Kulinarai teigia, kad norint pasimėgauti sveikesniu ir, neretai, skanesniu mėsainiu, jį pasigaminti galima namuose – tereikia tinkamai jį paruošti.

„Namuose gamintam mėsainiui nereikia ypatingų ingredientų – pakanka kruopščiai atsirinkti produktus ir tinkamai juos apdoroti. Geriausia naudoti šviežias, namines daržoves, o padažą pasigaminti patiems, – teigia mėsainių valgymo čempionatui besiruošiantis restorano „The House“ direktorius Linas Jablonskas. Pasak jo, dar viena skanaus mėsainio paslaptis – namuose kepta bandelė, suteikianti patiekalui ne tik ypatingo skonio, bet ir gardaus kvapo.

Restorano direktorius dalinasi nesudėtingu ir sveiku naminio mėsainio receptu ir pažada, kad daugiau mėsainių gaminimo paslapčių bus galima išgirsti mėsainių valgymo čempionato metu.

„The house“ mėsainis:

Jums reikės:

500 g jautienos
100 g mėlynųjų svogūnų
250 g aukščiausios rūšies kvietinių miltų
30 g sviesto
30 g cukraus
15 g mielių
Įvairių daržovių
Žiupsnelio druskos ir šviežiai maltų pipirų

Gamyba:

Mėsa. Jautieną ir svogūnus sumalkite arba supjaustykite smulkiais kubeliais. Į gautą masę įdėkite druskos, pipirų ir viską sumaišę formuokite norimo dydžio kepsnelius. 1 valandą palaikykite juos šaldytuve. Mėsos kepsnelį kepkite 2-3 min., geriausia – grilyje arba ant grotelių virš žarijų. Kepsnelius apverskite ir mėsą švelniai paspauskite mentele.

Bandelės. Į miltus įberkite druskos, cukraus, sviesto ir viską maišykite tol, kol gausite vientisą masę. Vandenyje ištirpinkite mieles, supilkite jas į miltus ir vėl maišykite iki vientisos minkštos masės. Gautą tešlą palikite kambario temperatūroje bręsti apie 20 min.

Tešlai subrendus, suformuokite norimo dydžio rutuliukus, dėkite į kepimo formą, padengtą sviestiniu popieriumi, apipurkškite vandeniu, uždenkite rankšluosčiu ir leiskite bandelėms pakilti apie 20-30 min. Tuomet vėl apipurkškite vandeniu, užbarstykite sezamo sėklų ir kepkite 60 laipsnių orkaitėje. Kepkite apie 5 min., kol bandelės pakils. Padidinkite temperatūrą iki 180 laipsnių ir kepkite apie 8-10 min., kol apskrus vidinė bandelės pusė.

Daržovės. Visas reikiamas daržoves kruopščiai nuplaukite šaltu vandeniu. Pomidorus, svogūnus, agurkus supjaustykite plonais griežinėliais, salotas – šiaudeliais.

Padažas. Padažą galite pasigaminti iš pusriebio majonezo, česnakų, pomidorų padažo, paprikos, mėlynųjų svogūnų, petražolių, krapų, maltų juodųjų pipirų ir tepamo varškės kremo „Rama creme bonjure“. Visus ingredientus sumaišykite.

Mėsainis. Perpjaukite bandelę, ištepkite padažu, uždėkite daržoves bei mėsos kepsnelius ir pašildykite orkaitėje.

Su mėsainiu rekomenduojama patiekti konservuotų karnišonų ar kitų gurmaniškų konservuotų daržovių. Mėgstantys aštresnį maistą, mėsainį gali pagardinti aitriaisiais pipirais ar „Tabasco“ padažu. Norintys įdomesnio mėsos skonio, gali ant jos uždėti sūrio lapelių – mėlynojo arba baltojo pelėsio sūrio.

Nemėgstate laiko leisti virtuvėje, bet norite paragauti pagal šį receptą pagaminto mėsainio? Tai galėsite padaryti jau šį šeštadienį vyksiančiame „Mėsainių valgymo čempionate“ Druskininkuose. Jo dalyvių laukia ne tik mėsainių valgymo varžybos, bet ir didžiausio mėsainio Lietuvoje rekordo fiksavimas, nauji receptai, ypatingų – garsių Lietuvos kulinarų pagamintų mėsainių – degustacija, koncertas bei daug kitų linksmybių.


Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (10)