taip pat buvo sužeistas jos 64 metų vairuotojas Mohammedas Darwichas, kuris mirė gegužės 10-ąją.

Lenkijos užsienio reikalų ministras Radoslawas Sikorskis atėmė iš W.Janowskio garbės konsulo statusą.

„Nuo birželio 27 dienos ministras atšaukė Lenkijos garbės konsulą Monake, praradusį nepriekaištingą reputaciją, būtiną atlikti šias garbingas pareigas, – sakoma Lenkijos URM pranešime. – Tuo pačiu primename, kad garbės konsulo darbas yra visuomeninė veikla. Jis turi būti pasitikėjimo vertas viešas asmuo, o šiuo atveju apie tai negali būti kalbos.“

W.Janowskio 53 metų partnerė Sylvia, kuri yra H.Pastor vyriausia dukra, taip pat buvo sulaikyta ir apklausta, bet ketvirtadienį paleista, nepateikus jokių kaltinimų.

Prokurorai vėliau penktadienį turi pateikti kaltinimus suimtiesiems arba juos paleisti.

B.Robinas anksčiau sakė, kad policija nustatė, jog du įtariamieji buvo smogikai, nusamdyti nužudyti H.Pastor.

Nustatyta, kad tie 31 ir 24 metų vyrai, gyvenantys Prancūzijos pietinio uostamiesčio Marselio neramiuose šiauriniuose rajonuose, „buvo toje vietoje nužudymo metu“.

Jie buvo atpažinti pagal apsaugos kamerų ir mobiliaisiais telefonais nufilmuotus vaizdo įrašus, taip pat DNR pėdsakus, likusius viešbutuyje, kuriame įtariamieji buvo apsistoję tą pačią dieną, kai buvo įvykdytas išpuolis.

Policija taip pat aiškinasi „įtartinus finansinius srautus“ W.Janowskio banko sąskaitose.

H.Pastor paveldėjo milžinišką nekilnojamojo turto ir statybų verslą, įkurtą jos senelio italo Jeano-Baptiste'o Pastoro – akmentašio, atvykusio gyventi į Monaką 1880 metais.

Kai rami Prancūzijos Rivjeros kunigaikštystė pamažu virto pasaulio turtuolių ir garsenybių žaidimų aikštele, šeimos turtas išaugo tarsi ant mielių.

Didžiausia sėkmė šeimą aplankė 1966 metais, kai kunigaikštis Rainier III, kurio pasakiškos vestuvės su Holivudo aktore Grace Kelly padėjo užtikrinti Monakui tarptautinę šlovę, suteikė leidimą Helene Pastor tėvui Gildo statyti daugiaaukščius pastatus arti jūros kranto.