Žemės ūkio bendrovių savininkai trečiadienį Vyriausybės patvirtintus saugiklius dėl žemės pardavimo užsieniečiams vadina absurdiškais, esą jie buvo parengti ne dėl to, kad jų reikėjo, o tam, kad surinkti parašai referendumui. Pasak jų, iki šiol per juridinius asmenis žemę pirkusių užsieniečių skaičius rodo, kad jokios grėsmės Lietuvos žemei nėra.

Kodėl šiandien mūsų valstybininkai tyli apie tą situaciją? Jei praneštų žmonėms, kad tik 1 proc. užsieniečių galėjo 20 metų pirkti žemę ir tik tiek tenorėjo ją įsigyti, tai kaip ir problemos nebūtų dėl referendumo, nes žmonės visi suvoktų, kad čia ne problema“, – tvirtina „Baltic Champs Group“ savininkas, ūkininkas Kęstutis Juščius.

Žemės ūkio bendrovių savininkai kartu su teisininkais atkreipia dėmesį, kad bendrovių akcijų perleidimai – prilyginami žemės sandoriams – pažeidžia Europos Sąjungos laisvo kapitalo judėjimo principus. Teisininkai taip pat įspėja, kad Seime svarstomi saugikliai užkirstų kelią pirkti žemę ne tik užsieniečiams, bet ir lietuviams, tai ribotų iki šiol daugiau nei 500 hektarų įsigijusius fizinius ar juridinius asmenis.

„Reikalavimas turėti išsilavinimą, reikalavimas 5 metus neperleisti įsigytos žemės, reikalavimas gyventi toje vietoje arba registruoti savo buveinę, KT praktikoje yra pripažinti kaip konstituciškai nepagrįsti ir varžantys tiek nuosatybės teisę, tiek apribojantys ir pažeidžiantys nuosavybės neliečiamumą ir tiek kartu ribojantys ūkinės veiklos laisvę“, – tikina LAWIN advokatas Simas Gudynas.

Tiek žemės ūkyje dirbantys verslininkai, tiek Investuotojų forumo atstovė sutinka, kad įvedus tokius saugiklius žemės kaina ne augs, kaip dabar tikimąsi, o kris, nes galinčių ją įsigyti ratas smarkiai sumažės. Šalis, kurioje ribojamas žemės pirkimas, bus nepatraukti investuotojams.

„Pastaraisiais metais Lietuva aukštai buvo vertinama visuose konkurencingumo reitinguose. Manau, kad įsigaliojus šiems įstatymams – neaišku, įsigalios jis ar ne – mes tuose reitinguose garantuotai krisim. Tai darys įtaką mums visiems, daug kas nesiryš investuoti tokioje šalyje, kur ribojamas verslumas, ribojama ūkinė veikla“, – tvirtina Investuotojų forumo vykdomoji direktorė Rūta Skyrienė.
Ūkininkai piktinasi ir žemgrobių etiketėmis, esą 10 stambiausių šalies žemės ūkio grupių valdo 100 tūkstančių hektarų žemės, tačiau tai sudaro tik 2,5 procentų visos žemės ūkio paskirties žemės rinkos.

Vyriausybė prašo Seimo saugiklių įstatymą svarstyti skubos tvarka, žemės ūkio ministras tikisi, kad jis bus priimtas dar balandį.