„Karo nebus. Dėl situacijos Ukrainoje reikia kalbėti apie šio konflikto ištakas. Pradžia buvo Maidane, kurį dauguma mūsų politikų taip vienareikšmiškai remia. Manau, mes neturime kištis į kitų šalių reikalus. Valdžia turi būti renkama prie balsavimo urnų, o ne mitinguose. Tuo labiau tokiuose, kur liejasi kraujas. Dabar mes turime pasekmes šitų neapgalvotų politikų veiksmų“, - akcentavo jis.

Kito skaitytojo paprašytas įvertinti Rusijos veiksmus Ukrainoje, V. Tomaševskis pabrėžė, kad ne ji sugalvojo Maidaną. Vertindamas situaciją Kryme, europarlamentaras atsigręžę į 2008 metus, kuomet, pasak jo, buvo atidaryta Pandoros skrynia ir atsirado antra albanų valstybė Kosovas.

„Pasąmonėje žinojau, kad tai didelė klaida ir būdamas Seimo nariu nebalsavau už tokį sprendimą. O šiandien tie, kurie balsavo dėl Kosovo pripažinimo, puola mane dėl to, kad turiu kitą nuomonę dėl Ukrainos. O žmonės Europoje paprasčiausiai klausia - kodėl vieniems galima, o kitiems negalima? Kodėl taikomi dvigubi standartai? Kodėl albanai turi dvi savo valstybes, o katalonai, kurių 7 mln. - nei vienos. Taigi, sumuojant, reikėtų gal atsakomybės užsienio politikoje. Mums nereikia nei karų, nei revoliucijų. Ypač mes šioje Europos dalyje labai daug nukentėjome 20 amžiuje nuo revoliucijų ir karų, turime būti santūresni, komentuodami įvykius ir užimdami tam tikras politines pozicijas“, - dėstė savo nuomonę Lietuvos lenkų rinkimų akcijos (LLRA) pirmininkas.

Paprašytas įrodyti, kad juo galima pasitikėti Rusijos grėsmės akivaizdoje, kandidatas į prezidentus pakartojo, kad grėsmės nėra ir karo nebus. „Nereikia spekuliuoti ir gąsdinti visuomenės. Jeigu būsiu išrinktas, kaip ir sakiau, sugebėsiu susitarti su visais kaimynais. Ir įtampos tarp mūsų nebus, ir ekonomika augs“, - žadėjo jis.

Taip pat V. Tomaševskio buvo klausiama, kaip jis vertina Dalios Grybauskaitės užsienio politiką Lenkijos ir Rusijos atžvilgiu ir ką darytų kitaip. Pasak EP nario, reikėtų ne karinės retorikos ir priešų ieškojimo, o bandyti kalbėtis, diskutuoti, tartis ir susitarti su kaimynais. „Šiandien to, deja, nėra, ir negaliu gerai vertinti mūsų užsienio politikos“, - įvertino jis.

V. Tomaševskio nuomone, reali grėsmė Lietuvai – ne Rusija, o įsišaknijusi korupcija, šešėlinė ekonomika, socialinio teisingumo stoka ir tam tikrų klanų valdžios uzurpavimas Lietuvoje. „Už sienos mums nereikia ieškoti priešų, gyvenimas yra per trumpas, kad nuolat kalbėtume karine konfliktų retorika. Turime turėti gerus santykius su visais kaimynais“, - svarstė jis.

Paprašytas įvertinti Rusijos prezidentą Vladimirą Putiną ir jo populiarumą Rusijoje, V. Tomaševskis teig, kad tai gana populiarus politikas, ne vieną kartą rinkimus laimėjęs per pirmą turą, ir jo populiarumo niekas negali paneigti.