300 elnių migraciją ištyrę mokslininkai padarė išvadą, kad elniai linkę nepereiti valstybinės sienos.

Vienas iš tyrimą atlikusių mokslininkų patikino, kad elniams nerūpi ideologija, tiesiog elniai labai konservatyvūs įpročių prasme, rašo BBC.

Šaltojo karo metais dėl aštrių vielos pertvarų, per kurias buvo paleista elektros srovė, siena tarp Čekoslovakijos ir Vakarų Vokietijos gyvūnams buvo neįveikiama.

Tuometinės Čekoslovakijos pasienyje buvo pastatytos trys tokios pertvaros, kurias patruliavo ginkluoti pasieniečiai.

Tais laikais bandant kirsti šią sieną į Vakarus žuvo beveik 500 asmenų.

Komunizmo nematė

Mokslininkai stebėjo elnių migraciją pasitelkę ant gyvūnų uždėtus antkaklius su įmontuotais GPS navigaciniais prietaisais, kurių siunčiami signalai buvo priimami ir apdorojami kompiuteriu. Šiam projektui vadovavęs biologas Pavelas Šustras sakė, kad Čekijos ir Bavarijos elniai vis dar nekerta sienos, nors dabar ten nebėra jokių barjerų ar pertvarų.

„Buvo įdomu pirmą kartą sužinoti, kad tai iš viso yra įmanoma“, - patikino P. Šustras. „Tačiau siena jiems vis dar užrakinta, o tai aiškiai dalina dvi populiacijas“, - pridūrė mokslininkas.

P. Šustro teigimu, tai stebina dar labiau, nes vidutinė elnių gyvenimo trukmė – 15 metų, o tai reiškia, kad nė vienas iš šiuo metu gyvenančių gyvūnų nėra matęs sovietinių laikų pertvarų.

Mokslininkai mano, kad elnių jaunikliai pirmaisiais gyvenimo metais seka paskui savo motiną, todėl jie išsivysto pastovus migravimo maršrutas, dėl kurio keičiantis kartoms jų gyvenama teritorija nekinta.