Ką galima įsigyti už dienos uždarbį Vokietijoje?

Vokietijoje gyvenantis lietuvaitis pasakojo, jog, pavyzdžiui, jam tenka išleisti maistui daugiau nei 200 eurų per mėnesį kaip rašė skaitytoja.

„Gyvenu Vokietijoje 13 metų. Nežinau kaip čia iš 200 eurų reikėtų prasimaitinti ir dar du kartus į restoraną nueiti. Į restoraną dviese be 50 eurų gali kojos nekelti, nebent valgysi pigiausia maistą ir gersi vandens stiklinę, bet juk eini ten netaupyti, o pasilepinti. O maistui ir gėrimams su žmona išleidžiame apie 100 eurų per savaitę. Tai – per daug nesišvaistant ir netaupant, o apsipirkinėjant „Aldi“ ar „Lidl“. Taip po kelių mėnesių stogas gali „nuvažiuoti“, nes valgai tą patį per tą patį, pasirinkimo visiškai neturi. Jie prekiauja tik pigiomis prekėmis, ko nors brangesnio ar skanesnio jie neturi. Dėl to ir atrodo, kad ten sutaupai“, - rašė Vokietijoje su žmona gyvenantis DELFI skaitytojas.

Kita lietuvaitė iš Vokietijos atskleidė, ką ji gali įsigyti už vienos dienos uždarbį.

„Gyvenu Baden-Viurtenberge, Pforzheimo mieste. Uždirbu 60-70 eurų per dieną, tai nėra taip daug, bet aš už juos šiandien nupirkau dvi poras batų dukrai po 20 eurų, 0,5 kg faršo, 2 ryšulius ridikėlių, 1 kg cukraus, 1 L pieno, 1 kg pomidorų, dar skanėstų vaikams. Lietuvoje gaudavau 50 litų per dieną, ką už juos gali nusipirkti? Man patinka Lietuva, tikrai jos pasiilgstu, bet negalėjau ten auginti vaikų viena, sumokėdavau mokesčius ir likdavo 300 litų mėnesiui, kaip už tiek prasimaitinti trims žmonėms, apsirengti? O dar gydymas, odontologas, vaikams - mokykla...“, - apie išlaidas pasakojo Vokietijoje apsistojusi Reda.

Toje pačioje užsienio šalyje apsistojęs Vidmantas neslėpė, kad didelių skirtumų gyventi Vokietijoje ar Lietuvoje finansiniu atžvilgiu nepastebi.

„Aš gyvenu Vokietijoje, dirbu tokį patį dirbą kaip ir Lietuvoje, nuomojau Lietuvoje butą, o dabar – Vokietijoje. Yra daug įvairių skirtumų, pavyzdžiui, pas odontologą aš Vokietijoje galiu gydytis nemokamai, bent dantį užplombuoti (aišku, jei dirbantis esi). Lietuvoje reikėtų mokėti. Bet jei turi automobilį, registracija, draudimas daug brangesni nei Lietuvoje, automobilio remontas taip pat čia daug brangesnis. Buto nuoma su šildymu čia, lyginant pagal algą, gaunasi pigiau, maistas – pigiau. Šiaip man kaip vidutiniokui nežymiai lengviau gyventi Vokietijoje“, - pasakojo DELFI skaitytojas Vidmantas.

Anglijoje gali sau leisti viską, ką nori

Vokietijoje pasakojo apsiperkanti ir Olandijoje gyvenanti skaitytoja – ten pigiau. Tiesa, minusas tas, kad kurui mėgstantys automobiliu pasivažinėti žmonės išleidžia ne taip ir mažai.

„Aš pati gyvenu Olandijoje,7 km nuo Vokietijos sienos, dažnai važiuoju į Vokietiją apsipirkti, nes ten pigiau negu Olandijoje (nors čia taip pat nėra brangu). O parduotuvėje „Lidl“ - gera kokybė, pavyzdžiui, daržovės, vaisiai dažnai geresnės kokybės, nei kituose prekybos centruose. Na, tik dėl kuro situacija kitokia - mėgstame pasivažinėti po kitus miestus ar vietoves, tai šiek tiek daugiau išeina, bet išleidžiame apie 100 eurų... Nereikia čia ant emigrantų loti visokių vėjų. Emigrantai gali būti savi“, - mintimis dalijosi Olandijoje gyvenanti lietuvė.

Anglijoje gyvenanti ir į Lietuvą nežadanti grįžti Jovita neslėpė – užsienyje gyvenimas, kalbant vien apie pinigus, daug lengvesnis. Ji sau gali leisti viską, ką nori – Lietuvoje taip nebuvę.

„Aš gyvenu Anglijoje, auginu vieną sūnų ir sau galiu leisti pirkti viską, ko širdis geidžia. Sūnui taip pat galiu nupirkti, ko tik jis užsinori. Lietuvoje auginti vaiką vienai būtų labai sunku - algos mažos, kainos beprotiškos. Aš Anglijoje negaunu jokiu pašalpų - dauguma mano, kad Jungtinėje Karalystėje geras pašalpas moka, tačiau tai netiesa. Tik tinginiai pašalpas ima. Aš nematau tikslo grįžti į Lietuvą. Nei vaikui, nei sau ten ateities nematau“, - pasakoja Jovita.

DELFI skaitytojai dalijosi ne viena istorija apie tai, kaip jiems sekasi gyventi emigracijoje – buvo ir tokių, kurie džiūgauja, ir tokių, kurie svetimą šalį keikia.

„Manimi tikėjo tik tėvai. Išvykau su 40 svarų kišenėje, ir tūkstančio litų skola tetulytei už lėktuvo bilietus...“, - rašė DELFI skaitytoja Saulė, kuriai gyvenimas užsienio šalyje susiklostė sėkimingai. Pradėjusi nuo nulio, daug dirbusi ji sako gavusi ir diplomą viename geriausių universitetų Airijoje, ir aplankiusi tolimiausius pasaulio kampelius.

Tuo metu DELFI skaitytojai Linai gyvenimas viename populiariausių lietuvių emigracijos krypčių – Londone mieste – mielas nepasirodė. „Labai ir net labai stipriai pribrendo laikas grįžti namo. Esu jauna, pozityvi ir versli. Noriu daryti gera savo šavo šaliai, jaunai Lietuvos valstybei, kuri po 23 nepriklausomybės metų vis dar kenčia nuo senų sovietinių pažiūrų politikų ir korumpuotų valdininkų“, - rašo ji. Pavargusi kęsti nuolatinę tautinę diskriminaciją, nelygybę uždarbio klausimu ji panoro grįžti namo.

Teiraujamės Jūsų – papasakokite savo ar artimų žmonių istoriją: ar ji primena filmą ar košmarą, po kurio džiaugiatės vėl atsikėlę savo lovoje? Į kurią pusę pasikeitę gyvenimas išvykus? O gal jau grįžote ir niekada tėvynės žemės nebeplanuojate palikti?

Dalinkitės savo mintimis ir patirtimi el.paštu pilieciai@delfi.lt su prierašu „Užsienis

Pasidalinkite savo mintimis ir patirtimi:


Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (267)