LSDP tarybos posėdyje šeštadienį kunkuliavo aistros. Vieną aštriausių kalbų rėžė A. Sakalas, sukritikavęs ne tik LSDP rinkimų štabą ir pasirinktą strategiją, bet ir esą pinigų besivaikantį LSDP kandidatą į prezidentus Zigmantą Balčytį. A. Butkevičius neslepia nesąs patenkintas tokia partijos garbės pirmininko retorika.

Z. Balčyčiui – kaltinimai dėl „nevyriško“ elgesio

A. Sakalas kartoja, esą Z. Balčytis „nuslėpė savo vizitą pas prezidentę, kur jam buvo siūloma užimti A. Butkevičiaus vietą, kaip premjero“. Priekaištų antrąją vietą prezidento rinkimuose užėmusiam kandidatui LSDP garbės pirmininkas turi ir daugiau.

„Sakyčiau, tai yra pasipelnymas: jeigu žmogus, politikas, renkasi pinigus – tai jau man jis nebe politikas. Aš labai piktas ant jo. Savo kalboje sakiau: jeigu jis atsisakytų EP mandato, aš pirmas paspausčiau jam ranką, jis tikrai pasielgtų vyriškai. O dabar partija pasidarė, reiškia, kaip kažkoks UAB'as. Nori gauti daug pinigų – ateini į partiją. Aš to labai netoleruoju“, - piktinosi A. Sakalas.

Z. Balčytį LSDP garbės pirmininkas vadino „nelabai kokiu“ ir „nelabai lygiu“ Daliai Grybauskaitei kandidatu. „Iš principo jis negalėjo laimėti. Čia viena klaida. Mano nuomone, klaida buvo, kad A. Butkevičius pats nekandidatavo“, - sakė politikos veteranas.

A. Sakalo nuomone, LSDP rinkimų štabo atsistatydinimo negana – esą Juozas Bernatonis su komanda turėtų trauktis ir iš partijos vicepirmininko posto. „Manyčiau, kad tie žmonės turėtų pasitraukti ir iš LSDP pirmininko pavaduotojų“, - įsitikinęs politikas.

Z. Balčytis 2012 m. buvo svarstomas kaip kandidatas į premjerus

Po partijos tarybos posėdžio LSDP lyderis A. Butkevičius vylėsi, kad visas pyktis dėl nenusisekusių EP rinkimų jau išlietas.

„Galėjo pasisakyti tas, kas norėjo. Aišku, emocinis garas yra nuleistas, nors aš nesupratau tų emocijų tokio pliūpsnio. Aišku, skaudu buvo išgirsti tam tikros netiesos“, - žurnalistams teigė socdemų lyderis.

Čia jis neslėpė kalbantis apie A. Sakalo pareiškimus. „Galiu tikrai užtikrinti ir užtvirtinti, kad Z. Balčytis su prezidente buvo susitikęs dar prieš Seimo rinkimus (t. y. 2012 m. – DELFI). Ir ne vien jisai buvo susitikęs su ja iš mūsų partijos bičiulių“, - teigė A. Butkevičius.

Premjeras sykiu prasitarė, kad prieš porą metų Z. Balčytis buvo vienas iš kandidatų užimti premjero postą po Seimo rinkimų.

„Nesuprantu, kodėl šita informacija yra skleidžiama neteisingai. Ir jinai (D. Grybauskaitė – DELFI) man pati tą sakė. Žinot, prezidentas turi rinktis iš kelių tikriausiai kandidatą, kurį siūlyti tuo metu į premjerus“, - sakė A. Butkevičius.

A. Sakalo kritiką Z. Balčyčiui LSDP lyderis laiko asmeninės antipatijos išdava.

„Po šiandienos jo (A. Sakalo – DELFI) kalbos, aš tai priimu kaip asmeninę nepagarbą ir kažkokį asmeninį nusistatymą Z. Balčyčio atžvilgiu“, - teigė A. Butkevičius.

Tuo tarpu J. Bernatonio vadovautam rinkimų štabui premjeras kritikos negailėjo.

„Buvo per daug pasitikėta gal štabu. Kad lyg tai bus tas planas, kurį praktiškai teikė pasamdytos kompanijos, kurios atsakingos už rinkimus. Viską taip sustyguos, kad mums tik liks visa tai įgyvendinti. Bet vis dėlto reikia daryti galutinę išvadą, kad politikai geriausiai žino, ko rinkėjas nori.

Parodymas savo kompetencijos ir įtikinimas visuomenės, kodėl tu esi vertas jos pasitikėjimo. Čia yra pats idealiausias, manau, kelias. Bet ne galvoti, kad kitas už tave padarys darbą, o tau lieka laukti gerų rezultatų“, - sakė A. Butkevičius.

Vis dėlto EP rinkimų rezultatų LSDP lyderis teigia nelaikantis tragedija. „Tragedijos iš to nereikia daryti“, - ragino A. Butkevičius.

A. Sysui – J. Bernatonio ir J. Oleko pareigos

Socialdemokratų taryba priėmė Juozo Bernatonio atsistatydinimą iš partijos rinkimų štabo vadovo pareigų. Taip pat paskirtas laikinas jo įpėdinis.

Laikinuoju LSDP rinkimų štabo vadovo tapo vienas partijos lyderių, Seimo vicepirmininkas Algirdas Sysas.

J. Bernatonis pasitraukė prisiimdamas atsakomybę dėl EP rinkimų rezultatų. Kiek anksčiau politinę atsakomybę prisiėmė ir krašto apsaugos ministras Juozas Olekas – jis pasitraukė iš LSDP Vilniaus skyriaus vadovo posto.

J. Olekui šeštadienį teko atsisakyti ir savo, kaip LSDP vicepirmininko, kuruojamos srities – atsakingas LSDP organizacinės veiklos koordinatoriais pareigas partija perleido tam pačiam A. Sysui.

„Yra funkcijos šiek tiek perskirstytos tarp pirmininko pavaduotojų. Už organizacinį darbą dabar bus atsakingas A. Sysas, Seimo narys. Jisai laikinai dabar yra štabo vadovas. J. Olekas yra paskirtas darbui su savivaldybėmis“, - permainas nusakė LSPD lyderis A. Butkevičius.

Pasak jo, dabar europarlamentarė, LSDP pirmininko pavaduotoja Vilija Blinkevičiūtė bus atsakinga už LSDP veiklos didžiuosiuose miestuose koordinavimą.