Tiesa, yra viena smulkmena: tokia laimė aplanko tik turint ypatingą mokyklos direktorės palaikymą.

Aistros Anykščių Antano Vienuolio progimnazijoje verda jau keletą metų. Vietos ir nacionalinė žiniasklaida ne kartą skambėjo nuo pranešimų apie progimnazijos direktorės signatarės Irenos Andrukaitienės vaidus su profsąjunga bei jos palankumą režisieriui, buvusiam „Žvaigždžių vartų“ dalyviui Erikui Druskinui.

Nepaisant profsąjungų skundų, Anykščių rajono savivaldybė problemų mokykloje iki šiol neišsprendė. Pasikeitė tik viena: vadovaujant partijas kaip kojines keičiančiai I. Andrukaitienei, iš gimnazijos mokykla tapo progimnazija, vadinasi, moko vaikus iki aštuntos klasės.

Šįmet rajono tarybą pasiekė nauji mokytojų skundai. Atlikus neeilinį progimnazijos auditą, žagtelėjo ir visko matę politikai. Grubių pažeidimų nenustatyta, tačiau politikus aiktelėti privertė E. Druskinui mokamas atlyginimas. Portalai nyksciai.lt ir anyksta.lt paskelbė, kad 65-erių direktorė uždirba apie 4000 Lt, tuo metu aštuonmetės mokyklos režisierius – apie 6000 Lt.

Dėl duomenų apsaugos šios sumos niekas nepatvirtina, tačiau ir nepaneigia.

„Aš ir per tarybos posėdį pajuokavau: labai norėčiau tokiose pareigose, tokioje mokykloje su tokiu atlyginimu dirbti. Tačiau mano išsilavinimas neleis – aš ne režisierius, tik Anykščių maisto ir veterinarijos tarnybos viršininkas. Ką darysi – vadinasi, netinkamą profesiją išsirinkau“, – juokiasi tarybos narys socialdemokratas Dainius Žiogelis.

Būtent jis savivaldybės tarybos posėdyje nusistebėjo E. Druskino atlyginimu. Neregėtas atlyginimas iškilo į viešumą, kai taryba savivaldybės kontrolieriui pavedė tirti direktorės ir profsąjungos vaidus.

„Mokyklos direktorė yra signatarė, ji 1990 m. skelbė laisvą Lietuvą. Bet ji dabar Darbo partijos narė, jos karjera labai įdomi, ji viskuom buvo – turbūt nuo komunistų iki... Nežinau jos visų tarybinių istorijų, bet esu girdėjęs apie jos elgesį tais laikais, kaip skaičiavo prie bažnyčios mokinius. O dabar amžius daro savo...“, – svarsto pašnekovas. Jis atkreipia dėmesį, kad problemos A. Vienuolio mokykloje senos. Susidariusią situaciją jis vertina kaip asmenybių problemą.

Pasak D. Žiogelio, problema ta, kad mokyklų direktoriai nėra valstybės tarnautojai. Darbo kodekse nenumatyta galimybė atleisti iš darbo pensininkų, be to, direktoriams kadencijų nėra. „Arba turi būti rotacija, arba kadencijos, arba galimybė atleisti dėl amžiaus. Nes nebeįmanoma“, – įsitikinęs socialdemokratas.

Viskas direktorės valioje

„Tokia suma susidaro, nes režisieriui skirtas beveik maksimalus koeficientas pagal Vyriausybės nutarimą, plius jis dar gauna 20 proc. priemokas už papildomą darbą. Yra ne visai taip, kaip rašo vietos žiniasklaida: jie paskaičiavę šiek tiek per daug“, – aiškina Anykščių savivaldybės kontrolierius Artūras Juozas Lakačauskas. Jam taryba buvo pavedusi atlikti neplaninį progimnazijos auditą.

Tikslaus režisieriaus atlyginimo A. Lakačauskas skelbti negali – tam reikia gauti E. Druskino sutikimą. Kontrolieriaus manymu, šiuo atveju profsąjunga su direktore turi rasti bendrą kalbą. „Kuo mes galime padėti – tik faktą konstatuoti, daryti įtakos direktoriui negalime. Įstaigos vadovas turi teisę nustatyti atlyginimą“, – sakė kontrolierius. Jis siūlo peržiūrėti progimnazijos kolektyvinę sutartį ir įtvirtinti, kad atlyginimai būtų suderinti su darbuotojų atstovais.

Profsąjunga: mums skauda

Progimnazijos profesinės sąjungos pirmininkė Violeta Raugalienė aiškina, kad profsąjunga dėl režisieriui mokamo atlyginimo kreipėsi į savivaldybę, tačiau atsakymo iki šiol negavo. „Mes buvome apie atlyginimą girdėję iš nuogirdų. Skausminga tai, kad mokytojams nemokėjo už kai kuriuos dalykus, taikomas minimalus darbo užmokesčio koeficientas, neišnaudotos nekontaktinės valandos, iš kurių galima už kažką apmokėti. Dėl to skaudu – mokytojus, tiesiogiai atsakingus už mokymo procesą, kaip ir nustumia, o jei yra pinigų, tai tik vienam. Liūdna, net neturime komentarų“, – DELFI teigė V. Raugalienė.

V. Raugalienė aiškina, kad nuo naujų mokslo metų siūloma atleisti penkis lituanistus, kitiems mokytojams mažėja krūviai. „Tai gal darbus ir krūvius buvo galima pasiūlyti kitiems, bet čia toks nepakartojamas atvejis“, – juokėsi V. Raugalienė.

Jos tvirtinimu, anksčiau mokykloje dirbusiems režisieriams už darbą buvo mokama minimaliai. „Tai politiniai dalykai, rašai laiškus, tačiau pažeidimų nenustato. Gal čia politiniai vėjai lemia, juk ji partiją pakeitė“, – svarstė profsąjungos vadovė.

Lietuvos švietimo profesinės sąjungos pirmininkas Audrius Jurgelevičius apie situaciją Anykščių mokykloje girdėjęs jau ne kartą. „Ten kažkokie geri asmeniniai santykiai. Kai kurių mokyklų direktoriai yra visiški vienvaldžiai vadovai, o mokytojų nuomonė jiems paskutinėje vietoje. (…) Direktorė – nepriklausomybės akto signatarė, sau leidžia daug, tokiems žmonėms ir kiti daug leidžia“, – sako A. Jurgelevičius.

Pasak A. Jurgelevičiaus, tokia situacija neteisinga iš esmės. Jis sako net nežinantis, ką patarti daryti mokyklos bendruomenei. Tuo A. Jurgelevičius ragina užsiimti savivaldybę, kuri iki šiol į mokykloje vykstančius procesus esą žiūri pro pirštus. „Tai sena istorija ir matyti, kad jos niekas nenori spręsti“, – svarstė pašnekovas.

E. Druskinas: mane puola už gerą darbą

Pats režisierius E. Druskinas vietos žiniasklaidoje paskelbtą 6000 Lt atlyginimą vadina padidintu. „Per pastaruosius penkerius metus, kiek dirbu šioje mokykloje, pripratau prie daugybės ančių“, – sakė režisierius. E. Druskino teigimu, jis priprato, kad jo kabinete ieškoma odinių sofų. Režisierius teigia vis užkliūnantis, nes ėmėsi darbų.

Pašnekovas siūlo atskirti, kiek gauna „į rankas“ ir kiek jam priskaičiuota „ant popieriaus“. Vis dėlto atskleisti tikrąjį gaunamo atlyginimo dydį E. Druskinas atsisakė. „Paskelbtas skaičius kažkiek gali būti artimas, bet tai visų pirma su mokesčiais, nes tikrai tiek negaunu“, – spiriamas prie sienos dėl gaunamo atlyginimo, išsisukinėjo E. Druskinas. Jo tvirtinimu, tokius pat atlyginimus gauna kitose mokyklose pilnais krūviais dirbantys režisieriai. E. Druskinas aiškina, kad prie atlyginimo prisiduria atlikdamas dalį buvusio pavaduotojo funkcijų: koordinuoja renginius ir parodas.

„Mano atveju pateikta ne visiškai tiksli informacija. Tegul rašo, ką nori, bet jei žmogui pridėjo pinigėlių už papildomas veiklas, papildomas pareigas, ir ne jam vienam... Aš įdomesnis už kitus dėl to, kad man gal pridėjo 100-200 Lt daugiau”, – kalbėjo pašnekovas. Jo manymu, situacija progimnzijoje įtempta, nes mokytojai po reformų netenka turėtų krūvių.

Partijas keičianti signatarė: nesiruošiu dirbti amžinai

Už ką E. Druskinui mokamas įspūdingas atlyginimas, paaiškino ir pati I. Andrukaitienė.

Direktorės teigimu, iki 2010 m. progimnazija turėjo tris direktoriaus pavaduotojus ugdymui. Vienas pavaduotojas išėjo į pensiją, kitas iš darbo išėjo savo noru. Į jų vietas naujų žmonių nepriimta.

Kadangi šiuo metu dirba tik vienas direktoriaus pavaduotojas ugdymui, nesančių pavaduotojų funkcijos laikinai pavestos dviem pedagoginiams darbuotojams. „Jų priemokoms prie atlyginimo už papildomai atliekamus darbus nepilnai panaudojamos vieno direktoriaus pavaduotojo atlyginimui skirtos lėšos. Režisieriaus atlyginimas susideda iš tarnybinio atlyginimo, priemokos už papildomai atliekamą darbą bei mokesčių“, – E. Druskino atlyginimo formulę atskleidė signatarė.

Moteris tvirtino nesiruošianti dirbti amžinai, todėl, nepriimdama antro direktoriaus pavaduotojo ugdymui, palieka galimybę būsimam vadovui susiformuoti savo komandą.

I. Andrukaitienės aiškinimu, iki miesto mokyklų tinklo pertvarkos pradžios kai kurie mokytojai, turėdami didelius krūvius ir virškrūvius, uždirbo daugiau negu ji, tačiau tai profsąjungai kažkodėl netrukdė.

Direktorė išsisuko nuo atsakymo, ar šiuo metu priklauso Darbo partijai. „Priklausymas partijai yra mano asmeninis reikalas. Aš nedalyvauju aktyviame politiniame gyvenime ir todėl mano esamas ar buvęs priklausymas partijai yra mano asmeninis pasirinkimas. Gal kas nori tarp mano, kaip vadovo, sprendimų ir partiškumo įžvelgti sąsajų? Beje, minimas pedagoginis darbuotojas, dėl kuriuo sukeltas toks ažiotažas, kiek žinau, priklauso kitokių politinių pažiūrų partijai“, – sakoma I. Andrukaitienės DELFI atsiųstame komentare.

Darbo partijos interneto tinklapyje I. Andrukaitienė pristatoma kaip partijos tarybos narė. Anksčiau ji yra buvusi liberalė, priklausė Tėvynės liaudies partijai.

DELFI primena, kad prieš keletą metų I. Andrukaitienė iš darbo buvo neteisėtai atleidusi pavaduotoją ugdymui Egidijų Šilaiką, ji jau keletą metų konfliktuoja su mokyklos bendruomene.