Žurnalas „Keturi ratai“ dalijasi Ugniagesių gelbėtojų mokyklos Mokymo skyriaus viršininko Gintaro Paulausko patarimais, ką daryti išvydus eismo įvykį.

1. Jeigu važiuodami pamatėte eismo įvykį, visų pirma turite nuspręsti, ar galite padėti, ar norite tik pasižiūrėti. Jeigu norite tik pasižiūrėti, geriau nė nesustokite, o telefonu 112 pranešę apie įvykį važiuokite toliau. Dažnai eismo įvykio vietoje automobilis būna apstotas žioplių, o galintys padėti žmonės net negali prasibrauti iki jo.

2. Pabandykite automobilį stabilizuoti, kad jis nebejudėtų. Jokiu būdu negalima vartyti avariją patyrusio automobilio, kuriame yra žmogus, nes jūs jį dar labiau sužalosite.

3. Jeigu automobilis dega, atminkite, kad jis visiškai sudegti gali per 5 minutes, taigi apgalvokite savo veiksmus ir evakuokite nukentėjusįjį. Tik pirmiausia pabandykite nustatyti jo patirtas traumas, kad keldami jo labiau nesužeistumėte.

4. Jeigu mokate ir galite, pabandykite žmogui suteikti pirmąją pagalbą. Net ir nelabai taisyklingai suteikiant pirmąją pagalbą išgyvenimo tikimybė sužeistam žmogui padidėja. Taigi prisiminkite elementarius reanimacijos pratimus.

5. Atvykus ugniagesiams gelbėtojams būtinai pasakykite, ką padarėte ir atsitraukite toliau, nes galinga gaisrininkų įranga gali jus sužeisti.

Verdiktas

Žioplių yra daugiau nei reikia, tikime, kad jūs nebūsite vienas iš jų, o pamatęs nelaimę pasinaudosite šiais patarimais ir prisidėsite prie kraupios eismo įvykių statistikos mažinimo.